Mahalle sakinleri yıllardır bozuk olan yollarının yapılmasını istiyor
Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde yolları bozuk olduğundan dolayı mağduriyet yaşayan mahalle sakinleri, yollarının bozuk olmasından dolayı hastalarını at sırtında ana yola kadar taşıdıklarını ifade etti.
Şanlıurfa'nın Siverek ilçesine 45 kilometre uzaklıkta bulunan Narlıkaya kırsal Mahallesi'ne bağlı Evyanı (Cîqan) sokağında yaşayan sokak sakinleri, yollarının bozuk olmasından dolayı yıllardır mağdur edildiklerini belirterek Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesini göreve çağırdı.
Yollarının üzerinde Kümekavak (Alxas), Bahçe (Baxçe), Örüklü (Xirabe), Ekecik (Dêsman), Eskikent (Xirabawiskan) ve Agacık (Nigit) kırsal mahallelerin bulunduğunu belirten sokak sakinleri, sorunları ile ilgili yetkili mercilere defalarca başvurdukları halde herhangi sonuç alamadıklarını ifade ettiler.
Yollarının bozuk olmasında dolayı araçlarının ve okul servislerinin arızalandığını belirten sokak sakinleri, yollarının bozuk olmasından dolayı kimselerin kendilerine misafirliğe bile gelmediğini, kış aylarında ise büyük çile yaşadıklarını dile getirdi.
Yollarının resmiyette asfalt gözükmesine rağmen 1974 yılından beri yollarının toprak yol olduğunu ileri süren sokak sakinleri, bir an önce yollarının yapılmasını istiyor.
"Şarampoller, yoldan daha yüksek bir konuma gelmiş"
5 kilometre uzunluğundaki bozuk yollarıyla ilgili yaptıkları görüşmelerinden sonuç alamadıklarını belirten Seyit Ahmet Badeci, "Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde Narlıkaya Köyü Evyanı(Cîqan) Mezrası'nda oturuyorum. Yaklaşık 10 yıldır yolumuz ile ilgili stabilize olsun herhangi bir çalışma yapılmadı. Şarampoller, yoldan daha yüksek bir konuma gelmiş. Yolun onarılması için belediyelerle ve milletvekilleriyle görüştük. Maalesef ki kimle görüştüysek bize yardımcı olmadılar. Stabilize bir yolun tartışılmaması gereken bir dönemdeyiz ama onu bile tartışır hale getirdiler. Yolun iyi olduğunu söylüyorlar ama yetkili birisi buraya gelse yolun ne durumda olduğunu görecek. Yetkililer de zahmet edip buraya gelmiyor. Ara bağlantı yollarının hepsi beton yoldur. Yolun yaklaşık 5 kilometresi stabilizedir ve çok kötü durumdadaır. Kış aylarında çocuklar okula gitmek için servise bindikleri zaman endişe içerisine giriyoruz. Servisin yol yüzünden kaza yapıp devrilmesinden korkuyoruz." şeklinde konuştu.
"Bu yolun bir an önce yapılarak mağduriyetimizin giderilmesini bekliyoruz"
Yolları ile ilgili yaşadıkları mağduriyetin giderilmesini talep eden Badeci, "Yaz ayları ayrı bir dert oluyor. Yolun taşları yerinden çıkıyor veya çatlıyor. Taşlar arabalara zarar veriyor. Yetkili kişilere bir türlü derdimizi anlatamadık. Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesine sorunumuzu söyledik ama dikkate almadılar. Şanlıurfa'daki daire başkanlarına dilekçe gönderdik. Yolun durumunu 7-8 defa CİMER'e bildirdik; fakat herhangi bir netice alamadık. Bu yolun bir an önce yapılarak mağduriyetimizin giderilmesini bekliyoruz. Burada 7-8 köy var ve yaklaşık 2 bin kişi yaşıyor. Buraya günlük ortalama bin kişi gelip gidiyor. Şu an yol yok diye kimse gelmek istemiyor." ifadelerini kullandı.
"Öğrenciler servisten inerek aracı itiyorlar"
1974 yılında açılan yolun kaderine terk edildiğini ifade eden Hasan Badecı, "Siverek Narlıkaya Köyü Evyanı Mezrası'nda ikame ediyorum. Yolumuzun yapılması için çok çaba sarf ettik; fakat herhangi bir sonuç alamadık. Cumhurbaşkanımıza istirhamımız var. bu yolun onarılması için bir müdahalede bulunmasıdır. Yaklaşık 9 köy, yol yüzünden mağduriyetler çekiyor. Başlıca mağdur olan köyler Alhas, Bahçe, Örüklü, Evyanı, Ekecik, Eskikent ve Nigit Köyü'dür. Bir an önce mağduriyetimizin giderilmesini talep ediyoruz. Kışın okul servisleri yol yüzünden arıza veriyor. Öğrenciler servisten inerek aracı itiyor. Tahminen bu yol 1974 yılında açıldı. Bu yola 10 sene önce stabilize yapıldı. Yakınımızdaki bir köyden bizim köyün yoluna kadar asfalt yapıldı ama geriye kalan 9 köye asfalt yapılmadı." diye konuştu.
"Şoförlük yaparken çok mağdur oldum ve servisimi satıp işi bıraktım"
Köy yollarının yapılması için 8-9 yıldır mücadele verdiklerini vurgulayan Badeci, "Yetkililerden yolumuzun onarılmasını isteyince 'bakacağız, geleceğiz, edeceğiz' diyorlar. Yaklaşık 8-9 yıldır yolun yapılması için mücadele veriyoruz. Kışın okul servisleri ve minibüsler, bu yol yüzünden arıza verip yolda kalıyor. Araçlar, neredeyse devrilecek duruma geliyor. Servis şoförleri, öğrencileri mecburi olarak servisten indiriyor. Öğrenciler, servisi iterek okula gidiyor. 2005-2010 yıllarında servis şoförlüğü yapmıştım. Şoförlük yaparken çok mağdur oldum ve servisimi satıp işi bıraktım. Gerçekten zor durumdayız." dedi.
"Yolumuz kış aylarında hiç çekilmiyor"
Yollarının kötü olmasından dolayı hastalarını at sırtında ana yola götürdüklerini belirten Sadık Badeci, "Yolumuz çok sıkıntılıdır. Yolumuz kış aylarında hiç çekilmiyor. Kışın ağabeyim rahatsızlandı. Ağabeyimi asfalt yola çıkarmak için 9 kilometreyi ata binerek geçtik. Asfalt yola varınca ağabeyimi dolmuşa bindirerek hastaneye götürdük." şeklinde konuştu.
"Yol kötü olduğu için misafir de ağırlayamıyoruz"
Yollarının resmiyette asfalt olarak görüldüğünü iddia eden Mehmet Emin Aydınlık, "Yolun ne halde olduğunu gelip gördünüz. Yol yüzünden gerçekten çok zorluk çekiyoruz. Arabalar yolu badanaj yaparak çıkıyor. Yol kötü olduğu için misafir de ağırlayamıyoruz, utanıyoruz. Yol kötü diye kimseyi çağıramıyoruz. Yetkililerden bir an önce yolu onarmalarını istiyoruz. Bu yolun düzeltilmesi için ödenek çıkmış. Ödeneğin yenildiğini düşünüyorum. ödenek yenilip yollarımız yapılmış olarak görünüyor." diye konuştu.
Mahalle sakinlerinin "köy yolları resmiyette yapılmış gözüküyor" iddiası ile ilgili görüş almak istediğimiz Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Daire Başkanlığından herhangi bir açıklama yapılmadı.(İLKHA)