MAÜ’den “Yerel Tefekkürden Evrensel Düşünceye” sempozyumu
Mardin Artuklu Üniversitesi tarafından düzenlenen “Yerel Tefekkürden Evrensel Düşünceye” adlı sempozyumda Yazar Hüseyin Cemil Meriç ele alındı.
Türkiye’nin önemli yazar, çevirmen ve düşünürlerinden olan başta dil, tarih, edebiyat, felsefe ve sosyoloji olmak üzere sosyal bilimlerin birçok alanında araştırma yapmış ve yazılar kaleme almış bir düşünce adamı olan Hüseyin Cemil Meriç, Mardin Artuklu Üniversitesi tarafından düzenlenen ‘Yerel Tefekkürden Evrensel Düşünceye’ adlı sempozyumda ele alındı.
İki gün boyunca sürecek olan sempozyumda; Yerel Tefekkürden Evrensel Düşünceye Cemil Meriç, Cemil Meriç’in Yazılarında Diyalektik Düşünme ve Diyalektik Düşünmenin Üsluptaki Fenomenleri, Geleceğe Kanatlanan Bir Toplumsal Ütopyanın Mimarı Olarak Cemil Meriç, Batılı Düşüncenin İçinden Batı’ya Karşı Konuşan Bir Düşünürün Portresi: Cemil Meriç, Cemil Meriç’te Fikir İzlekleri ve Peşine Düştüğü Kültürel Diriliş gibi geniş yelpazede birçok konu üzerinde akademik bilgi paylaşımının yapılacağı bildirildi.
Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özcoşar ve Prof. Dr. Ömer Çaha’nın katıldığı açılış oturumu ile başlayan sempozyuma, mütefekkir aydın yazar Cemil Meriç’in kızı Prof. Dr. Ümit Meriç ve Türkiye’deki üniversitelerden birçok bilim insanı katılım gösterdi.
Cemil Meriç’in, her kesimin hem fikir işçiliği hem mütefekkirlik bağlamında kabul ettiği bir aydın olduğunu belirterek konuşmasına başlayan MAÜ Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özcoşar konuşmasının devamında şunları söyledi.
“Cemil Meriç hakikatin, tefekkürün ve irfanın izini süren bir isimdir”
“Cemil Meriç, hayatı boyunca bir arayışın sorgulamanın ve tenkitin peşinde; hakikatin, tefekkürün, kültürün, medeniyetin ve irfanın izini süren bir isimdir. Tanzimat’tan itibaren ithal bir takım fikirlerle, ideolojilerle, entelektüel krizlerle ortaya çıkan, bu ülkenin ilham damarlarının üzerine çöken batılılaşma maceramızı derinlemesine sorgulayan ve bu sorgulamalarla aslında bütün çeperleri zorlayan bir isim olmuştur. Osmanlıdan itibaren Türk toplumunun yaşamış olduğu kültürel krizleri kavramların odağında tartışırken aslında; gündelik hayattan siyasete, edebiyattan sosyolojiye, kavramlardan kuramlara kadar pek çok konu üzerinde görüşlerini oldukça cesur bir söylemle dile getiriyor. Bu ülkenin sosyolojik karılmalarını, kopuşlarını, ontolojik bölünmelerini sadece kronolojik ya da tarihsel tespitlerle değil sosyolojik kavrayışlarla da söylüyor. Diyalektik düşünce tarzını merkeze alıyor.”
Yerel tefekkürden doğan bir düşüncenin bütün insanlığı kapsayacak nitelikte geliştirilmesinin ve kapsayıcı olmasının son derece önemli olduğunu ifade eden Prof. Dr. Ömer Çaha, Cemil Meriç’in tam da böyle bir aydın ve entelektüel olduğunu belirtti. Bu isimle düzenlenen bir sempozyumun "Yerel Tefekkürden Evrensel Düşünceye" başlığını taşımasının çok anlamlı olduğunu ve Cemil Meriç’in doğu ile batının bileşimi bir entelektüel olduğunu söyledi.
“Cemil Meriç’in fikirlerinin evrensele taşınmasına vesile olacağız”
Cemil Meriç’in ölüm yıldönümünün 13 Haziran olduğunu hatırlatarak konuşmasına başlayan mütefekkir aydın yazar Cemil Meriç’in kızı Prof. Dr. Ümit Meriç ise şunları aktardı:
“Mardin semasının altında Mezopotamya’nın taçsız Kraliçesi’nin bağrında bu sempozyumun düzenlenmesi bizlere nasip oldu. Bu açıdan Mardin Artuklu üniversitesine ve çalışmaya katılan tüm hocalarımıza teşekkür ediyorum. Cemil Meriç’e ait eserlerin dünya dillerine çevirisinin yapılması için başlatılan çalışma bugünkü sempozyumun çekirdeğini oluşturdu. Cemil Meriç’in seçili beş temel eserini belirlediğimiz 32 Dünya diline çevirisini gerçekleştireceğiz. Böylelikle bugünkü sempozyumun konusu olan yerel düşünür Cemil Meriç’in fikirlerinin evrensele taşınmasına vesile olacağız.” dedi. (İLKHA)