• DOLAR 34.553
  • EURO 36.196
  • ALTIN 2964.119
  • ...
Necip Fazıl Kısakürek kimdir?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DOĞRUHABER- HABER MERKEZİ

Hayatında önemli dönüş noktaları olan ve 512 sayı yayımlanan Büyük Doğu Dergisinin mimarı Necip Fazıl Kısakürek’in hayatı ve eserleri merak ediliyor. İşte Necip Fazıl Kısakürek kimdir? sorusunun cevabı…

NECİP FAZIL KISAKÜREK KİMDİR?

9 Haziran 1904 doğumlu Necip Fazıl Kısakürek, Türkiye edebiyatının gelmiş geçmiş en önemli isimlerinden birisidir. Maraşlı bir ailenin oğlu ve evin tek çocuğu olan Necip Fazıl, İstanbul’da Bahriye Mektebi’ne gittiği sıralarda şiire merak sarmaya başladı. 1921 yılında Darulfünun Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümüne kaydoldu.

1924 yılında Maarif Vekaleti’nin açtığı sınavda gösterdiği başarısı sonucu Avrupa’ya gönderilecek öğrenciler grubunda yer aldı.

Necip Fazıl Paris’te Sorbonne Üniversitesi felsefe bölümüne girdi. Paris’te yaşadığı hayat tarzı ve kumara olan ilgisi yüzünden eğitime devam edemedi ve bursu kesilen necip fazıl ülkesine geri dönmek zorunda kaldı.

1934 yılında Abdülhakîm Arvâsî ile tanışması Necip Fazıl’ın hayatında öneli bir dönüm noktası oldu. Necip Fazıl’ın önceleri bunalım ve mistik sıkıntılardan beslenen şiirleri bu dönemden sonra tasavvufi içerikle kendini göstermeye başladı.

Necip Fazıl, hayatının bu dönüm noktasından sonra kendini İslami düşüncenin anlatılmasına adadı.

1943 ve 1978 yılları arasında yayımlanan ve 512 sayı çıkarılan dönemin tek İslami dergisi Büyük Doğu Haraketline öncülük yaptı.

Dergi ilk olarak 1943 yılının aralık ayında kapatıldı ve daha sonrada bu kapatılma defalarca türlü bahanelerle tekrarlandı. Daha sonra Büyük Doğu Cemiyetini ve Büyük Doğu yayın evini kuran Necip Fazıl hayatının birçok döneminde yazdığı yazılar ve çalışmalar sebebiyle gözaltına alındı ve mahkûm edildi.

Tarihler 25 Mayıs 1983’ü gösterdiğinde evinde hayatını kaybetti ve Eyüp Sultan Mezarlığında toprağa verildi.

NECİP FAZIL KISAKÜREK’İN ESERLERİ

"Üstat" olarak anılan Kısakürek, hayatı boyunca "Künye", "Sabır Taşı", "Çerçeve", "Para", "Vatan Şairi Namık Kemal", "İdeolocya Örgüsü", "Son Devrin Din Mazlumları", "Halkadan Pırıltılar", "Çöle İnen Nur", "Maskenizi Yırtıyorum", "Ulu Hakan II. Abdülhamid Han", "Kanlı Sarık", "Sonsuzluk Kervanı", "At'a Senfoni", "Sahte Kahramanlar", "Her Cephesiyle Komünizm", "Babıali", "Ahşap Konak" ve "Reis Bey"in de aralarında bulunduğu çok sayıda esere imza attı. Usta edebiyatçının "Bir Adam Yaratmak" eseri 1977'de Yücel Çakmaklı tarafından televizyona, "Reis Bey" adlı eseri ise Mesut Uçakan tarafından sinemaya uyarlandı. "Bir Adam Yaratmak" eseri 2002'de, "Reis Bey" eseri 2017'de İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları tarafından sahneye konulan Kısakürek'in "Reis Bey" oyunu ayrıca 2012'de Devlet Tiyatrolarınca tiyatro severlerin beğenisine sunuldu. Aksiyon ve dava adamı Kısakürek, şiirde olduğu kadar fikir, siyaset ve sosyal hayatında emsalsiz izler bırakırken pek çok ismin hayatına yön verdi. Necip Fazıl, yaklaşık 80 yıllık ömrüne birçok gazete ve dergide sayısız yazı, "Ağaç", "Rapor" ve "Büyük Doğu" adlarıyla çıkardığı dergi, düzineleri aşan konferans ve hitabenin yanı sıra 70 eser sığdırdı.

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir