• DOLAR 34.614
  • EURO 36.702
  • ALTIN 2905.183
  • ...
Şırnak Üniversitesi`nde `Kariyer Hayatım-2; Akademi` paneli
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
ŞIRNAK - Öğretim Üyesi Yrd Doç. Dr. Mete Cüneyt Okyar`ın moderatörlüğünde gerçekleştirilen "Kariyer Hayatım-2; Akademi" paneline Prof. Dr. İsmail Taş, Prof. Dr. Seyit Avcı, Prof. Dr. Ali Bilgin ile Doç. Dr. İbrahim Kutluay panelist olarak katıldı. Şırnak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Akmaz`ın da katıldığı panele Şırnak Üniversitesi akademisyenleri ve çok sayıda öğrenci katıldı.

İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi konferans salonunda düzenlenen "Kariyer Hayatım-2; Akademi" adlı panelde ilk sözü alan Doç Dr. İbrahim Kutluay, akademik kariyer hakkında ayrıntılı bilgi verdi. Doç. Dr. Kutluay, panele yoğun ilgi gösteren öğrencilere yönelik, lisans eğitiminden sonra akademik kariyer edinme yollarını, yurt dışında eğitim olanaklarını ve yöntemlerini aktardı.

Doç. Dr. Kutluay, "Akademik kariyerin ilk basamağı, araştırma görevliliğidir. Ardından doktora yapılır, sonra ise yardımcı doçent kadrosuyla yola devam edilir. Bura da şunu söylememde yarar var, yardımcı doçent kadrosu Avrupa ve ABD`de yoktur. Yardımcı doçentliğinizi layıkıyla bitirdikten sonra ise doçent ve en son profesör olursunuz. Tabi bu akademik kariyer edinme yoluna başlamadan önce Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES), yabancı dil ve bilim sınavlarını başarıyla geçmeniz gerekmektedir" şeklinde konuştu.

Ardından söz alan Şırnak Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Taş ise akademinin tarihsel sürecini ve anlamını dile getirdi. Prof. Dr. Taş şöyle devam etti; "Akademia, antik Yunan`da ilk kez kurulmuştur. Platon akademiayı Atina`nın dışında kurmayı uygun görmüştür. Akademianın şehir dışında kurulmasının temel nedeni vardır; ortak kaygıları, endişeleri olan bilim insanları buralarda düşünce üretmeleri içindir. Toplumsal kaygılardan uzak, sadece kendisini bilime, düşünmeye sevk etmek için akademia ya da üniversiteler şehir dışında kurulmaktadır. Üniversiteler bina demek değildir. Siz ona ruh vermezseniz beton binaların hiçbir anlamı yoktur. Akademianın zaten anlamı, kendini toplumdan izole ederek ve toplumsal kaygılar duymadan, araştırma yapmak, yeni düşünceler üretmek ve elbette ki özgürce düşünmektir. Bunları yaparken de evrensel düşünce ile yerel değerleri de buluşturur."

Panel, Mühendislik Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Ali Bilgin`in yurt dışı deneyimleriyle devam etti. Prof. Dr. Bilgin, akademisyen olarak gittiği yurt dışı deneyimlerini aktararak, özellikle Japonya`da yaşamış olduğu deneyimlerini dile getirdi.

Panelin değerlendirme konuşmasını ise İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Seyit Avcı yaptı. Prof. Dr. Avcı, böylesi panel, söyleşi, seminerlerin Şırnak Üniversitesi`ni güçlendirdiğini vurgulayarak, paneli düzenleyen İİBF`ye ve öğretim üyelerine teşekkür etti.

Panel soru cevap bölümüyle devam ederken, öğrencilerin güzel soruları kitapla ödüllendirildi.

Panelin kapanış konuşmasını ise Şırnak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali Akmaz yaptı. Üniversitelerinin coğrafyalarının olmadığını ve bu anlamda üniversitelerin evrensel kurumlar olduğunun altını çizen Şırnak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Akmaz, "Bilimsel kariyerin arttırılması için elimizden ne geliyorsa yapıyoruz ve daha fazlasını yapmaya çalışıyoruz. Siz sevgili öğrencilerim, sizlerin de bu camiaya katılma şansınız var. Yeter ki bunu isteyin ve çaba sarf edin. Biz de bu hedefinizde sizlere yardım etmeye hazırız" dedi.
(Muhammed Müldür - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir