Güneydoğu Anadolu Bölgesi ihracattaki başarısı ile dikkat çekiyor
Covid-19 salgının ekonomideki etkilerine rağmen Türkiye'nin önemli sanayi kentlerinin bulunduğu Güneydoğu Anadolu Bölgesi, ihracattaki başarısıyla dikkat çekiyor.
Bir dizi temaslarda bulunmak üzere geldiği Gaziantep’e gelen Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle, sanayici ve iş adamları ile birlikte kentteki fabrikaları ziyaret etti.
Ziyaretlerinin ardından açıklamalarda bulunan Gülle, üretim, istihdam ve katma değer sağlayarak, ihracatın artmasında ve Türkiye’nin geleceğe taşınmasına Güneydoğu Anadolu Bölgesi ve özellikle Gaziantep’in önemli katkıda bulunduğuna işaret etti.
Gülle, Türkiye’nin en fazla ihracat yapan 5’inci kenti olan Gaziantep’in 4,5 aydaki ihracatının 2020’nin aynı dönemine göre yüzde 36,3 artışla 3,5 milyar doları geçerek önemli başarıya imza attığının altını çizdi.
Gaziantep’in ihracatta bu yıl 9 milyar doları geçerek tüm zamanların rekorunu kırmasının beklendiğini ve ihracatının her ay artarak ülke dış satımına önemli katkılar sağladığını ifade eden Gülle, Gaziantep programında GAİB’i ve kentteki ihracat ailesini ziyaret ederek hem moral vermeyi hem de sorunları dinlemeyi amaçladığını belirtti.
“2021’in ilk dört ayında ihracat 68 milyar 752 milyon dolara ulaştı”
Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin ve özellikle Gaziantep’in ihracata önemli katkıda bulunduğuna işaret eden Gülle, “Yıllık ihracat hedefimiz olan 184 milyar dolardan çok daha yüksek rakamlara, 200 milyar dolarlara Gaziantep’imizle birlikte yakın zamanda ulaşacağız. Tüm bu başarıların arkasında büyük bir emek yatıyor. Türk ihracatçısı, pandemi sebebiyle küresel ticarette yaşanan daralmaya rağmen her ay yeni rekorlar kırarak tarihi başarılara imza atıyor. Olağandışı şartlara hızla uyum sağlayarak ihracatta V tipi toparlanmayı gerçekleştiren ihracat ailesi, 218 ülke ve bölgede Türk bayrağını dalgalandırdı. 2021’in ilk dört ayında ihracat, yüzde 33,1’lik artışla 68 milyar 752 milyon dolara ulaştı.” dedi.
Gülle, Gaziantep programı kapsamında iş adamı Abdulkadir Konukoğlu’nu da ziyaret etti.
İş adamı Abdulkadir Konukoğlu da ihracatın “milli görev” kabul edilmesi gerektiğini belirterek, “İhracatımızı artırmak için hep birlikte çaba göstermeliyiz. İyi ihracatçı reddedilmekten korkmaz, şansını sürekli yeniler.” dedi.
Yurt içinde olduğu gibi yurt dışında da mal satmanın çok zor olduğuna dikkat çeken Konukoğlu, “Bir şeyi satmak zor, ancak zorluklar karşısında yılmamak lazım. Kapıdan kovsalar pencereden girilmeli. Firmalarla bin sefer konuşursun, bir kere mal satarsın. ‘Üç kere konuştum ama olmadı’ diyerek vazgeçerseniz sadece o ürünü satamamakla kalmaz, belki de uzun yıllar çalışabileceğiniz pazarı kaybedersiniz.” diye konuştu.
İyi satıcının hiçbir zaman reddedilmekten çekinmeyeceğini ve reddedilmeyi işinin doğal süreci olarak göreceğini vurgulayan Konukoğlu, “Türkiye’nin ihracatı çok iyi durumda. Savunma sanayinde de iyi ivme yakalandı. Bu başarıları sağlayan tüm sektör temsilcilerini tebrik ediyorum.” ifadelerini kullandı.
Türkiye’nin önde gelen ihracatçı firmalarını da ziyaret eden Gülle, Güneydoğu Anadolu İhracatçılar Birliği (GAİB) Koordinatör Başkanı Fikret Kileci ve TİM Halı Sektör Kurulu Başkanı Salahattin Kaplan ile kentteki üretim tesislerini inceledi.
Kileci, Gülle’ye, bölge ihracatı, birlik faaliyetleri, Doku Kumaş Tasarım Yarışması ve tekstil sektörüne ilişkin bilgi verdi. (İLKHA)