• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Darısı İşgal Edilmiş Tüm Coğrafyalara BAYRAĞINI İNDİRDİ İŞGALCİ ÇEKİLİYOR
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DOĞRUHABER / ABUZER ATASOY 

Taliban ile ABD arasında Katar’ın başkenti Doha’da 29 Şubat 2020 tarihinde imzalanan anlaşmayla yabancı güçlerin 1 Mayıs'a kadar Afganistan’dan tamamen çekilmesi kararlaştırılmıştı. Ancak Ocak ayında ABD’de görevi devralan Joe Biden yönetimi, süreci 11 Eylül 2021 tarihine kadar uzattıklarını duyurmuştu.

Biden'ın, 11 Eylül'e kadar Afganistan'daki Amerikan askeri birliklerinin tamamen geri çekileceğini duyurmasının ardından, ülkedeki son ABD askerleri de resmen çekilmeye başladı. ABD ordusu, önceki gün ülkedeki Hilmend ilinin Vaşir ilçesinde bulunan Camp Antonik isimli askeri üssü tamamen terk etti.

Askeri üs, Kabil hükümetine bağlı Meyvand Kolordusu'na devredildi. ABD bayrağının üsteki gönderden indirilme anı ise umut vadeden bir fotoğraf olarak tarihe geçti.

SİLAH ZORUYLA ÇIKARTILDI

“Terörü sonlandırma” ve Taliban’ı yok etme amacıyla 2001’de Afganistan’ı işgal eden ABD, geride kalan 20 yılda büyük bir hezimet yaşadı. Taliban karşısında büyük bir yenilgi alan ABD’nin çekilmesi de yine Taliban’ın isteğiyle gerçekleşti. Geçen yıl Doha’da varılan anlaşmada Taliban, ABD askerleri başta olmak üzere bütün yabancı askerlerin Afganistan’ı terk etmesini istedi. ABD’nin Afganistan’daki tek başarısı (!) ise katlettiği on binlerce sivil ve ülkesini terk etmek zorunda kalan milyonlarca Afgan oldu.

IRAK’TAN ÇEKİLME SÜRECİ BELİRSİZ

Afganistan’dan çekilme süreci belirli bir takvim çerçevesinde devam ederken Irak’tan çekilmeyle ilgili belirsizlik sürüyor. Washington, Irak'taki muharip Amerikan askerlerinin geri çekilme sürecinin devam edeceğini açıklasa da Pentagon kararın, çekilmenin başlayacağı anlamına gelmediğini duyurdu.

Eski ABD Başkanı Donald Trump, 5 Ocak 2021'den itibaren Afganistan ve Irak'taki asker sayısının 2 bin 500'e indirileceğini açıklamıştı.

ABD bu doğrultuda geçtiğimiz yıl Irak’taki 9 üssün 4’ünü boşaltmıştı. ABD’nin; Bağdat’ta Victory ve Taci, Enbar’da Ayn-l Esed, Erbil’de Harir ve Erbil Havaalanı ile Salahaddin’de Beled askeri üssünde varlığı ise devam ediyor.

SOMALİ’DEN TAMAMEN ÇEKİLDİ

ABD’nin Somali’deki işgali ise bu yılın başlarında tamamen son buldu. 700 kadar ABD askeri, 17 Ocak tarihinde ve ABD’deki başkanlık seçimlerine günler kala, eski Başkan Trump’ın emriyle Somali’den ayrılmıştı. ABD Afrika Komutanlığı, söz konusu askerlerin Kenya ve Cibuti'deki ABD üslerine kaydırıldığını açıkladı.

İŞGALCİNİN, DÜNYA GENELİNDE YÜZLERCE ÜSSÜ BULUNUYOR

ABD her ne kadar son yıllarda bazı ülkelerdeki asker sayısını azaltsa da halen dünyanın birçok ülkesinde yüzbinlerce asker bulunduruyor. ABD ordusunun 172 ülkede çeşitli ölçeklerde 800'e yakın askeri üs ve Amerika ana kıtası dışında 320 binden fazla askeri var.

Sadece Türkiye’de ABD ve NATO’ya ait 7’si ana üs olmak üzere 40 üs bulunuyor. Bu ana üsler İncirlik, Ankara, İzmir, Şile, Konya, Balıkesir ve Muğla’da yer alıyor.

ABD’nin en fazla üs bulundurduğu ülke ise Almanya. ABD’nin bu ülkede 87 üssünün olduğu biliniyor. Almanya'dan sonra sırasıyla 86 üs ile Japonya, 64 üs ile Güney Kore ve 29 üs ile İtalya, ABD’nin en fazla üs bulunduğu ülkelerin başında geliyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir