• DOLAR 34.55
  • EURO 36.015
  • ALTIN 3005.461
  • ...
Çamlıca Kulesi yarın gerçekleşecek törenle halka açılıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Çamlıca Kulesi sayesinde ülkede yayıncılık alanında bir ilke daha imza attıklarının altını çizen Bakan Karaismailoğlu, dünyada ilk defa bir haberleşme kulesinden aynı anda 100 FM radyonun yayın yapabildiğini kaydetti.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının resmi web sitesinde yer alan haberde Karaismailoğlu, “Yapımına 2017 yılında başladığımız Çamlıca Kule ve çevresi, toplam 30 bin 150 metrekare bir alana sahiptir. Deniz seviyesinden 587 metre yüksekliği ile İstanbul’un en yüksek yapısıdır. Betonarme yapısının yüksekliği 221 metre olan kulenin çelik anten yüksekliği 168 metredir. Çamlıca Kulesi’nde 27 bin metrekare cephe kaplaması gerçekleştirilmiştir. Zemin kotu 218 metre olan Çamlıca Kulesi’nin zemin altında 4 kat ve üzerindeki 45 katı ile toplamda 49 katı bulunmaktadır.” diye konuştu.

Çamlıca Kulesi’nin İstanbul’da yayın yapan FM radyo ve TV kanallarının tek bir kuleden hizmet vermesi amacı ile kurulduğunu belirten Karaismailoğlu, şöyle devam etti:

“Çamlıca Kulesi’nden, FM radyo yayıncılarına; ‘anten + birleştirici + verici cihaz + elektrik + jeneratör yedekleme + UPS + elektronik bakım ve onarım + 7/24 esasına göre yayın izleme’ olarak tanımlanan hazır verici tesis hizmeti sunulmaktadır. Kulemiz sayısal yayıncılık altyapısına uygun şekilde inşa edilmiştir. Bir süredir İstanbulluların keyifle izlediği Çamlıca Kulesi ışıklandırmalarında da ayrı ayrı kontrol edilebilen 62 bin noktada, 16,7 milyon renk tonu kullanılmakta. Bu sistem Dünya’nın kendi alanında bugüne dek yapılmış en kapsamlı yazılımı sayesinde mümkün olmaktadır.”

“Çamlıca Kulesi Türkiye’ye yayıncılık alanında çağ atlattığı gibi, aynı zamanda dünyaya örnek bir çevre projesi haline geldi.”

Çamlıca Kulesi’nin inşasısın Çamlıca Tepesi’nin çehresini değiştirdiğine de dikkat çeken Bakan Karaismailoğlu, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Bildiğiniz gibi, Çamlıca Tepesi ve İstanbul uzun yıllar adeta bir anten çöplüğünün gölgesinde yaşadı. Hem görüntü kirliliği hem de insan sağlığına zararlı elektromanyetik etkileri nedeniyle bu antenlerden İstanbul’u ve İstanbulluları kurtarmamız gerektiği bilinciyle projemizi başarıyla hayata geçirdik. Çamlıca Kulesi ile birlikte, Çamlıca Tepesi’nde dağınık halde bulunan 33 adet büyük anten sökülerek, tüm hizmetler tek kulede toplandı. Kulede yer alan yüksek verimli anten ve verici sistemleri sayesinde de maksimum düzeyde enerji tasarrufu sağlandı. 30 bin 150 metrekarelik kule çevresindeki sosyal alanlarda, çeşitli türlerde 2 bin 750 adet ağaç diktik. Çamlıca Kulesi çevresi İstanbul’a özgü ağaçlarla bezendi. Şimdi o eski metal ormanının yerinde erguvanlar, manolyalar, gürgenler, sedirler, zeytin ağaçları var. Yani Çamlıca Kulesi Türkiye’ye yayıncılık alanında çağ atlattığı gibi, aynı zamanda dünyaya örnek bir çevre projesi haline geldi.”

“Tek verici tesis sistemini sadece İstanbul’da kurmadık”

“Tek verici tesis” sistemini sadece İstanbul’da kurmadıklarını belirten Bakan Karaismailoğlu, “Çanakkale ilinde de benzer amaçla, inşaatı 2017’de başlayan ve 2020 yılında tamamlanan 100 metre yüksekliğindeki Radyo ve TV kulesinin teknik ve sosyal alanları da Kule AŞ tarafından işletilmektedir. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak insan, yük ve veri ulaştırmada dünya standartlarının üzerinde bir altyapıyı kuruyoruz. Türkiye’nin büyüklüğüne ve iddiasına yakışır nice eser ve hizmetlerle halkımızın yaşam kalitesini yükseltmeye devam edeceğiz.” dedi.(İLKHA)







Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir