• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.98
  • ...

EKONOMİ SERVİSİ

Firmalar, yüksek enerji sağladığı için en çok fosil yakıtları tercih ediyordu. Yaklaşık yarım asırlık bir ömrü kalan fosil yakıtların kullanımının artmasıyla sera gazı yayılımı, iklim değişiklikleri ve ısınma, küresel bir sorun haline geldi. Avrupa Birliği, Yeşil Mutabakat (Green Deal) kapsamında karbon emisyonunu sıfıra indirmek için paradigma değişimine giderken, Türkiye de Yenilenebilir Enerji Kaynak Garanti Sistemi (YEK-G) ile tüketicilerin kullandığı elektriğin yenilenebilir enerji kaynaklarından üretildiğini garanti eden bir sistem geliştirdi.

YEK-G, 1 HAZİRAN’DA DEVREYE GİRECEK

‘Yeşil Sertifika Piyasası’ yani YEK-G, 1 Haziran’da devreye girecek. Böylelikle enerji üreticileri, enerjinin kaynağını belgeleyecek, tüketiciler de kullandığı enerjinin nereden, hangi yenilebilir enerji kaynağından geldiğini öğrenebilecek. Bu belge, hem gelecek nesiller için hem de Yeşil Mutabakat kapsamında AB ülkeleriyle ticaret yapan firmalar için oldukça önemli.

YEK-G İTO’NUN GÜNDEMİNDE

Enerji Piyasaları İşletme A.Ş. (EPİAŞ) tarafından geliştirilen Yenilenebilir Enerji Kaynak Garanti Sistemi (YEK-G), yenilenebilir enerjinin belgelenmesini, ifşasını, kullanımının yaygınlaşmasını, çevrenin her türlü olumsuz gaz yayılımından ve sorunlarından korunmasını amaçlıyor. İstanbul Ticaret Odası, üyelerini YEK-G sistemi hakkında bilgilendirmek için EPİAŞ yetkilileriyle ortak bir webinar düzenledi. İTO Başkan Yardımcısı Dr. İsrafil Kuralay’ın başkanlık yaptığı toplantı, EPİAŞ Genel Müdürü Ahmet Türkoğlu, EPİAŞ Strateji Geliştirme Direktörü Vekili Avni Çebi ve EPİAŞ Çevresel Piyasalar Yönetmeni Taha Taşdemir’in katılımıyla gerçekleştirildi.

YEK-G SİSTEMİ NE KAZANDIRACAK?

Elektrik üretim ve tüketiminde yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı tüm aşamalarda belgelenecek. Tüketici, satın aldığı enerji kaynağı ile ilgili bilgilendirilecek ve tercih hakkına sahip olacak. Üretici ve tüketiciler, sürdürülebilirlik raporlarında, elektrik enerjisi tüketimlerini yenilenebilir kaynaklardan sağladıklarını belgeleme imkânına sahip olacak. Kaynak, İTO