• DOLAR 34.447
  • EURO 36.303
  • ALTIN 2837.002
  • ...
Nişasta Bazlı Şeker nedir?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Nişasta Bazlı Şeker kotası Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın kararıyla yüzde 100 artırıldı. Sağlığa zararlı olduğu bilinen Nişasta Bazlı Şeker kotası yüzde 2,5'ten yüzde 5'e çıkarıldı. Karar sonrası birçok kişi Nişasta Bazlı Şeker nedir? Nişasta Bazlı Şeker hangi ürünlerde var?  sorularının cevabını merak ediyor. İşte Nişasta Bazlı Şeker ile ilgili merak edilenler...

Nişasta Bazlı Şeker nedir?

Nişasta bazlı şeker ya da kısa adıyla NBŞ (İngilizce: HFCS), mısır nişastasının kimyasal işlemlerden geçirilmesiyle elde edilen bir şeker türü olarak açıklanıyor.

Nişasta bazlı şeker üretilirken nişasta parçalanarak glikoza, ardından glikoz da fruktoza dönüştürülüyor. Nişasta bazlı şekerde bol miktarda fruktoz bulunuyor. Örneğin sofra şekeri olarak adlandırdığımız beyaz şekerde yüzde 50 glikoz yüzde 50 fruktoz bulunurken nişasta bazlı şekerde yüzde 90 oranında fruktoz bulunuyor. Fruktozun ise meyve dışında tüketildiğinde vücuda zarar verdiği belirtiliyor.

Bilim adamlarınca, fruktoz sadece karaciğer için gerekli olduğundan vücudun başka yerinde kullanılmaması gerekiyor.

Karaciğer, ihtiyaç fazlası fruktoz ile karşılaştığında devreye pankreas giriyor. Pankreas, aşırı miktarda insülin hormonu üreterek karaciğeri kurtarmaya çalışıyor.

NİŞASTA BAZLI ŞEKER HANGİ ÜRÜNLERDE VAR?

Nişasta bazlı şeker, endüstriyel olarak üretilmiş hazır gıdaların hemen hepsinin içeriğinde bulunur: Meyve suları, gazlı içecekler, gofretler, bisküviler, dondurmalar, hazır reçeller, hardal, hazır salata sosları ve paketlerde satılan çorbalar… HFCS (High Fructose Corn Syrup) ibaresi bulunan gıdaların içeriğinde nişasta bazı şeker bulunmaktadır.

Bu haberler de ilginizi çekebilir