En ölümcül virüs! HER BEŞ ÖLÜMDEN BİRİ SİGARADAN
İnsan sağlığını tehdit eden en önemli etkenlerden biri olan sigara ve tütün kullanımı had safhada. Yapılan yeni bir araştırma, dünya genelinde sigara kullanımının ulaştığı korkunç rakamları gözler önüne serdi. Dünya genelinde sigara içenlerin sayısı 1,1 milyara yükselirken her yıl 7,7 milyon insan sigara kaynaklı hastalıklardan ölüyor. Her 5 ölümden 1’inin sigara nedeniyle gerçekleştiği belirtilen araştırmada küresel tüketimin 3'te 2'sini 10 ülkenin oluşturduğu kaydedildi. Maalesef Türkiye de bu ülkeler arasında.
İnsanların sağlığını tehdit eden en önemli etkenlerden biri kesinlikle tütün kullanımı. Her yıl sigara nedenli hastalıklardan 7 milyonu aşkı insan hayatını kaybediyor ancak buna rağmen kullanımındaki artışın bir türlü önüne geçilemiyor. Sigara bağımlılığıyla alakalı yapılan yeni bir araştırma rakamların ulaştığı korkunç seviyeyi gözler önüne serdi. Dünya genelinde sigara içenlerin sayısı 1,1 milyara yükseldi. Sigara kaynaklı ölümlerin sayısı ise 7,7 milyona ulaştı. Erkeklerde her 5 ölümden 1’i sigara nedeniyle gerçekleşti. Küresel tüketimin 3'te 2'sini oluşturan 10 ülke arasında Türkiye de bulunuyor.
Lancet Tıp Dergisi'nde yayımlanan araştırmaya göre 2019'da yaklaşık 8 milyon kişi sigaradan öldü. Araştırmacılar, sigara içenlerin sayısının artmaya devam ettiğini ve özellikle gençler arasında sigara içme oranlarının endişe verici bir yükselişe geçtiğini söylüyor.
Raporda 25 yaşına kadar düzenli sigara içmeyen birinin bağımlı olma olasılığının çok düşük olduğuna da dikkat çekiliyor. Araştırma, sigara bağımlılığıyla mücadelenin istenen sonucu vermediğini gösteriyor.
Dünyada sigara içenler tüm zamanların en yüksek sayısına ulaştı. Bugün 1 milyar 100 milyon kişi sigara tüketiyor. Dünyada sigara içenlerin üçte ikisi 10 ülkede yaşıyor.
Bu ülkeler arasında 341 milyon sigara bağımlısıyla Çin başı çekiyor.
Çin'i, Hindistan, Endonezya, Amerika Birleşik Devletleri ve Rusya izliyor.
TÜRKİYE DE İLK 10 ÜLKE ARASINDA
Bangladeş, Japonya, Türkiye, Vietnam ve Filipinler de ilk 10 ülke arasında.
Araştırmaya göre küresel ölçekte azalma gözlense de sigara bağımlılarının sayısı erkekler arasında 20 ülkede, kadınlar arasında ise 12 ülkede artış gösterdi.
SİGARA ENGELLENMEZSE BU SALGINININ ÖNÜNE ASLA GEÇİLEMEZ
Araştırmayı yürüten uzmanlar, 25 yaşından önce sigaraya başlayanların yüzde 89'unun bağımlı hale geldiğine dikkat çekti. Sigaraya başlayanların sayısı her yıl kayda değer bir şekilde düşürülmedikçe tütün bağımlılığı salgınının önlenemeyeceğine vurgu yapıldı.
ASYA'DA ERKEKLER, AVRUPA'DA KADINLAR
15 yaş ve üzeri bireyler arasında, erkekler arasında en yüksek sigara içme yaygınlığına sahip ülkeler, çoğunlukla Asya ve Okyanusya ülkelerinde. Kadınlar arasında tütün kullanımı yaygınlığının en yüksek olduğu ülkeler ise daha çok Avrupa ve Okyanusya'da.
1 milyonu aşan nüfusa sahip 159 ülke arasında, 15 yaş ve üstü erkeklerde tütün kullanımının nüfusa oranla en yüksek olduğu ülkeler; Endonezya, Ermenistan, Ürdün ve Gürcistan. 15 yaş ve üstü kadınlarda ise en yüksek oranlar; Sırbistan, Şili, Hırvatistan, Bulgaristan ve Yunanistan’da.
