• DOLAR 35.486
  • EURO 36.686
  • ALTIN 3063.4
  • ...
Diyarbakır`da 50 bin aday YGS`ye giriyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR- Pazar günü Türkiye genelinde 1 milyon 852 bin sekizyüz onaltı adayın katılacağı 2013 YGS`ye, Diyarbakır (Amed) merkezde 43 bin163 kişi katılacak. Bismil`de 3 bin 106 kişi ve Ergani`de 4 bin 337 olmak üzere toplam 50 bin adayın sınava katılacağı bildirildi.

 

Öğrencilerin, velilerin ve görevlilerin dikkat etmesi gereken uygulamalar konusunda ÖSYM İl Sınav Koordinatörü Prof. Dr. Sabri Eyigün ve Eğitim Bilimleri Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Behcet Oral açıklamalarda bulundu.

 

Diyarbakır merkezde 2 bin 611 salonda yapılacak olan sınavda, Dicle Üniversitesi ve Milli Eğitim Müdürlüğü`nden bina sınav sorumlusu, bina yöneticisi, salon başkanı ve gözetmen olmak üzere toplam 6 bin kişinin görev yapacağını belirten Prof. Dr. Sabri Eyigün, sınavın sağlıklı yürütülmesi için; Valilik, Emniyet Müdürlüğü, Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere ilgili tüm kurumlarla ortak bir çalışma yürütüldüğünü ve gerekli önlemlerin alındığını belirterek, halkın da, öğrencilerin huzurlu bir sınav geçirmelerine yardımcı olmaları için çağrıda bulundu.

 

`İl Nüfus Müdürlüğü haftasonu açık tutulacak`
Öğrencilerin Nüfus Cüzdanı veya pasaportlarını yanlarında bulundurmalarının zorunlu olduğunu söyleyen Eyigün, Nüfus cüzdanı olmadığı veya nüfus cüzdanında Kimlik Numarası, fotoğraf, soğuk damga bulunmadığı için sınava katılamayacak durumda olan adaylar için Diyarbakır Nüfus Müdürlüğünün Valiliğin talimatıyla 24 Mart Pazar günü saat 07.00 - 10.15 arası açık tutulacağını açıkladı.

 

`Sınavda bulundurulması yasak olan şeyler`
Sıınava girerken adayın yanında bulundurması yasak olan araç, gereç ve eşyalar`a dikkat çeken Eyigün, \"Çanta, cüzdan, cep telefonu, saat, kablosuz iletişim sağlayan bluetooth vb. cihazlarla; kulaklık, kolye, küpe, yüzük (alyans hariç), bilezik, broş, anahtar, metal para gibi metal içerikli eşyalarla; her türlü elektronik/mekanik cihazla ve çağrı cihazı, telsiz, fotoğraf makinesi vb. araçlarla, cep bilgisayarı, saat, sözlük işlevi olan elektronik aygıt, hesap makinesi vb. her türlü bilgisayar özelliği bulunan cihazlarla,silah ve benzeri teçhizatla, kalem, silgi, kalemtıraş, müsvedde kâğıdı, defter, kitap, sözlük, pergel, açıölçer, cetvel vb. araçlarla gelmeleri kesinlikle yasaktır\" dedi.

 

Binalara hiçbir şekilde emanet eşya alınmayacağını vurgulayan Eyigün, sınav binalarında adayların yanlarında sadece sınava giriş belgesi, özel kimlik belgesi ve başkanlık kararıyla sınav salonuna girmesine izin verilen alet/cihazların bulundurulacağını ifade etti.

 

Adayların soru kitapçık numarasını cevap kağıtlarına kodlamak zorunda olduğunun altını çizen Eyigün, soru kitapçık numarasının yanlış kodlanmasının sorumluluğunun adaya ait olduğu açıklandı.

 

`Saate entegre kamera` yönetimi ile kayıt yapılacaktır
Sınav binaları/salonlarının ÖSYM tarafından kurulacak güvenlik kameraları ile izleneceğini açıklayan Eyigün, sınav salonlarında `Saate entegre kamera` yönetimi ile kayıt yapılacaktır.

 

Her adaya farklı soru kitapçığı dağıtılacağını söyleyen Eyigün, sözlerini şöyle sürdürdü: Her soru kitapçığının \"Soru Kitapçık Numarası\" farklı olacaktır. Farklı numaralarda basılan soru kitapçıklarındaki sorular; Birbirinin tamamen aynı olacak, ancak soruların ve sorulardaki cevap seçeneklerinin sıralanışı değişecektir.

 

Son olarak, ÖSYM sınavlarında unutulmaması gereken temel kurallara dikkat çeken Eyigün, \"Sınavda, salondan her ne sebeple olursa olsun dışarı çıkan bir aday tekrar sınav salonuna geri alınmaz. Sınavın ¾ lük süresinde salon dışına çıkan aday bina içinde güvenlik görevlilerinin nezaretinde tutulacak dışarı çıkmasına müsaade edilmeyecektir\" diye ifade etti.

Başarılı bir sınav geçirmeleri için ailelere ve öğrencilere önerilerde bulunan Eğitim Bilimleri Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Behcet Oral, sınav öncesinde öğrenilen bilginin, sınav sırasında kullanılmasına engel olan ve başarının düşmesine yol açan etkenin yoğun kaygı olduğunu söyledi.

 

Sınav kaygısı ile başa çıkmanın yolları
Sınav kaygısı ile başa çıkmanın yolları konusunda önerilerde bulunan Oral, \"Sınav öncesinde sınava tam çalışmış olarak girin, sınavdan önceki gece iyi uyuyun, aç karnına sınava girmeyin, sınava acele içinde girmeyin, erken gidin, son ana kadar asla ders çalışmayın, sınavdan hemen önce gevşemeye çalışın, zihninizde geçmişteki başarısızlıkları değil, başarılarınızı vurgulayın, sınava kendinize güvenerek girin\" dedi.

 

Sınav süresince öğrencilerin olumlu düşünmeleri gerektiğinin önemine değinen Oral, \"Zamanı nasıl kullanacağınıza ve soruları hangi sırayla cevaplayacağınıza karar verin, soruları ve yönergeleri dikkatlice okuyun, sınıf arkadaşlarınız sınavlarını erkenden bitirdiğinde panik olmayın, sınav başarısı ile kişilik değerinizi bir tutmayın\" diye tavsiyelerde bulundu.(Osman İçli-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir