• DOLAR 34.547
  • EURO 36.015
  • ALTIN 3005.461
  • ...
Bakan Kurum: Belediyelerin görevi çevre yatırımını durdurmak değildir
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bakan Kurum'dan Marmara’daki deniz salyasıyla ilgili açıklama: Belediyelerin görevi çevre yatırımını durdurmak değildir
Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Marmara Denizi'ni etkisi altına alan deniz salyasıyla ilgili denetim ve çalışmaların sürdüğünü belirtti. Çevre yatırımları süreklilik arz ettiğini ifade eden Kurum, "Yerel yönetimlerimizin vazifesinin başlamış bir çevre yatırımını durdurmak değildir. Kritik önemi haiz arıtma tesisi projelerini engellemek hiç değildir. Tam aksine yerel yönetimlerin görevi şehrini, kıyılarını, daha temiz, daha yaşanabilir kılmak için bu çevre yatırımlarına öncelik vermektir" dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurumdan deniz salyasıyla ilgili açıklama: Belediyelerin görevi çevre yatırımın durdurmak değildir

Van Gölü Havzası Koruma Eylem Planı ve Uygulama Programı kapsamında Büyükşehir Belediyesi, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı (DAKA), Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) ve Edremit Belediyesi işbirliğinde düzenlenen Van Gölü Sempozyumu'na katılan Kurum, bir konuşma yaptı.

Kurum, 2000 yılından bu yana atık su arıtma tesisi sayısını 8 kat artırdıklarını, arıtılmış atık suyun geri kullanım oranını yüzde 3,2'ye çıkardıklarını ve yüzde 5 hedefine doğru yürüdüklerini söyledi.

Bakan Kurum'dan deniz salyası çıkışı: Yerel yönetimlerimizin vazifesi çevre yatırımlarını durdurmak değildir


Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Marmara Denizinde yaşanan deniz salyası (müsilaj) sorunuyla ilgili, 'Yerel yönetimlerimizin vazifesi başlamış bir çevre yatırımını durdurmak değildir. Marmara Denizinin farklı noktalarından numuneler aldık. Denetimlerimizi en kısa sürede neticelendireceğiz' dedi.

"İklim krizi ile mücadele yolunda başarılı adımlar atıyoruz"
Türkiye'nin 8 büyük havzasında su kalitesini iyileştirmek için yürüttükleri altyapı yatırımlarına kararlılıkla devam ettiklerini aktaran Kurum, şöyle devam etti:

"Beyşehir, Meke, Mogan ve Salda gibi yüzlerce gölümüzde doğa koruma çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Ülkemizin tarihsel sorumluluğu yok denecek kadar az olmasına rağmen iklim krizi ile mücadele yolunda başarılı adımlar atıyoruz. Olumsuz etkilerini yoğun bir şekilde yaşadığımız iklim değişikliğinin su kaynaklarımızı da ciddi şekilde etkilediğine hep birlikte şahit oluyoruz.

Bunun, en son en üzücü örneğini, Marmara Denizimizde görüyoruz.
İklim değişikliği nedeniyle deniz suyu sıcaklığındaki artış, denizdeki durağanlık ve kirlilik, müsilajın, yani deniz salyasının artmasına temel neden olmuştur. Ekiplerimizle kirliliğe ve müsilaja neden olabilecek tüm arıtma tesislerinde denetimlerimizi başlattık.


Marmara Denizi'ni kaplayan deniz salyası havadan görüntülendi
Marmara Denizi kıyılarını kaplayan, halk arasında 'deniz salyası' olarak da bilinen 'müsilaj' Anadolu Yakası'nda bazı bölgelerde görülmeye devam ediyor. Rüzgarın etkisiyle kıyılarda ya da açıkta yoğunlaşabilen müsilaj, doğaya zarar verdiği kadar çevre sakinlerini de rahatsız ediyor.

"Yerel yönetimlerin görevi çevre yatırımlarına öncelik vermektir"
Denizin farklı noktalarından numuneler alıyoruz. Denetimlerimizi en kısa sürede neticelendireceğiz. İklim değişikliğinin etkilerini ortadan kaldırmalıyız, fakat kirlilikle hep birlikte mücadele ederek ancak başa çıkabiliriz. Bu mücadelenin yolu da atık sularımızı arıtmaktan geçiyor. Her zaman söylüyoruz, çevre yatırımları süreklilik arz eder.

Yerel yönetimlerimizin vazifesi başlamış bir çevre yatırımını durdurmak değildir. Kritik önemi haiz arıtma tesisi projelerini engellemek hiç değildir.
Tam aksine yerel yönetimlerimizin görevi şehrini, kıyılarını, daha temiz, daha yaşanabilir kılmak için bu çevre yatırımlarına öncelik vermektir."

"Marmara Denizinin yarınlarını kurtaracak bir çalıştay yapacağız"
Bakanlık olarak koordinasyon, denetleme, yönlendirme vazifelerinin olduğunu vurgulayan Kurum, "Bu nedenle, 4 Haziran'da bakanlıklarımız, belediyelerimiz, akademisyenlerimiz ve sivil toplum kuruluşlarımızla deniz kirliliği ve müsilaj problemine yönelik, sadece bugünümüzü değil, Marmara Denizi'nin yarınlarını kurtaracak bir çalıştay yapacağız.


Marmara Denizi'ni tehdit eden deniz salyası dünya basınında
Marmara Belediyeler Birliğimiz ve belediye başkanlarımızla 6 Haziran'da gerçekleştireceğimiz toplantıda, çalıştay sonuçlarını milletimizle paylaşıyor olacağız.
Bu eylemleri de hızlıca yerel yönetimlerimizle birlikte hayata geçireceğiz. İnşallah yürüttüğümüz tüm bu projelerle, yapacağımız çalışmalarla, güzel evlatlarımız için daha yaşanabilir bir dünya, daha temiz bir ülke bırakmak hedefiyle çalışmalarımızı sürdüreceğimizi ifade ediyorum" diye konuştu.

Bu haberler de ilginizi çekebilir