• DOLAR 34.566
  • EURO 36.018
  • ALTIN 2996.466
  • ...
Engelliler yaşam şartlarının iyileştirilmesi talebinde bulundu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

“10-16 Mayıs Engelliler Haftası” münasebetiyle yazılı bir basın açıklaması yapan Yıldız, engelli olmanın hiç kimsenin tercihi olmadığını söyledi.

Yıldız, “Engelliler Haftası”nın bir kutlama olmadığını, farkındalık oluşturma günleri olduğunu ifade ederek, “Engelli vatandaşlarımızın sorunları sadece bir gün ve haftada değil, sürekli ele alınmalı, gündemde tutulmalıdır. Engellilerimizin hatırlanması, onların sorunlarının çözümlenmesi ve seslerinin duyurulması aşamasında bu hafta oldukça önemlidir.” dedi.

Engellilerin çözüm bekleyen birçok sorunuyla toplumsal hayatın içerisinde yer aldığına dikkat çeken Yıldız, sorunların çözümü kadar engelliliği ortadan kaldıracak tedbirlerin alınmasının önemli olduğunu ve bu konuda devletin yanı sıra sivil toplum kuruluşlarına da büyük görevler düştüğünü belirtti.

Eğitimde fırsat eşitliğinin önemine dikkat çeken Yıldız, engellilerin daha rahat ve daha kaliteli eğitim almalarının olmazsa olmaz olduğunu ifade ederek şunları söyledi:

“Eğitim kurumlarının engelli vatandaşlarımıza uygun hale getirilmesi ve eksikliklerin giderilmesi, çalışan engellilerimizin yaşadığı sorunların takipçisi olduk, olmaya da devam edeceğiz. Çalışma ortamlarının uygun hale getirilmesi, çalışma şartlarının iyileştirilmesi ve kullanacakları materyallerin temini konusunda üzerimize düşeni yapmanın çabası içerisindeyiz. Engellilerin kamusal hayatın her alanına tam ve bağımsız kişiler olarak katılımı, çalışma alanında fırsat eşitliğinin sağlanması, kişisel gelişim imkânlarından istifade edebilmeleri, eğitim-öğretim hizmetlerine erişimlerinin kalıcı olarak temini, yapılan düzenlemelerin engelli vatandaşlarımız da düşünülerek planlanması ve uygulanması, engellilerini dört duvar arasına kapatmayan, sosyal alanda imkân ve kamusal alanda istihdam oluşturan bir Türkiye ve dünya için herkes duyarlı olmalı ve elinden geleni yapmalıdır.”

Engellilerin sadece insanların iyilikseverliğine terk edilmeden ayrımcı olmayan iyi kanunların imkânına da kavuşturulmasını talep ettiklerini belirten Yıldız, “İnsan onuruna yaraşır ve toplumla kaynaşan bir hayat tarzı, engellilerin en tabi hakkı ve devletin de öncelikli görevidir. Anayasa ve kanunlarımız, engellilerle ilgili olarak evrensel değerlerle düzenlemeleri öngörmüş ve devleti engellilerin sorunlarına yönelik olarak yükümlü kılmıştır. Devlet bu yükümlülüğünü yerine getirmelidir. Tamda bu noktada ağustos ayında ‘6’ıncı Dönem Toplu Sözleşme’ görüşmelerinde engelli kamu çalışanlarının hayatını kolaylaştırmak ve verimini artırmak için taleplerimiz vardı.” diye konuştu.

Yıldız, Memur-Sen Engelliler Komisyonu'nun taleplerini ise maddeler halinde şu şekilde sıraladı:

-Engeli nedeniyle malulen emeklilik hakkından yararlanan kamu görevlilerine bağlanacak emekli aylığı tutarı ile emekli ikramiyesi, 25 yıl esas alınarak hesaplanır ve ödenir. 25 yıldan daha fazla hizmeti olanlar için fiilen çalıştıkları süre dikkate alınır. Engelli kamu görevlilerine bağlanacak emekli aylığı, en son almakta olduğu maaşın yüzde 85’inden az olmaması için gerekli çalışmaların yapılması.

-Engelli kamu görevlileri, emekliliklerinde derece ve kademelerine bakılmaksızın yeşil pasaport hakkından yararlandırılması.

-Engelli kamu görevlilerinin atanmasına ve değiştirmesine ilişkin iş ve işlemler ile mevzuat düzenlemeleri için oluşturulan kurul ve komisyonlarda, bu toplu sözleşmenin tarafı olan Konfederasyon tarafından bildirilecek engelli kamu görevlileri temsilcisi yer alması.

-Engelli kamu görevlilerine, Diyanet İşleri Başkanlığınca koordine edilenler kapsamında hac farizası ve umre için belirli bir kontenjan verilmesi ve bu kontenjanlar engelliler tarafından doldurulmadığı takdirde yine diğer alanda kullanılmalıdır. Engelliler ve refakatçileri hac ve umre ziyaretlerinden yüzde 50 indirimli yararlanması.

-Engellilerin sosyal hayata katılması üretken toplum olabilmesi için engelli hakları sözleşmesinin uygulanabilir hale getirilmesi.

-Ortapedik engellinin kullandığı yürüme protezinin ve banyo protezinin ücretinin tamamının SGK tarafından karşılanması, sınırlandırılmaması.

-Engellilerin eğitim ve öğretim ile alakalı problemleri ve rehabilitasyon merkezlerinin daha verimli hale getirilmesi.

10-Tüm kurumlarda çalışan engellilerin sağlık konulu sürekli ibareli raporların vergi indirimi ÖTV muafiyetive ehliyet dahil olmak üzere engelli ölçütü yönetmeliğine bakılmaksızın mevcut raporu ile işlemlerini sürdürebilmelidir.

-TOKİ’den ev alma konusunda şehit ve gazilere tanınan hakların engellilere de tanınması, pozitif ayırımcılık gereği şehit yakını gazi ve korunmaya muhtaç konumda olan personele verilen tüm kazanımların engelli personele de verilmesi.

Yıldız, Memur-Sen olarak engellilerin sorunlarının çözümü ve kazanımların daha da artması için her türlü mücadeleyi vermeyi ve sorunların üzerine kararlılıkla gitmeyi sürdüreceklerini ifade etti. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir