• DOLAR 34.612
  • EURO 36.43
  • ALTIN 2930.92
  • ...
Tam kapanma ve Ramazan nedeniyle yavaşlayan metabolizmanızı nasıl hızlandırılır?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Her Ramazan sonrasında gündeme gelen konulardan birisi bayramda nasıl beslenilmesi gerektiği hususudur.

Ramazan Bayramı’nda nasıl beslenmeliyiz? İstediğimizi yiyebilir miyiz? Yavaşlayan metabolizmamıza bir anda yüklenirsek ne olur? Gibi merak edilen soruları cevaplayan Uzman Diyetisyen Ecem Ocak, ilk günden itibaren fazla yemek yeme eğiliminin doğru olmadığını, bunun kabızlık, mide rahatsızlığı, hazımsızlık gibi sorunlara sebep olabileceğini söyledi.

Ocak, "Ramazan ayında saatlerce süren açlık nedeniyle yavaşlayan metabolizma ve fiziksel aktivitenin azalması ile çoğu kişide kilo alımı gerçekleşmiş olabilir. Alınmış olan bu kiloları hızlı vermeye çalışmak, sağlıksız diyetler uygulamak gibi hatalardan kaçınılmalı, sakin, kişiye özel bir beslenme programı uygulanmalıdır." dedi.

Bayram sabahı mutlaka kahvaltı yapılması gerektiğini belirten Ocak, "Kahvaltı günün en önemli öğünü. Bayram sabahı geç uyansanız bile mutlaka klasik kahvaltı dediğimiz yumurtalı, peynirli, söğüş sebzeli bir kahvaltı yapmalısınız. Zeytin veya yağlı tohumlardan ceviz tercih edebilirsiniz. Bayram sabahı börek, ekmek ve benzeri gıdalar var ise 1-2 dilim kadar yenmeli, mümkünse tam buğdaylı ekmeği tercih etmek gerekir. Eğer geç uyandıysanız günün kalan kısmında akşam yemeği ve bir ara öğün şeklinde günü tamamlayabilirsiniz. Güne erken başladıysanız sabah, öğle akşam olmak üzere 3 ana öğün ve tercihen bir ara öğün yapmak yeterlidir. Ana öğünlerde protein, karbonhidrat, yağ dengeli olmalıdır. Sebze yemeğine veya yeşillikli bir salataya öncelik verin. Hem iştah kontrolünü sağlayacak, hem lif kaynağı almış olacak, hem de tokluk sağlayacaktır. Aralarda meyve tüketmeye özen gösterin. Ana öğünlerde yoğurt, ayran, kefir, ara öğünlerde de kan şekerini dengelemek adına süt, yoğurt, kefir tüketimini gerçekleştirin." diye konuştu.

Tuz alımını minimuma indirin

Çok fazla tuz tüketiminin tansiyon yükselmesine, özellikle kalp sağlığı açısından riskli olduğuna dikkat çeken Ocak, bu nedenle tuz tüketiminin en aza indirilmesi, salatalara ilave olarak tuz eklenmemesi, turşu, salamura gibi besinlerden uzak durulmasının faydalı olacağını ifade etti.

Tatlı ve çikolatalara dikkat

Ocak, "Bu bayramda eskisi gibi bir araya gelip, kalabalık aile sofralarında uzun uzun kahvaltılar edip, yemekler yenmeyecek, ısrarlı tatlı, şekerleme ikramları olmayacak belki ama bayram geleneğini devam ettirmek isteyen tatlı ve şekerlemeleri eksik etmeyecek çok kişi olacaktır. Atalarımızın dediği gibi ‘gözden ırak olan gönülden de ırak olurmuş’ çikolata ve şekerlemelerinizi sürekli gözünüzün önünde olmamasına gayret edin ve ortadan kaldırın. Tatlı tüketimini kontrollü tüketmek, mümkünse şerbetli ve ağır tatlılar yerine sütlü tatlıları tercih etmek gerekiyor. Tabi ki havaların ısınmasıyla da dondurma tüketimi ön planda oluyor. Masum bir sütlü tatlı olarak değerlendirdiğimiz dondurmayı ağır tatlılar yerine tercih etmeniz daha faydalı olacaktır. Eğer şerbetli bir tatlı yiyecek olursanız çok küçük miktarlarda veya yanınızdaki kişi ile paylaşarak miktarı kontrol edebilirsiniz. Tatlı tüketimini takip eden ana öğünlerinizi hafif ve sağlıklı tercihler yapmanız önem taşıyor." şeklinde konuştu.

Bol su tüketilmeli

Ramazan ayı boyunca gün içerisinde su tüketilmediği için su içmenin unutulabileceğini hatırlatan Ocak, su tüketimi ve sıvı alımı ile ilgili şu önerilerde bulundu:4

Yavaş yavaş su içme alışkanlığınızı geri kazanmaya çalışın. Sıcak havalara denk gelen bu bayram günlerinde kendinizi daha zinde hissetmek adına sıvı tüketimini arttırmak oldukça önemli. Günlük en az 10-12 bardak su tüketimini mutlaka gerçekleştirin. Eğer su içmede zorlanıyorsanız suyunuzu nane, salatalık, elma, limonla tatlandırabilirsiniz. Ramazan ayından sonraki ilk gün kahve ve çay tüketiminde artış olabilir. Çok fazla tüketiminden kaçınılmalı, her içtiğiniz kahve ve çay yanında aynı miktarda su içilmelidir.

Günlük egzersizler arttırılmalı

Günlük fiziksel aktivitelerin bir süreliğine arttırılmasının faydalı olacağını kaydeden Ocak, "Günlük egzersiz ve yürüyüşlerinize 15-20 dakikalık ilave ile metabolizmanız hızlanacak ve yağ yakımınız daha fazla gerçekleşecektir. Ayrıca bayramda alınan enerjiyle harcanan dengesini kurmak için yürüyüş ve egzersiz yapmanız faydalı olacaktır." dedi. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir