• DOLAR 34.245
  • EURO 37.638
  • ALTIN 2921.555
  • ...
Karma dövüş sporları
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Tarihçe
MÖ 648'de Antik Yunan'da yapılan Olimpiyat Oyunları arasında Pankreas (Pankration) adında bir spor da katılmıştı. Pankration kelimesi Yunanca'daki her şey, tüm anlamına gelen "Pan" ile güçler anlamına gelen "kratos" kelimesinden türetilmişti ve Helenik boks ile güreşin karmasıydı. Karşılaşmalarda yalnızca iki kural vardı; biri ısırmamak diğeri gözlere zarar vermemekti. Karşılaşmalar taraflardan birinin bilincini kaybetmesi veya yenilgiyi kabul etmesiyle bitirilirdi fakat bazen de müsabıklardan birinin veya ikisinin ölümüyle son bulurdu. Kullanılan teknikler arasında yumruklar, eklem kilitleri, fırlatmalar, dirsek ve diz vuruşları ile tekmeler bulunurdu.

Büyük İskender pankreasçıların silahsız dövüşteki yetenekleri yüzünden askerlerini onlar arasından seçerdi. MÖ 326'da Hindistan'ı işgal ettiğinde beraberinde çok sayıda pankreasçı da bulunmaktaydı. İnanışa göre pek çok asya savaş sanatının doğuşu da bu döneme denk gelmektedir. Pankreas günümüzde karma savaş sanatları olarak bilinen şeyin de ilk kayıtlı formunu oluşturmaktadır.

Yunanıstan'daki pankreasın düşüşü Roma İmparatorluğunun doğuşuyla aynı zaman dilimine denk gelmektedir. Diğer dövüş sporları pankreasın önüne geçmiş ve Batı'da güreş ve boks hakim duruma geçmişti. Bu durum yüzyıllarca böyle devam etmiş ve Rio de Janeiro'da (Brezilya) ilk kez 1925 yılında karma savaş sanatları uygulanmaya başlamıştı.

1801 yılında George Gracie İskoçya'dan Brezilya'ya göç etmiş ve kuzeydoğu Brezilya'nın Para bölgesinde yaşamaya başlamıştı. Aynı bölgeye 1900'lerin başlarında Japon Mitsuyo Maeda da göç etmişti. Maeda bölgede kurulan kolonide Japon hükümetinin temsilcisiydi ve Graice'nin soyundan gelen Gustão ile yakın arkadaş olmuşlardı.

Maeda aynı zamanda tanınmış bir Judo şampiyonuydu ve onun oğlu Carlos'a Judo'yu öğretmeye başlamıştı. Maeda Japonya'ya döndükten sonra Carlos çalışmalarına devam eder ve kardeşine de öğrendiği sanatı öğretmeye başlar ancak Carlos bu sanata öğrendiği diğer savunma sanatından unsurları da eklemeye başlar. Carlos ve kardeşi Helio Bölgenin Karate okullarının temcilcilerinin, profesyonel boksörlerin, Capoeiracıların ve diğer sanatçılarının katıldığı Antik Yunan'daki Pankreas karşılaşmalarını andıran Vale-Tudo karşılaşmalarına katılırlar. Helio Gracie bu karşılaşmalarda karşısına çıkan Japon dövüşçüleri, boksörleri ve güreşçileri yenilgiye uğratır.

Vale-Tudo karşılaşmaları Amerika'ya da taşınır. Gracie kardeşlerden Rorion, Tayland'a yaptığı gezilerde gizli karma dövüş karşılaşmalarına şahit olmuş olan Art Davie ve Semaphore Entertainment Group'in (SEG) başkanlığını yapmış olan Bob Meyrowitz Ultimate Fighting Championship'i kurmuşlardır.

Kilo kategorileri, zaman veya raund kısıtlaması ve güvenlik ekipmanı bulunmayan bu karşılaşmalarda dövüşçülere sadece göz oyma, ısırma, balık kancası kullanmalarına izin verilmemekte ve dövüşler hakemin durdurması, Knock out veya sözlü veya işaretle bildirilen teslimiyet ile sona erdirilmektedir.

Ultimate Fighting Championship dışında farklı karma savaş sanatları müsabakaları da bulunmaktadır.

MMA Karma Dövüş Sanatları
MMA Nedir; Karma dövüş sanatları anlamına gelen dünyanın en tehlikeli, en dinamik ve heyecan verici tam temaslı dövüş sporlarından biridir. MMA Karma dövüş sanatları boks, karate, jiu jitsu, güreş ve judo gibi herhangi bir dövüş disiplini içeren, hem ayakta hem de yerde tekmeleme ve yumruklama tekniklerine izin veren, her türlü dövüş sanatı tekniğinden faydalanılan bir dövüş sporudur.