SİGARANIN DUMANI 5 BİNDEN FAZLA KİMYASAL MADDE İÇERMEKTEDİR
Başta kalp hastalıkları ve pek çok kanser gelişimine zemin hazırlayan tütün ve tütün ürünleri, kronik solunum yolu hastalıklarında da tetikleyici role sahiptir. Bir tütün ürünü olan sigaranın dumanı 5 binden fazla kimyasal madde içermektedir. Sigara içme davranışı, nikotin bağımlılığı sonucu sürdürülmektedir ve bırakılması da bir anlamda bu bağımlılığın tedavisidir.
HER YIL 1 MİLYONDAN FAZLA KİŞİ SİGARA İÇMEMESİNE RAĞMEN DUMANI NEDENİYLE ÖLÜYOR
Dünyada her yıl 8 milyondan fazla kişi tütün ürünü kullanımına bağlı hastalıklar sebebiyle hayatını kaybediyor. Bu ölümlerin 7 milyondan fazlası doğrudan tütün kullanımına bağlı iken, 1 milyondan fazla kişi ise tütün ürünü kullanmadığı halde sigara dumanına maruz kalmaktan kaynaklanan hastalıklar nedeniyle hayatını kaybediyor.
Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) verilerine göre de dünya genelinde her yıl, sigara içmeyen 1 milyondan fazla kişi, 20'den fazla farklı kanser türü ve diğer birçok rahatsızlık açısından önemli bir risk faktörü oluşturan sigaranın dumanı ile bağlantılı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybediyor.
Bu durum aynı zamanda çocuklar için de ciddi tehlike oluşturuyor. Dünyadaki çocukların yarısı sigara dumanının kirlettiği havayı soluyor ve buna bağlı olarak her sene 65 bin çocuk, sigara dumanına bağlı hastalıklardan ötürü hayatını kaybediyor. Hamilelerin sigara içmesi, bebekler için ömür boyu sıkıntısını çekeceği sağlık sorunlarına sebebiyet veriyor.
Tütün, bağımlılık yapması sebebiyle hane halkı gelirini de ciddi manada olumsuz etkiliyor ve sağlığı kötüleştirdiği gibi yoksullaşmaya da kapı aralıyor.
“SİGARA BAĞIMLILIĞINDAN İNSANLIĞI KURTARMAMIZ LAZIM”
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş sigara konusunda yaptığı bir konuşmasında, günümüzde sigaradan çok sayıda insanın hayatını kaybettiğine işaret ederek şu ifadeleri kullanmıştı: “İnsanların harama gitmesine biz engel olacağız. Çocuklarımızın, gençlerimizin çeşitli bağımlılıklarla adeta zihinlerinin yok edilmesine biz engel olacağız. Dünyada ve ülkemizde yıllarca haram denilmediği için dikkate alınmayan sigara bağımlılığından insanlığı kurtarmamız lazım. Sigara haramdır ve her birimiz sigaranın haram olduğunu milletimize anlatmalıyız. Çünkü sadece bizim ülkemizde bir yılda 115 bin kişi hayatını kaybediyor, bu ne büyük bir faciadır”
“SİGARANIN ULAŞILABİLİRLİĞİ ÇOK RAHAT OLDUĞU İÇİN SİGARA KULLANIMI ÇOK FAZLA”
Birçok hastalığı oluşmasında ana sebep olan sigaranın diğer madde bağımlılıklarından hiçbir farkının olmadığını söyleyen Batman Bağımlılıklarla Mücadele Derneği Başkanı Psikolog Yasir Atalay, sigaranın kişiyi hastalıklara karşı savunmasız hale getirdiğini, direncini düşürdüğünü belirtti. Sigara kullanan kişilerin Covid-19’a yakalandıklarında çok daha ağır bir süreç geçirdiklerine dikkat çeken Atalay, sigara kullanımının sadece kişiyi değil çevresinde bulunan herkesi de etkilediğine işaret etti.
Ulaşılabilirliği çok rahat olduğu için sigara kullanımının çok daha fazla olduğunu dile getiren Atalay, ulaşılabilirliğini azaltmak için herkese önemli sorumluluklar düştüğünü belirtti.
