• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...

DOĞRUHABER / Hasan Işık

Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu(Türk-İş)’in çalışanların geçim koşullarını ortaya koymak ve temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat değişikliğinin aile bütçesine yansımalarını belirlemek amacıyla her ay yaptığı 'Açlık ve Yoksulluk Sınırı Araştırması'nın nisan ayı sonuçları açıklandı.

BİR ÇALIŞANIN ‘YAŞAMA MALİYETİ’ İSE AYLIK 3.336,10 TL OLDU

Türk-İş araştırmasının sonucuna göre;  Dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 2.767,15 TL,  Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 9.013,53 TL, Bekâr bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ ise aylık 3.336,10 TL oldu.

MUTFAK MASRAFI BİR YIL ÖNCESİNE GÖRE 393 TL ARTTI

Dört kişilik bir ailenin aylık gıda harcaması (mutfak masrafı) bir yıl öncesine göre 393 TL ve yapılması gereken toplam harcama tutarı (aile bütçesi) 1.281 TL artış gösterdi.  Yılın sadece ilk dört ayı sonunda, aile bütçesine gelen ek yük 577,26 TL oldu. 

TÜRK-İŞ’in verileri temel alındığında “mutfak enflasyonu”ndaki değişim 2021 Nisan ayı itibariyle şu şekilde olmuştur: Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin “gıda için” yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 1,14 oranında artış gösterdi. Yılın ilk dört ayı itibariyle fiyatlardaki artış yüzde 6,84 oranında oldu. Gıda enflasyonunda son on iki ay itibariyle artış oranı yüzde 16,56’dır. Yıllık ortalama artış oranı ise bu ay da yüzde 17,99 olarak hesaplandı.  Türk-İş’ten araştırma sonuçlarına yönelik yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

RAMAZAN AYINDA GIDADA FİYAT ARTIŞI DEVAM ETTİ

“Çalışanların geçim şartları artan fiyat artışları nedeniyle daha da bozuldu. Ülkemizde giderek yaygınlaşan ve tam kapanma noktasına gelinmesine yol açan küresel salgın Kovid-19 virüsü döneminde, başta ücretli çalışanlar olmak üzere, iktisaden dar ve sabit gelirli milyonlarca kişinin gelir ve iş güvencesi geriledi.

Bir yanda olumsuz çalışma şartları diğer yandan devam eden fiyat artışları sonucu geçim sıkıntısı giderek ağırlaştı.  Ramazan ayında gıda fiyatlarındaki artış devam etti. Özellikle yaş sebze-meyve ürünlerinde devam eden fiyat artışları ile bu ay zamlanan et, mutfak harcamasına olumsuz yansıdı.”

ÇALIŞANLARIN AİLESİYLE BİRLİKTE “İNSAN ONURUNA YAKIŞIR BİR HAYAT SÜRDÜRMELERİ” MÜMKÜN OLMADI

“Salgın döneminde ücret gelirlerinin korunması ve ihtiyacı olanlara gelir destekleri önemli bir sosyal devlet uygulamasıdır. Bir yılı aşkın salgın döneminde, uygulanan bazı ekonomik tedbirler çerçevesinde ödenen işsizlik, kısa çalışma, nakdi ücret desteği gibi koruyucu nitelikteki ödemeler -maalesef- yetersiz kaldı. Çalışanların ailesiyle birlikte “insan onuruna yakışır bir hayat sürdürmeleri” mümkün olmadı. Gelir dağılımındaki eşitsizlik bir yandan yoksulluğu öte yandan zenginliği artırdı, aradaki fark giderek açıldı.”