1993 yılında Ultimate Fighting Championship (UFC), dövüş sanatlarının tanıtımını hedefleyen ABD merkezli bir organizasyon firmasının katılımıyla MMA Karma Dövüş Sanatları daha popüler bir hale gelmiş oldu. UFC ile MMA arasında ki fark ise Ufc bir organizasyon ismi, MMA ise dövüş sanatlarının uygulandığı tam temaslı bir dövüş sporudur.

MMA İçin En İyi Dövüş Tarzı Nedir?
Muay Thai veya Boxing gibi bir tarz mı, yoksa Güreş veya Brezilyalı Jiu Jitsu gibi boğuşmayı içeren bir şey mi? Bu seçkin disiplinli dövüşler söz konusu olduğunda gerçekten doğru ya da yanlış bir cevap yoktur, çünkü hepsi mükemmeldir ve her birinde uzmanlaşmış başarılı şampiyona sporcuları olmuştur.

 
Bir MMA dövüşçüsünün profesyonel MMA’da başarılı olmak için eğitmesi gereken üç ana dövüş stili vardır.

Striking (Boks, Muay Thai, Karate)
Takedowns (Güreş, Judo)
Submissions (Jiu Jitsu)
Bu üçünün yeterli olması MMA için kesinlikle gereklidir.

Boks
Boks, MMA için önemli bir Dövüş Sanatıdır çünkü sporculara kafa hareketi ve ayak hareketi tekniğini öğretir. Çoğu savunma ayakta durmaya başladığı için kendini savunma durumlarında da son derece etkilidir. Boks, tarih boyunca insanlar tarafından uygulanan bir spordur.

MMA Karma Dövüş Sanatları
Neredeyse herkes MMA’da Boks yapıyor. Boks ile profesyonel MMA sporcularını düşündüğünüzde, elbette Conor McGregor’un adı akla geliyor. Conor aslında karate tarzı bir duruşa sahip Birden fazla UFC şampiyonluğu kazanmış harika bir boksör. MMA’daki diğer büyük boksörler Cody Garbrandt, Jorge Masvidal, JiuJitsu uygulayıcısı Nate Diaz ve şampiyon boksör Floyd Mayweather

Muay Thai
Muay Thai (Kickboks), profesyonel MMA sporcuları için en popüler dövüş sanatlarından biridir. Muay Thai, Tayland’da başlayan kickboks tarzı bir spordur. İster inanın ister inanmayın, Tayland’daki çocuklar Muay Thai yi 5 yaşında öğrenmeye başlar. Muay Thai, yumruklar, dirsekler, tekmeler ve dizleri içeren “sekiz uzuv sanatı” dır. Muay Thai ayrıca judo ve güreş gibi diğer dövüş sanatlarında da faydalı olan klinch tekniğine odaklanmaktadır.

MMA Karma Dövüş Sanatları
 
Muay Thai, MMA’da son derece önemlidir. Çünkü profesyonel MMA’da thai çok yaygın ve güçlü bir yöntemdir. Muay Thai, diğer dövüş sanatlarını incelemek için gereken disiplini öğretecek ve dövüşte ayağa kalkma konusunda diğer sporcuların önüne geçmenizi sağlayacaktır. Bir gün profesyonel bir MMA sporcusu olmayı planlıyorsanız, Muay Thai eğitimi almanızı şiddetle tavsiye ederiz.

Karate
Karate, Ryukyu Krallığı’ndan gelen geleneksel bir savaş sanatıdır. Karate en popüler dövüş sanatlarından biridir ve ayrıca 60 ve 70’lerin filmlerinde görülen dövüş stillerinden biridir. 

Karate, bugün profesyonel MMA’da o kadar önemli değil. Bu, birçok MMA savaşçısının Karate geçmişi ile başarılı olamadığını söylemese de, Muay Thai veya Boks kadar yaygın değildir. Karate, her ikisi de çeşitli vuruşlar içeren Taw Kwon Do’ya çok benzer, ancak çoğu MMA için pratik değildir.

MMA Nedir
Karate’nin faydaları, hem MMA dövüşü için yararlı olan dengeyi kazanmanıza ve kendi içinizde huzur bulmanıza yardımcı olmasıdır. Karate, MMA’yi çok iyi tercüme eden bir dövüş sanatı değildir, ancak UFC’de aykırı olan Stephen Thompson gibi dövüşçüler de vardır. Karate temassız bir dövüş Sanatı olarak görülüyor. Kendini savunma konusunda o kadar iyi olmasa da duyguları kontrol etmek için de harika.

Güreş
Güreş, yerinden kaldırma, fırlatma, tutma, eğme ve sabitleme kombinasyonlarını içeren bir dövüş sporudur. Güreş, rakibinizin kontrolünü temel alan bir puanlama sistemi içerir ve kayıtlı tarihin en eski dövüş sporlarından biridir. Güreşçilerin MMA’ya en başından beri hakim oldukları iyi bilinmektedir.