SİGARA İÇENLER KOVİD'E YAKALANMIYOR DİYEN YAZARLARIN ARKASINDA TÜTÜN ENDÜSTRİSİ VAR
Sigara içenlere virüs bulaşma oranı içmeyenlere göre daha düşük iddiası gerçek dışı.
Bilimsel bir dergi olan European Respiratory Journal tarafından sigara içenlerin Kovid-19'a yakalanma riskinin içmeyenlere kıyasla yüzde 23 fazla olduğu öne sürülmüştü. Dergi bu iddiayı geri çekti çünkü makalenin bazı yazarlarının, tütün endüstrisiyle finansal bağları olduğu ortaya çıktı.
Yunanistan'daki Piraeus Üniversitesi ve ABD'deki Utah Üniversitesi'nden araştırmacıların hazırladığı European Respiratory Journal dergisinde yayımlanan bu makalenin yazarlarından José M. Mier, o dönemde tütün endüstrisine tütünün zararının azaltılmasıyla ilgili danışmanlık veriyordu. Diğer yazar Konstantinos Poulas da Yunan sivil toplum kuruluşu NGO NOSMOKE'da baş araştırmacıydı. Bu da yine tütün endüstrisi tarafından finanse edilen Dumansız Bir Dünya Vakfı'nın fonladığı bir araştırma merkezidir.
Tabi bu arada yıllık olarak Türkiye’de sigaradan ölenler Kovid-19’dan ölenlerin neredeyse 4 katı.
Türkiye'de 15 milyondan fazla kişi sigara tüketiyor ve her sene ortalama 100 bin kişi tütün kullanımına bağlı hastalıklar sebebiyle hayatını kaybediyor. Bir buçuk yılı aşkındır devam eden Kovid-19 salgınından ölenleri sayısı 48 bine ulaşmış değil.
“SİGARA BÜTÜN HASTALIKLARIN ANASIDIR, ÇOCUKLAR KÖTÜLÜKLERE İLK SİGARAYLA BAŞLAR”
Sigarayla Savaşanlar Derneği Adıyaman Şube Başkanı Emin Yağımlı yapmış olduğu bir açıklama sigaranın zararlarıyla alakalı önemli noktalara dikkat çekmişti: “Sigarayla Savaşanlar Derneği olarak kendimize uzun zamandır bir ilke edindik. Derdimiz sigara içen insanlarla savaşmak değil, derdimiz sigaranın kendisiyle savaşmaktır. Bizim için insan sağlığı çok önemli bir faktördür. Öyle bir zamanda yaşıyoruz ki Kovid-19 salgınıyla kimse baş edemiyor. Çok zor günlerden geçiyoruz. Kovid-19 salgının durduk yere ürediğine inanmıyorum. Yılların birikmiş mikropları, hastalıkları, pislikleri belki de bir volkan gibi patladı ve bütün dünyayı teslim altına aldı. Bunun bize bir ders olması lazımdır. Sigara bütün hastalıkların anasıdır. Çocuklar kötülüklere ilk sigarayla başlar. Ani ölümlere sebep olan ve aileleri yok eden, çocukları yetim ve öksüz bırakan bu sigara denilen illetten har anı fırsat bilip kurtulmaya tüm sigara içenleri davet ediyorum"
SAĞLIK BAKANLIĞININ SİGARA BIRAKMA DANIŞMA HATTI 7/24 HİZMET VERİYOR
Sigarayı bırakmak isteyenler için Sağlık Bakanlığı 'ALO 171 Sigara Bırakma Danışma Hattı 7 gün 24 saat hizmet veriyor.
Danışma hattında, sigara bırakma sürecini kolaylaştıracak bilişsel-davranışsal tedavilere ilişkin destek sağlanırken, sigara bırakma polikliniklerinde hekimlerimiz tarafından uygun hastalara ilaç tedavisi de başlanabiliyor. Sigara bırakma tedavisinde kullanılan ilaçlar, vatandaşların hizmetine ücretsiz olarak sunuluyor. Tütün ürünü kullanımı bırakıldığı andan itibaren oluşturduğu sağlık riskleri azalıyor ve vücutta olumlu bir değişim başlıyor.
Sağlık Bakanlığı da yaptığı bir açıklama, bu hizmetler vesilesiyle sigara ve diğer tütün ürünlerini kullanan vatandaşları, her durumu fırsat bilerek Sağlık Bakanlığının da desteğiyle sigarayı bırakmaya davet etmişti.