• DOLAR 34.651
  • EURO 36.438
  • ALTIN 2929.037
  • ...
HÜDA PAR Şanlıurfa İl Başkanı Özaslan mevsimlik işçilerin dramına dikkat çekti
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

İstatistiki bilgilere göre, her yıl yaklaşık 250-300 bin Şanlıurfalı, Türkiye geneli 40 aşkın şehirde kente mevsimlik işçi olarak dağılıyor.

Şanlıurfalı ailelerin çoğu çalıştıkları diyarlarda zor şartlar altında barınıyor.

Mevsimlik işçilerin sorunlarını yerinde görüp, bu sorunların çözüme kavuşturulması için Şanlıurfa'dan yola çıkan HÜDA PAR heyeti ülke geneli bir ziyaret çalışması başlattı.

 

İl Başkanı Emin Özaslan başkanlığında oluşan heyet, 28 Mayıs Cuma günü Şanlıurfa'dan hareket etti. Heyet ziyaretler kapsamında 12 il dolaşarak şu ana kadar 3 bin 500 kilometre yol kat etti.

Heyet Afyonkarahisar, Burdur ve Yozgat illerinde çalışan mevsimlik işçileri ziyaret etti.

Ziyaretler kapsamında işçilerle gerek çalıştıkları tarlalarda ve gerekse ikamet ettikleri çadırlarda bir araya gelen İl Başkanı Özaslan, dinlediği sorunları teker teker not etti.

Yaptıkları ziyaretleri değerlendiren Emin Özaslan, işçilerin zor şartlarda yaşadıklarını, içme suyu, barınma yeri gibi sorunlarının olduğunu, bu sorunların mutlak suretle çözülmesi gerektiğinin altını çizdi.

HÜDA PAR Şanlıurfa İl Başkanı Emin Özaslan

"İçilecek su tuzlu"

Özaslan, "Yozgat'taki çadırlarda yaklaşık 300 insan yaşıyor. 300 insanın yaşadığı çadırlarda en büyük sorun su. Bildiğiniz içme suyu burada yok. Belli bir hat çekilmiş ama burada kalan kardeşlerimiz bu suyun tuzlu olduğunu ve içilemez raporunun olduğunu söylüyorlar." dedi.

"Banyo yapılacak yer yok"

Özaslan, "Bir an önce buraya suyun getirilmesi lazım ve göze çarpan diğer sorun banyo yapılacak yer olmayışı. Portatif şekilde buraya çok rahat banyo ihtiyacını giderecek yerler yapılabilir. Bu çadırların yerine konteynerler buraya getirilmeli. Buradaki işçiler bunu istiyor. İşçiler şunu söylüyor: 'Devlet Suriye'den gelen kardeşlerimiz için konteynerler kuruyor da neden kendi halkı için bunu yapmıyor?' Buna hak verilmesi lazım." ifadelerini kullandı.

Gezdiği, gördüğü çadırların çoğunun yaşanılabilecek durumda olmadığını aktaran Özaslan, "Yağmur yağsa o yağmur içeri damlayacak. Burada yaklaşık 50 çadır var ve 300 kişi yaşıyor. Bir kilometre ötede su hattı var, buraya çok rahat hat çekilebilir. Ve buradaki insanlar su hattı için harcanacak ücreti karşılayabileceklerini söylüyor." ifadelerini kullandı.

Özaslan, Şanlıurfa milletvekillerinin yaşanan mağduriyetlere çözüm bulması gerektiğinin altını çizdi.

"Soruna çözüm bulmayacaksanız milletvekilliği yapmayın"

Mevsimlik işçilerin sorunlarının çözüme kavuşturulamamasından dolayı milletvekillerini eleştiren Özaslan sözlerini şöyle sürdürdü:

Burası o kadar soğuk ki şu anda kürk ile dolaşıyorum. Bu soğuktan rahatsız olmamam için bir büyüğümüz giydiği kürkünü bana verdi. Bu kürkün içinde bile üşüyorum. Bu insanlar üstü yırtık çadırlarda nasıl duracak? Şanlıurfa'nın 14 milletvekili, eğer vicdanınız varsa sızlar. Var mı vicdan sizde? Şanlıurfa'dan yüzbinlerce insan Türkiye'nin 43-44 iline dağılıyor. Şanlıurfa'da toprak mı yok, su mu yok, baraj mı yok? Şanlıurfa'da ne eksik ki… Siz bugün yapmayacaksınız da ne zaman yapacaksınız? İnsanlar neden yollara çıksın, trafik kazalarında anneler, kızlar, çocuklar can versin? Mevsimlik tarım işçilerinin sorunlarını çözmeyecekseniz sizden tekbir şey istiyorum, bir sonraki seçimde lütfen aday olmayın. Ya bu sorunu çözün yâda aday olmayın. Eğer soruna çözüm bulmayacaksanız milletvekilliği yapmayın o zaman. Ya mevsimlik işçilerin şartları iyileştirilsin yâda işçiler buralara gelmesinler. Arazisi olmayan işçilerimize TİGEM'den 50 dönüm arazi versinler ve yıllık 5 bin TL kira alsınlar. Kardeşlerimiz o 50 dönümü eksinler, biçsinler.

"Suyumuz tuzlu, hayvandan başkası içemiyor, çadırlarımız çaput, banyolarımız ise çaputla çevrili"

Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinden mevsimlik işçi olarak Yozgat'a geldiklerini belirten Mehmet Sımak, işçilerin çok zor durumda olduğunu belirtti.

Zor şartlarda yaşam mücadelesi verdiklerini belirten Sımak, "Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde ikamet ediyoruz, mevsimlik işçi olarak Yozgat'ın Yerköy ilçesine geldik. Maalesef suyumuz tuzlu, hayvandan başkası içemiyor. Çadırlarımız çaput, banyolarımız ise çaputla çevrili. Gençlerimiz arazi sulamasından geç geliyor, üst başları çamur içinde ve banyo yapacak ama bu soğukta nasıl yapacak? Yetkililer ile defalarca görüştük ama sorunlarımız çözüm bulmadı. Aracı olanlar içilecek su için kilometrelerce öteye gidip suyu alıp getiriyor." diye konuştu.   

"Bazı geceler sert rüzgârlardan dolayı uyuyamıyoruz"

Sımak, "Bir çadırda 10 kişi yaşıyor ve o çadırın içinde çaputla yapılmış yerde banyo yapıyor. Tuvaletler çaputla çevrilmiş. Bu durumlar çok sıkıntılı. Devletimiz çok mu fakir ki bize konteyner kuramıyor? İnanın ki rüzgârlarda çadırlarımız defalarca uçmuştur, ortada kalmışızdır. Bazı geceler sert rüzgârlardan dolayı uyuyamıyoruz. Çünkü çadırımız uçacak, çocuklarımıza zarar verecek diye korkuyoruz." şeklinde konuştu. (İLKHA)



Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir