Baharata yeni düzenleme
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, baharat tebliğinde değişikliğe gidiyor. Açıkta baharat satışına sınırlama getirilen yeni tebliğle her yerde baharat satılamayacak. Yeni düzenleme ile baharatta dolgu amaçlı eklemeler yasaklanırken pul bibere de daha az tuz ve bitkisel yağ katılacak.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı baharat tebliğinde değişiklik yapıyor.Yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderilen düzenlemeyle, ambalajsız olarak satışa sunulan baharatların satış yerlerine yeni hijyen kuralları getiriliyor. Buna göre, baharatların ambalajsız olarak satışa sunulduğu yerlerde bütün sorumluluk,olumsuzluğun tespit edildiği gıda satış yerine veya toplu tüketim yerine ait olacak.Dökme satış olarak adlandırılan ambalajsız satış durumunda baharat, gıda kodeksine uygun malzemeden yapılmış ambalaj malzemesi içinde kapalı olarak, güneş ışığına maruz kalmadan ve ortam koşullarından gelebilecek olası bulaşmalara engel olacak şekilde sergilenecek.Ayrıca dökme baharat pazar, kasap ve manav gibi yerlerde ise satışa sunulamayacak.
Yeni tebliğle baharat karışımlarına miktarı artırmak amacıyla ürünlerin kendi doğasından gelen nişasta hariç olmak üzere nişasta, irmik, razmol, kepek ve benzeri dolgu maddeleri katılamayacak.
Ayrıca, tebliğle, kırmızı pul biberdeki tuz, yüzde 22 oranında azaltılarak yüzde 9`dan yüzde 7`ye düşürülüyor. Bitkisel sıvı yağ miktarı ise yüzde 25 oranında azaltılarak yüzde 8`den yüzde 6`ya düşürülüyor.
TANIMLI BAHARAT SAYISI 53`E ÇIKARILDI
Yeni düzenlemeyle birlikte yürürlükte olan baharat tebliğindeki tanımlı baharat sayısı 35`ten 53`e çıkarıldı. Mevcut baharat listesine 17 çeşit daha eklendi. Yeni baharat çeşitleri şöyle: Aspir çiçeği, cedvar, adaçayı, çörtükotu, dereotu, havlıcan, isot, kebabiye, kırmızı karabiber, melisa-oğulotu, mercanköşk, maydanoz, meyankökü, sater, vanilya, sarımsak ve soğan.
Yeni düzenlemeyle birlikte yürürlükte olan baharat tebliğindeki tanımlı baharat sayısı 35`ten 53`e çıkarıldı. Mevcut baharat listesine 17 çeşit daha eklendi. Yeni baharat çeşitleri şöyle: Aspir çiçeği, cedvar, adaçayı, çörtükotu, dereotu, havlıcan, isot, kebabiye, kırmızı karabiber, melisa-oğulotu, mercanköşk, maydanoz, meyankökü, sater, vanilya, sarımsak ve soğan.
(Raif Acar-İLKHA)