• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Dev mıknatıslar füzyon çağını açıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TEKNOLOJİ SERVİSİ

Füzyon, Güneş’e ve onun gibi diğer yıldızlara güç veren reaksiyon olarak biliniyor. Bu güç Dünya’da kullanılabilseydi, çok az miktarda yakıttan büyük enerji kaynağı elde edilebilirdi. Üstüne üstlük karbondioksit üretmeden. Dünyada füzyonun gerçekleşmesini sağlamak için hidrojen izotoplarını yüz milyonlarca dereceye kadar ısıtmanız gerekir. İşin zor kısmı, bu ısı sonrası oluşacak olan plazmayı kontrol altına alabilmeyi başarabilmekte. Yıldızlar bunu yerçekimi ile sağlıyor. Ancak Dünya’da en mantıklı çözüm, plazmayı kapalı tutmak için güçlü manyetik alanlar kullanmak. Teknik zorluk ise mıknatıs oluşturmaktan kaynaklanıyor. Delicesine sıcak ve dönen bir madde kütlesini içerecek kadar güçlü olan ekipmanınız, reaktörünüzün ürettiğinden daha fazla güç kullanacak kadar da çok elektrik kullanmamalı.

FİRMALARIN GİRİŞİMLERİ

Tüm bu teknik zorlukları aşmayı deneyen firmalardan biri olan Commonwealth Fusion Systems (CFS) şirketinin araştırma ekibi, çığır açan bir mıknatısı test edecek. 10 ton ağırlığında, 300 kilometrelik özel bir elektromanyetik bant sarılı dev bir mıknatıs. CFS şirketinin dışında füzyon enerji ile ilgili çalışmalar yapan farklı ülkelerde çok sayıda şirket var. Fransa’da ITER adlı uluslararası konsorsiyumun inşa ettiği dev bir reaktör ve General Fusion firmasının Kanada’daki yatırımları bilinen çalışmalardan birkaçı. ABD’de de bu konuda çok büyük firmaların girişimleri var.

3 TRİLYON DOLARLIK PİYASA

Füzyon reaktörü inşa etmeyi planlayan bir İngiliz şirketi olan Tokamak Enerji’de çalışan Dr. Greg Brittles, 2030’lu yılların ilk yarısından itibaren başarıya ulaşması beklenen füzyon enerji ile ilgili, “Bunun küresel bir yarış olacağını düşünüyorum” diyor. Günümüzde küresel elektrik enerji piyasası yılda yaklaşık 3 trilyon dolar değerinde ve her geçen gün daha da büyüyor. Uzmanların öngörülerine göre füzyon enerji başarıya ulaşırsa büyük bir endüstri geçidi bizi bekliyor olacak.

Kaynak: İTO

Bu haberler de ilginizi çekebilir