Gaziantep'te 1 Mayıs Covid-19 nedeniyle 11 kişiyle kutlandı
1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü münasebetiyle Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu (HAK-İŞ) Gaziantep Şubesi tarafından basın açıklaması düzenlendi.
Kırkayak Parkı Meydanında Covid-19 tedbirleri kapsamında 11 kişinin sosyal mesafe kuralına dikkat ederek katıldığı basın açıklamasında, Covid-19 salgınının tüm işçiler için meslek hastalığı sayılması talep edildi.
11 kişinin katıldığı basın açıklamasında, basın açıklamasını Hak İşçi Sendikaları Konfederasyonu (HAK-İŞ) Gaziantep Şube Başkanı Halil İbrahim Tanrıöver okudu.
Rahmet, bereket ve mağfiret ayı olan Ramazan ayının tüm İslam alemi için hayırlara vesile olmasını dileyen Tanrıöver, HAK-İŞ’in taleplerini dile getirdi.
HAK-İŞ olarak, 1 Mayıs’ta örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılmasını ve sendikal örgütlülüğün teşvik edilmesini istediklerini belirten Tanrıöver, Covid-19 salgını nedeniyle bu yılda 1 Mayıs İşçi Bayramı’nı meydanlarda kutlayamadıklarını anımsattı.
Tanrıöever, “Bizler Türkiye'nin bütün emekçileri, kadınları, erkekleri, gençleri, emeklileri, yaşlıları, engellileri, işsizleri, yoksulları, meslek sahipleri olarak; tüm dünya emekçileriyle birlikte bugün yine 1 Mayıs'ta birlikteyiz. HAK-İŞ olarak 1 Mayıs ruhunu en güçlü şekilde yansıtmak için ekranlarda, dijital platformlarda, illerde ve her yerdeyiz. 1 yılı aşkın süredir devam eden salgın nedeniyle emekçi kardeşlerimizle omuz omuza alanlarda olamasak da, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Gününde emekçilerin hakkı, sağlık, huzur ve refahı, iş güvencesi, sorunların çözümü için taleplerimizi tüm dijital platformlarda sunuyoruz.” diye konuştu.
Örgütlenmenin önündeki engellerin kaldırılmasını ve sendikal örgütlülüğün teşvik edilmesini istediklerini belirten Tanrıöver, başta KİT’ler olmak üzere, tüm kamu kuruluşlarındaki şirketlerde çalışan taşeron işçilerin kadroya geçirilmesini talep ettiklerini ifade etti.
Adaleti, refahı ve güvenceyi sağlayan kamu TİS istediklerini vurgulayan Tanrıöver, ücretlerdeki vergi dilimlerinin yüzde 20’de sabitlenmesini, herkes için düzenli asgari gelir yardımı sisteminin kurulmasını istediklerini belirtti.
Covid-19 salgınının tüm işçiler için meslek hastalığı sayılmasını talep eden Tanrıöver, daha fazla iş ve gelir güvencesi, iş yerlerinde iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin daha fazla yaygınlaştırılmasını istediklerini dile getirdi.
“İşyerlerinde iş sağlığı ve güvenliği tedbirlerinin daha fazla yaygınlaştırılmasını istiyoruz”
Asgari ücretin insan onuruna yakışır olmasını istediklerine işaret eden Tanrıöver, “Kayıt dışı istihdamın önlenmesini, istihdamın artırılmasını ve yoksulluğun önlenmesini istiyoruz. Sendikal örgütlenmenin teşvik edilmesini istiyoruz. İş yerlerinde iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin artırılmasını istiyoruz. Biz çalışanlar, emekçiler olarak; milli gelirden, ekonomik büyümeden ve refah artışından hak ettiğimiz payı istiyoruz. İnsanı merkeze alan, daha adil ve sürdürülebilir bir dünya ve Türkiye istiyoruz. Emekli aylığı alt sınırının asgari ücret düzeyine yükseltilmesini talep ediyoruz. Çalışanlara yönelik her türlü şiddet ve mobbingin önlenmesini istiyoruz. Çocuk işçiliğinin her türüyle mücadele edilmesini istiyoruz. Annelik hakkının korunmasını, kreş ihtiyacının ve bakım hizmetlerinin karşılanmasını istiyoruz.” dedi.
“İnsan haklarının geliştirilmesini istiyoruz”
Gençlerin eğitim, staj ve işe giriş imkânlarının geliştirilmesini istediklerini belirten Tanrıöver, “Engelli bireylerin sosyal hayata katılımının artırılmasını istiyoruz. Hangi ülkeden olursa olsun ülkemize sığınan mülteci ve göçmen kardeşlerimiz için, entegre edilebilir, sürdürülebilir, ulusal ve uluslararası uyum politikalarının ve iş birliğinin geliştirilmesini istiyoruz. Çevre dostu bir dünya istiyoruz. Hepimizin temel haklardan, eşit şartlarda ve eşit sorumlulukla yararlanmasını istiyoruz. Dünyanın dört bir yanında mazlumların uğradığı zulmün son bulmasını ve insan haklarının geliştirilmesini istiyoruz.” ifadelerini kullandı.
Tanrıöver, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nün Türkiye’de ve dünyada tüm emekçilere kutlu olmasını diledi. (İLKHA)