 Güreş, mükemmel bir MMA dövüşçüsü yapmak için en önemli argümana sahiptir. Profesyonel bir MMA sporcusu olmayı planlıyorsanız güreşmenizi tavsiye ederim. Boksunuz ne kadar iyi olursa olsun eğer güreş yapamıyorsanız bir eksik demeksiniz. McGregor ve Khabib maçını hatırlarsanız bunu anlamış olursunuz.

Judo
Judo, Japonya’da fiziksel, zihinsel ve ahlaki bir pedagoji olarak yaratıldı. Genellikle daha sonra bir savaş ve olimpik spora dönüşen modern bir dövüş sanatı olarak kategorize edilir. En göze çarpan özelliği, rakibi yere yatırmak veya yere atmak olan rekabetçi unsurudur.

Judo en çok güreşe benziyor, ancak güreş çok daha boğuşuyor. Jiu Jitsu gibi diğer popüler dövüş sanatları aslında Judo’dan geliyor. Judo ayrıca Olimpik spora da dahil olduğu için her yaşta çok popüler.

MMA Nedir
Judo, MMA için en iyi Dövüş Sanatı olmadığı için işe yaramaz bir sanat olduğu anlamına gelmez. Judo’nun fiziksel olarak en zorlu dövüş sanatlarından biri olduğunu söylemek güvenlidir.

Birezilya Jiu Jitsu
Kitlemeli tutuşlar, boğma, atma ve yer pozisyonları ile dövüş yapma üzerine kurulu birezilyada geliştirilmiş bir savunma sanatıdır.

MMA için en iyi Dövüş Sanatı
MMA’da başarılı olmak için siyah kuşak olmanıza gerek yok ama başarılı olmak için Jiu Jitsu tekniğine ihtiyaç vardır. Bugün UFC’de çok fazla BJJ uzmanı var, BJJ eğitimi almadan neredeyse imkansız. Brezilya Jiu Jitsu kendini savunma için oldukça popüler tekniktir. Bir MMA dövüşçüsü olmak istiyorsanız cephaneniz de bir Jiu jitsu silahı saklı olmak zorunda diyebiliriz.

MMA için en iyi Dövüş Sanatı, yukarıda bahsettiğimiz dövüş stillerinin bir kombinasyonudur. Sonuçta, buna “Karışık Dövüş Sanatları” deniyor. MMA, dünya çapında yaratılan tüm dövüş sanatlarının bir karışımıdır. Farklı kültürleri ve farklı geçmişleri içeren tek spor, bu yüzden MMA çok özel.

MMA Dövüşçüsü Nasıl Olunur?
Gerçek şu ki, MMA, Muay Thai veya Brezilya Jiu-Jitsu eğitimine başlamak için “mükemmel” bir yaş sınırı yoktur. Futbol ve basketbol gibi diğer sporlarda her zaman daha ​​erken başlamak daha iyi olarak görülür. Çoğu çalışma, kuvvet antrenmanından önce vücudunuzu ve kaslarınızı tamamen geliştirmenin daha iyi olduğunu gösterdiği gibi, aynı şey MMA eğitimi için de geçerlidir.

Yapılan bir araştırmada, MMA (veya başka bir dövüş sporu) eğitimine başlamak için en iyi yaşın 15-16 yaş civarında olduğunu tespit edilmiştir. MMA başlamak için en iyi yaş, gençken ve vücudunuz tamamen gelişmeye başladığında 15-16 yaş araklarındadır. Bunun nedeni ise 18 yaşını doldurmadan önce antrenman yapmanıza ve birkaç amatör dövüş almanıza izin vermesidir. UFC gibi büyük MMA organizasyonları genellikle 18 yaşına kadar kimseyle anlaşma imzalamaz. Çeşitli dövüş sanatları olduğu için erken yaşlarda başlamak daha avantajlı olmaktadır.

MMA Dövüşçüsü Nasıl Olunur
MMA için en iyi Dövüş Sanatı, vücut tipinize, atletik yapınıza ve hatta genetiğinize bağlı olarak, hangi dövüş stilinin sizin için en iyi olduğuna karar vermektir.

MMA Kuralları
MMA kuralları ülkelerde ki dövüş organizasyonları tarafından farklılık gösterebilir. Bazı MMA dövüş maçlarında organizasyon, sporcuyu korumak adına kurallar koyabiliyor. Eğer MMA sporcusu kural dışına çıkarsa önce Puanı kırılıyor ve bu üç kere tekrarlandığında diskalife oluyor.

Kasıklara tekme
Göz oyma
Isırma, Tükürme
Yerdeki rakibi tekmelemek
Boğazın tutulması veya vurulması
Parmakları manipüle etme, bükme
Saç cekmek
Kilitli rakibi fırlatmak
İstemli sakatlamak amaçlı atışlar
Kafanın arkasına vurmak
Hakemin araya girdiği zamanda rakibe saldırma
Ayakta ve yerde boğmalar
Sporcular hakemi her zaman dinlemeli ve talimatlarına hemen uymalıdır.

Bu haberler de ilginizi çekebilir