• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Araban sarımsağında verim ve rekolte artıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Araban ilçesinde üretimin artmasıyla Türkiye'de üretilen sarımsağın 5’te birine ev sahipliği yapar hale gelinirken sarımsak rekoltesi 35 bin tona çıktı.

"Beyaz altın" olarak nitelendirilen sarımsak hasadına geçtiğimiz hafta başlanırken Araban Ovası'nda yetişen kalitesiyle meşhur, ilçe halkının en önemli geçim kaynağı Araban sarımsağında bu yıl rekolte ve kalitenin yüksek olması çiftçilerin yüzlerini güldürüyor.

 

Bölgenin önemli gelir kaynağı olana sarımsak hasadının başlamasıyla bölge halkı sarımsak tarlalarında çalışarak geçimlerini sağlamaya çalışıyor. Ramazan ayı, sıcak hava ve Covid-19 salgınına rağmen hasat devam ediyor.

Bir zamanlar Kastamonu ile anılan sarımsağın üretim merkezi artık Gaziantep'e kaydı. Gaziantep'in Araban ilçesinde başta olmak üzere bereketli topraklarında üretilen sarımsaklar Türkiye üretiminin yüzde 21'ine denk geliyor. İl genelinde 2020 yılında 34 bin ton sarımsak üretimi gerçekleştirildi.

Bu yıl yaklaşık 40 bin ton civarında sarımsak rekoltesinin beklendiği kentte hasat sezonu tüm güzelliği ile devam ederken ekim alanı yüzde 100 oranında artan Araban sarımsağı üreticisinin yüksek rekolte beklentisi yüzleri güldürüyor.

Araban ilçesinde yaklaşık son 20 yıldan bu yana üretimi yapılan ve ekim alanı da her geçen sene artan sarımsak, yurt içinin yanı sıra yurt dışına da gönderiliyor.

Gaziantep Tarım ve Orman İl Müdürlüğü verilerine göre, kentte pek çok tarım ürününde olduğu gibi sarımsakta da ciddi bir artışın söz konusu olduğuna dikkat çekiliyor.

Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Karayılan, İLKHA muhabirine yaptığı açıklamada, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın sağladığı destekler ve kent genelinde özel olarak uyguladıkları tarımsal destek projeleri ile sarımsak üretiminde önemli bir artışın sağlandığını söyledi.

Araban sarımsağının ekim alanlarının Gaziantep'teki Araban Ovası’nda ikiye katlandığına dikkat çeken Karayılan, Araban sarımsağının rekoltesinin her geçen yıl arttığını belirtti.

Geçen yıl Araban Ovası'nda yaklaşık 15 bin dönüm alanda ekimi yapılan Araban sarımsağına yoğun bir talep oluşması sebebiyle bu yıl 30 bin dönümlük bir alanda ekim gerçekleştirildiğini bildiren Karayılan, kalitesi, lezzeti ve aromasıyla ünü ülke sınırlarını aşan Araban sarımsağının, her geçen gün daha fazla talep gördüğünü ifade etti.

“Her ilçeyi kendi ürün deseni ile mutlaka öne çıkarmaya çalışıyoruz”

Türkiye'nin sarımsak ihtiyacının önemli bir bölümünün Araban Ovası'ndan karşıladıklarını ve sarımsak hasadına geçen hafta başlandığını hatırlatan Karayılan, “Gaziantep’ denilince akla gelen ilk husus berekettir. Mezopotamya topraklarındayız ve kentte her ilçeyi kendi ürün deseni ile mutlaka öne çıkarmaya çalışıyoruz. Araban sarımsağını tanıtıyoruz. ‘Beyaz altın’ dediğimiz ürünümüz ile birlikteyiz. Sarımsağın her geçen gün ekim alanı artıyor. Aynı zamanda da sarımsak verimi ve birim alanındaki verimde artıyor. Sarımsağın yapısal katkısı çok ciddi manada şehrin ve ilçenin bütçesine katkı sağlamış oluyor.” dedi.

“Sarımsak üretiminde önemli bir artış sağlandı”

Sarımsak üreticisinin emeğinin karşılığını alması için çabaladıklarını aktaran Karayılan, “Bizim asıl amacımız; ekim yapılan yerlerde ekimi yapan çiftçinin kazanması ve ülkenin bu şifalı topraklardan yetişen bitkilerden en iyi biçimde faydalanmasıdır. Evet, ‘şifa ve sarımsak’ diyoruz. Allah daha çok bereketlendirsin. Sarımsakta da geçen seneden beri pandemi olmasına rağmen Gaziantep'te verimli topraklara sahip olduğumuzdan dolayı verimimiz ve rekoltemiz hep arttı. Rekoltesi artan ürünlere baktığımızda Gaziantep'te fıstıkta ciddi manada rekolte artışı oldu. Gaziantep'te buğdayda ve arpada ciddi bir rekolte artışı oldu. Zeytin ile ilgili rekolteden hiç bahsetmek istemiyorum. Ürünlerimizde rekoltemiz artıyor. Ciddi bir rekolte artışına sahip olan sarımsakta bu ürünlerimiz arasına girdi. Her geçen gün sarımsağın birim alanındaki verimini ve ekiliş alanını artıyor.” ifadelerini kullandı.

Karayılan, sarımsak üreticisinin daha iyi bir şekilde desteklenmesi için Araban’da Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Gaziantep Valisi Davut Gül ve Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in destekleri ile kurulacak kooperatif ve birlikte soğuk hava depolarının hazırlanması için çalıştıklarını belirtti.

“Sarımsak toz haline getirilecek”

Sarımsağın toz haline getirilmesi için sarımsak işleme fabrikasının da kurulması için bazı çalışmalarının olduğunu bildiren Karayılan, “Dolayısıyla ürünün katma değerini artırabilmek için yeni teknoloji ile hem ürünün muhafazası hem saklanması hem de piyasaya sürülmesi gerekiyor. Pul biberi nasıl ki yemekte kullanıyorsak belki de sarımsak tozunu da pul biber gibi yemeklerde kullanmış olacağız. Araban için hayırlı ve bereketli olsun.” diye konuştu.

“Her geçen yıl verim ve rekolte artıyor”

Sarımsağın 26 bin dekar üzerindeki bir alanda ekildiğini belirten Karayılan, “35 bin ton civarında da rekoltemiz var. Tabi burada sarımsağın maliyeti de çok önemlidir. Şu anda sarımsağın 12 TL ile 15 TL arasında kilogram maliyeti var. İnşallah her geçen gün buradaki verim ve rekolte artacak. Şehrimiz ve ülkemiz için ciddi bir seviyeye gelmiş olacağız. Türkiye'de ‘sarımsak’ denilince bundan sonra hiçbir şekilde Araban sarımsağı dışında sarımsak yemeyeceksiniz, bunu da iddia ediyorum.” şeklinde konuştu.

Araban sarımsağının coğrafi işaretini almak için Avrupa Birliği’ne başvurduklarını belirten Karayılan, Türkiye’de “Antep Baklavası”nın Avrupa coğrafi işaretini alan ilk ürün olduğunu ve ikinci ürünün de Araban sarımsağı olacağını ifade etti. (İLKHA)









Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir