Baklavacıların bayram mesaisi başladı
Baklavası ve fıstığıyla ünlü gastronomi şehri Gaziantep'te baklava üreticileri, Ramazan Bayramı dolayısıyla yurt içi ve yurt dışından gelen siparişleri yetiştirmek için hummalı bir şekilde çalışıyor.
Gastronomi alanında UNESCO’nun Yaratıcı Şehirler Ağı’nda yer alan ve baklavanın da başkenti olarak bilinen Gaziantep'te baklavacılar, Ramazan Bayramı öncesi aldıkları siparişleri yetiştirmek için yoğun bir mesai harcıyor.
Avrupa Birliği tarafından tescil edilen "Antep Baklavası"nın üretildiği kentteki baklavacılarda tatlı bir bayram telaşı yaşanıyor. Bayramlar kentteki baklava üreticileri için yoğun çalışma dönemi ve ek mesai anlamına gelirken firmalar, her aşaması bin bir zahmet ile geçen baklava siparişlerini yetiştirmek için yoğun bir çaba harcayarak siparişleri hazırlıyor.
Ramazan Bayramı'nın yaklaşmasıyla birlikte baklava üreticilerinin de yoğun mesaisi başlarken yurt içi ve yurt dışından gelen siparişler yetiştirilmeye çalışılıyor. Bayram baklavalarının büyük bölümü paketlenerek yurt içindeki ve dışındaki müşterilere uçak, otobüs ya da kargo ile ulaştırılıyor.
Tezgahlarının başına sabah erken saatlerde geçen baklava ustalarının hazırladığı baklavalar ise önceki bayramlarda olduğu gibi bölgenin yanı sıra Türkiye`nin ve dünyanın dört bir yanından talep görüyor.
Geçtiğimiz yıllara göre Covid-19 salgını nedeniyle bu Ramazan ayında en sakin günlerini geçiren, yurt içi ve dışından aldıkları siparişlerle üretime devam eden baklavacılar, Ramazan Bayramı için aldıkları siparişler için ek mesai yapıyor. İşletmeler ürettikleri baklavaları paket servis ve kargo yolu ile isteyenlere ulaştırırken bayram öncesindeki sipariş yoğunluğunu karşılamaya çalışıyor.
Ramazan Bayramı'nın yaklaşması nedeniyle kentteki baklavacıların da yoğun mesai yaptığını belirten baklava üreticisi Hayri Karakuş, yurt içinden ve yurt dışından yoğun bir talep aldıklarını ve siparişleri yetiştirmeye çalıştıklarını söyledi.
Covid-19 salgını nedeniyle 2 yıldır bayram ziyaretlerinin olmamasından dolayı önceki bayramlara göre siparişlerde düşüş olsa da baklava siparişleri aldıklarını ifade eden Karakuş, siparişleri kargo ile yurt içi ve yurt dışına gönderdiklerini belirtti.
Bu sene sipariş miktarının azaldığını dile getiren Karakuş, önceki yıllarda ağırlıklı olarak 3-5 kilogramlık tepsilerle sipariş edilen “Antep Baklavası”nın kalabalık sofraların kurulamayacak olması nedeniyle bu sene daha çok 1-2 kilogramlık paketler halinde sipariş edildiğini belirtti.
“Bayramlarda ikram için baklava tercih edilir”
Baklavanın bayram sofralarının değişmeyen lezzeti olduğunu belirten Karakuş, “Soframızın lezzeti baklava olduğundan dolayı Gaziantep'te yıllardan bayramlarda ikram için baklava tercih edilir. Her bayramda böyle bir gelenek vardır. Ramazan Bayramı olduğu zaman herkes evine birer tepsi baklava alır, ailesine ve misafirlerine ikram eder. Gaziantep gastronomi şehri olduğundan dolayı kentin önemli lezzeti ‘Antep Baklavası’ Gaziantep dışındaki müşterilerimizde sipariş veriyor. Bizlerde yurt içi ve yurt dışındaki müşterilerimize baklavayı ulaştırmaya çalışıyoruz. Baklavamızı Türkiye'nin ve dünyanın her yerinde tanıtmaya ve tattırmaya devam ediyoruz.” dedi.
“Müşterilerimize kargo ile siparişlerini gönderiyoruz”
2 yıldır Covid-19 salgını gerekçesiyle alınan tedbirlerin ve getirilen kısıtlamaların baklava siparişlerinde de değişikliğe neden olduğunu belirten Karakuş, “Şu an yoğun bir şekilde bayram siparişleri alıyoruz. Şehir dışına kargo ile gönderdiğimiz siparişlerimiz oluyor. Gaziantep içinde ise evlere paket servisleri yapıyoruz. İmalatımız şu anda yoğun bir şekilde ek bir mesai ile çalışıyor ve şu anda yoğun bir şekilde müşterilerimize baklavamızı ulaştırmaya çalışıyoruz. İki yıldan beri salgının ve kısıtlamaların vermiş olduğu durumdan dolayı önceki yıllar gibi olmasa da yine de işlerimiz çok şükür iyidir, müşterilerimizi memnun etmeye çalışıyoruz.” ifadelerini kullandı.
“Siparişlerimiz yüzde 50’ye düştü”
Önceki senelerde 3-5 kilogramlık tepsilerle sipariş verildiğini hatırlatan Karakuş, “Önceki bayramlarda tabi ki pandemi yasaklamaları ve kapanmaları olmadığından dolayı bayramda siparişlerimiz daha fazla oluyordu. Bayramda karşılıklı ziyaretler oluyordu. Bir ev halkı kalabalığa göre 2-3 tepsi baklava siparişi veriyordu. Şu anda ise siparişlerimiz yüzde 50’ye düştü. Evine 2-3 tepsi baklava alan birisi şu anda iki tepsi ile yetiniyor. Sadece kendi ev halkına baklava alıyor.” şeklinde konuştu.
Baklava fiyatlarının 80 liradan başladığını ve çeşidine göre de fiyatların değiştiğini ifade eden Karakuş, yaptıkları kargoları 24 saat içinde Türkiye'nin her yerine ulaştırdıklarını ve bayram sabahına kadar da verilen siparişlerin servis edileceğini belirtti.
“Ramazan Bayramı'nda baklava soframızın olmaz olmazıdır”
Ramazan Bayramı için baklava siparişi vermeye gelen Osman Taş ise, “Ramazan Bayramı'nda baklava soframızın olmaz olmazıdır. Bayramda yuvalama ve baklava olmazsa olmazımızdır. Baklava siparişi vermeye geldim. Bayramda tatlı tüketmek bizim geleneğimizdir. Bundan dolayı her bayram baklava alıyoruz. Bayram ziyaretleri olmuyor ama bizde gelenek olduğu için baklava alıyoruz, kendi ailemizle bayram sevincini yaşıyoruz.” diye konuştu. (İLKHA)