Avrupa Konseyi Kültür Rotaları Enstitüsü’ne Türkiye’den üye olan ilk üniversite MAÜ oldu
Mardin Artuklu Üniversitesi çizmiş olduğu 5T vizyonu çerçevesinde Tıp Fakültesini kurmasının ardından ikinci “T” odağı olan turizm alanında da uluslararası bir başarıya imza attı.
Yakın zamanda kültür ve inanç turizmi alanında ihtisaslaşmak adına açmış olduğu lisans ve lisansüstü programlar ve gerçekleştirmiş olduğu projeler ile adından söz ettiren Mardin Artuklu Üniversitesi, Avrupa Konseyi Kültür Rotaları Enstitüsü’ne (European Institute of Cultural Routes ) Türkiye’de ilk üye üniversite olarak büyük bir başarıyı daha hanesine yazdırdı.
Avrupa Konseyi’nin Kültür Rotaları Üniversiteler Ağına üye olan Mardin Artuklu Üniversitesi, Kültür Rotaları üniversiteler ağında; Lüksemburg Üniversitesi, Paris Pantheon-Sorbonne Üniversitesi, Birmingham Üniversitesi, Saint Petersburg Üniversitesi gibi birbirinden köklü 15 üniversitenin yer aldığı bilgisi paylaşıldı.
Listede yer alan üniversitelerin ortak özelliklerinin; turizm, kültür turizmi, turizm ekonomisi, turizm coğrafyası, kültürel miras yönetimi, kültür rotaları gibi konularda bilgi, birikim ve uzmanlığa sahip olduğu bilgisini paylaşan Mardin Artuklu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özcoşar, “Avrupa Konseyi Kültür Rotaları Enstitüsü, 1987 yılında Avrupa Konseyi tarafından kurulmuş olup farklı ülke ve kültürlerin mirasının, paylaşılan ve yaşayan bir kültürel mirasa dönüştürmek amacında olan bir kuruluştur. Bünyesinde 40 kültür rotası yer alan Avrupa Konseyi, kültür rotaları programı aracılığıyla kültür ve turizmin etkin yönetimi için model önerileri sunmaktadır. Ayrıca Avrupa Konseyi Kültür Rotaları Enstitüsü; ulusal, bölgesel ve yerel yönetimler ile çok çeşitli dernekler ve sosyo-ekonomik aktörler arasında sinerjiye izin vererek bölgelere katkı sunma amacındadır.” dedi.
Özcoşar, EICR ile imzalanan protokol kapsamında, Mardin Artuklu Üniversitesi'nin dahil olduğu Avrupa Konseyi Kültür Rotaları Üniversiteler Ağının sunduğu; kültür rotaları hakkında araştırma yapılması için hibe ve teşviklerden, akademisyen ve öğrenci değişimlerinden, staj imkanlarından, Avrupa Birliği projelerinde yer alma gibi imkân ve fırsatlardan faydalanabileceğini belirtti.
Avrupa Konseyi Kültür Rotaları Üniversiteler Ağı için ayrıntılı bilgiye https://www.coe.int/en/web/cultural-routes/university-network adresinden ulaşılabileceği bildirildi. (İLKHA)