• DOLAR 34.586
  • EURO 36.424
  • ALTIN 2972.931
  • ...
Tehlikeli karar! NBŞ kotası arttırıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HABER MERKEZİ

Şeker piyasasının düzenleme ve denetimine ilişkin, ikisi Cumhurbaşkanlığı yönetmeliği olmak üzere hazırlanan 3 ayrı yönetmelik Resmi Gazete’de yayımlandı. Buna göre, nişasta bazlı şekerlerin kotası yüzde 2.5’ten yüzde 5’e çıkarıldı. Cumhurbaşkanı bu kotayı yüzde 50 düşürme ve artırmaya yetkili olacak. Nişasta bazlı şekerlerin kotası 2018’de önce yüzde 10’dan yüzde 5’e, bir yıl sonra da yüzde 2.5’e düşürülmüştü.

Yeni düzenlemelere göre ayrıca, şeker piyasasında, her bir şeker türü için tahsis edilen toplam A kotası (yurtiçi talebe göre üretilen ve pazarlama yılı içinde iç pazara verilebilen şeker miktarı), toplam kotaya esas kapasitenin yüzde 90’ına ulaşıncaya kadar yeni fabrika kurulmasına izin verilmeyecek.

"TÜRKİYE'DE NBŞ ÜRETİMİNİN ANA OYUNCUSU CARGİLL"

Öte yandan Gıda Hareketi Başkan Yardımcı Mesut Sevgili, gazetemize yapığı açılamada, "Bu durum ABD ile ilişkilerin bir parçası. ABD ile aramız bozulunca düşüyor, düzelince artıyor. Çünkü Türkiye'de NBŞ üretiminin ana oyuncusu Cargill ve bu şirkette ABD'li bir gıda devi.
CocaCola, McDonalds gibi... Cargill'de ABD emperyalizminin silahlarından biri ve bu silah sadece Türk halkına değil tüm dünyaya doğrultulmuş durumda."

EMİNE ERDOĞAN ‘KANSERİ ARTTIRIYOR’ DEMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, "Nişasta Bazlı Şeker (NBŞ) kotasının yüzde 5'e indirilmesi sağlıklı nesiller için çok önemli bir adım. Obezite, diyabet ve kanserin arttığı günümüzde yapay gıdalardan sakınmak ve gıdalar konusunda bilinçli tercihlerde bulunmak hepimizin ortak sorumluluğu" dedi.

NİŞASTA BAZLI ŞEKER NEDİR?

Nişasta bazlı şeker ya da kısa adıyla NBŞ (İngilizce: HFCS), mısır nişastasının kimyasal işlemlerden geçirilmesiyle elde edilen bir şeker türü olarak açıklanıyor.

Nişasta bazlı şeker üretilirken nişasta parçalanarak glikoza, ardından glikoz da fruktoza dönüştürülüyor. Nişasta bazlı şekerde bol miktarda fruktoz bulunuyor. Örneğin sofra şekeri olarak adlandırdığımız beyaz şekerde yüzde 50 glikoz yüzde 50 fruktoz bulunurken nişasta bazlı şekerde yüzde 90 oranında fruktoz bulunuyor. Fruktozun ise meyve dışında tüketildiğinde vücuda zarar verdiği belirtiliyor.

Bilim adamlarınca, fruktoz sadece karaciğer için gerekli olduğundan vücudun başka yerinde kullanılmaması gerekiyor.

Karaciğer, ihtiyaç fazlası fruktoz ile karşılaştığında devreye pankreas giriyor. Pankreas, aşırı miktarda insülin hormonu üreterek karaciğeri kurtarmaya çalışıyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir