• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Kadir Gecesinde camilerde teravih namazı kılınsın talebi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DOĞRUHABER

Bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesi’nin Müslümanlar için önemli bir yeri var. Ramazan ayı bu yıl da salgının gölgesinde geçiyor. Teravih namazları tedbirlerden dolayı camide kılınamıyor. Kamuoyu ise Kadir Gecesine özel olarak teravih namazlarının camide kılınmasını istiyor. Muhabirimiz Diyanet İşleri Başkanlığı’nı arayarak konu hakkında bir çalışma yapılıp yapılmadığını sordu.

KAMUOYU TERAVİHLERİN CAMİLERDE KILINMASINI İSTİYOR

Salgın nedeniyle geçen yıl olduğu gibi bu yıl da teravih namazları camilerde kılınamıyor. Ancak Cuma namazları ve vakit namazları camilerde eda ediliyor. Bin aydan daha hayırlı olan bu gece Müslümanlar manevi atmosferi daha iyi teneffüs etmek için camilerin gece boyunca açık olmasını istiyor. Kamuoyunda sadece Kadir Gecesine özel olarak teravih namazlarının gerekli bütün tedbirler alınarak camilerde cemaatle kılınmasını istiyor.

DİYANET İŞLERİ BALKANLIĞINA SORDUK!

Doğruhaber muhabiri Diyanet İşleri Başkanlığı’nı arayarak Kadir Gecesine ilişkin böyle bir çalışma yapılıp yapılmadığını sordu. Diyanet İşleri Başkanlığı Basın Müşavirliği ve Din İşleri Yüksek Kurulu Sekreterliğinden alınan bilgiye göre bu konuda yapılmış bir çalışma henüz yok. Önümüzdeki günlerde böyle bir karar alınırsa kamuoyu bilgilendirileceği ifade edildi.

KADİR GECESİ NEDİR?

Kadir gecesi Kur'ân'da bir sureye adını vermiş Kur'ân'ı Kerim'in indiği bir gecedir. İbadetlerin bütün gecelerden daha hayırlı olduğu bin aydan yani 83 yıl dört aydan daha hayırlı bir gecedir. Meleklerin ve Cebrail'in (aleyhisselam) seferber olup indiği gecedir.

KADİR GECESİ NE ZAMAN? 2021

Genel olarak kadir gecesinin Ramazan'ın yirmi yedinci gecesi (26'yı 27'ye bağlayan gece) olduğuna kesin gözle bakılmakta ve bu gece Kadir gecesi olarak idrak edilmektedir. Birçok İslâm âlimi de Kadir gecesinin Ramazan'ın yirmi yedinci gecesi olduğunun yüksek ihtimal olduğunu ifade etmektedirler. Kadir Gecesi 2021 yılında 8 Mayıs Cumartesi gecesi idrak edilecek.

HADİSLERDE KADİR GECESİ

Konuyla ilgili hadislere baktığımızda Peygamber Efendimiz'in (aleyhissalatu vesselam) Ramazan'ın son on gününe ayrı bir önem verip itikâf ile geçirerek Kadir gecesini bu günlerde aradığını ve sahabelere Kadir gecesini bu on günde ve özellikle de tek sayılı günlerde aramayı tavsiye ettiğini (Buhari-Müslim) görmekteyiz.
 

Bununla beraber Hz Aişe'nin Peygamber Efendimiz'e (aleyhissalatu vesselam) “Kadir gecesinin hangi gece olduğunu bilirsem o gece ne söyleyeyim” dediğini, (Tirmizi) Peygamber Efendimiz (aleyhissalatu vesselam)’ın “Bana Kadir gecesi gösterildi ama unutturuldum” dediğini, sahabenin rüyasının Kadir gecesinin son yedi geceden birinde olduğu yönünde olduğunu (Sahih-i Müslim) görmekteyiz.
 

Bütün bunlar, Kadir gecesinin belli bir gece olmadığını ancak bu gecenin hangi gece olduğunu arayıp bulmanın imkân dâhilinde olduğunu göstermektedir.

Bu haberler de ilginizi çekebilir