• DOLAR 35.418
  • EURO 36.526
  • ALTIN 3038.39
  • ...
Artan sınav ücretlerine tepkiler gelmeye devam ediyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HÜDA PAR Van Eğitim Biriminden Sorumlu İl Başkan Yardımcısı Hidayet İritaş, her dönem artan ve birçok öğrencinin ödemekte zorluk çektiği sınav ücretleri hakkında yazılı bir açıklama yaptı.

Salgın döneminde ekonomik anlamda dar boğazın yaşandığını ve buna ek olarak temel gıda maddeleri başta olmak üzere birçok ürüne fahiş zamların yapıldığını ve birçok kişinin işinden ayrılmak zorunda kaldığını hatırlatan İritaş, sosyal devlet ilkelerine göre 2021 sınav ücretlerinin alınmaması gerektiğini belirtti.    

İritaş, "Ulusal ölçekte yıllık ortalama 10 milyonun üzerinde adaya sınav hizmeti veren ve bu ölçekte ülkemizde tek sınav merkezi olan ÖSYM bu yıl yeni sınav ücretlerini açıkladı. Milyonlarca öğrencinin gireceği Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ücretine yüzde 29 zam yapıldı. Başvuru ücreti oturum başına 70 TL'den 90 TL'ye yükseldi. Tıp fakültesi mezunlarının gireceği Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) ücreti 450 TL'den 500 TL'ye çıktı. TUS sınavına girecek bir aday 500 lira, üniversite sınavı için 3 oturuma da girecek öğrencimiz 270 lira ödeyecek. Aynı şekilde uygulanan diğer sınavlara da zam yapıldığını görüyoruz." dedi.

"2021 yılında yapılacak sınavlardan ücret alınmamalıydı"

Coronavirus salgını nedeniyle insanların ciddi sıkıntılar yaşadığını, buna ek olarak sınav ücretlerine yapılan zamların ise ekonomik anlamda insanları darboğaza ittiğine dikkat çeken İritaş şunları söyledi:

"Pandemi sürecinin devam ettiği bu günlerde, birçok kişinin işini kaybettiğini veyahut geçim kazancının önceki yıllara göre düştüğünü hepimiz biliyoruz. Üstelik toplumun içinde bulunduğu bu durumda üst üste yapılan zamlarda cabası. 2021 yılındaki tüm sınavların bu bağlamda ücretsiz olması sosyal devlet ilkesi doğrultusunda elzemdir. Sınavların ekonomik yükünü devletin karşılaması bunun bir gereğidir. Toplumun içinde bulunduğu dönemin çetin şartlarını göz önünde bulundurup eğitimde fırsat eşitliği sağlanmalı, geleceğini yönlendirmek için çaba sarf eden gençlerimize en azından bu imkân verilmelidir. Sınav ücretini ödeyemeyecek durumda olan, işini kaybetmiş, pandemi de gelir kaybına uğramış olan on binlerce aile ve çocuk göz ardı edilmemelidir. Kitap almaya dahi para yetiremeyen öğrenci ve ailelerinden bunun daha fazlasını istemek bu ülkenin geleceği adına yapılmış olan büyük bir hatadır. Acilen bu yanlıştan dönülmesi de şarttır."(İLKHA)





Bu haberler de ilginizi çekebilir