Adıyaman ESOB Başkanı Duranay "Evimizi nasıl geçindireceğiz"
Adıyaman Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği Başkanı Ziya Duranay "Tam Kapanma Tedbirleri" konulu genelge hakkında açıklamalarda bulundu.
Duranay, İç İşleri Bakanlığı tarafından yayınlanan genelgeyle 17 boyunca tam kapanma nedeniyle tamamen iş yapamayacak duruma gelen esnafın zor günlerin beklediğini belirtti.
Duranay yaptığı yazılı açıklamada "Covid-19 virüsünün başlangıcından bu güne kadar birçok kısıtlamalarla karşı karşıya kalan esnaflarımız, Cumhurbaşkanımız Erdoğan tarafından açıklanan tam kapanma kararıyla 17 gün boyunca iş yerleri kapalı kalacak. Bayram ümidi yaşayan küçük esnaflarımız alınan kararla tam bir şok yaşadılar. Kısıtlamalarda hafta içi gece, hafta sonu ise tam gün yasaklarla can çekişen esnaflarımız artık ne yapacaklarını bilemez durumdalar." dedi.
"Birçok esnaf bayrama göre kendisini ayarlıyor"
Esnafın bayramda iş yapma umudu içerisinde olduğunu belirten Duranay "Bu güne kadar bir umutla bayram için hazırlık yaparak çek senetle borçlanarak mal alımı yapan Konfeksiyon ve Ayakkabı Giyim sektörü esnaflarımızın şu an alınan tam kapanma kararıyla çaresiz bir şekilde karar kara düşünmektedirler. Bayram sonuna kadar satamadıkları mallar sezonunu geçerek ellerinde kalacak ve iflasla karşı karşıya kalacakları kaçınılmazdır. Birçok esnaf bayrama göre kendisini ayarlıyor, ay sonu günü gelen ödemelerini yapamayacaklar. Adam alacağından vazgeçmeyecek haklı olarak. Bankaların açık olması nedeniyle ödeme zorluğu çekecek esnaflarımız protesto yiyecek, sicilleri bozulacak, hiç bir krediden faydalanmayacaklar. Bunun yanında dükkân kiraları çalışıyor, her şeyi bir kenara koyduk boğaz derdimiz var 17 günlük kapanmadan bahsediyoruz, esnaflarımız günübirlik kazancıyla geçimini sağlamakta, evimizi nasıl geçindireceğiz." ifadelerini kullandı.
"Ayakta kalmaya çalışan bu esnaflarımız günah keçisi durumuna sokuldu"
Zincir marketlerin açık küçük esnafın kapalı olmasına tepki gösteren Duranay "Memleketin her yerine açılmasına izin verilen üç harfli zincir marketler yalnızca gıda ürünlerini satması gerekirken hemen hemen tüm sektörlerden ürün, malzemenin satışı yapmaktadırlar. Ancak; kyakkabı, konfeksiyon, ( iç ve dış giyim sektörü), zücaciye, elektronik malzeme, nalburiye, beyaz eşya ve benzri satışını yapan esnaflarımız kapatılarak adaletli olmayan bir karar alınmıştır. Bu marketler açık biz neden kapalıyız, vakit öldürme yeri haline gelen bu marketlerin yalnız pazar değil tüm kısıtlama günlerinde kapatılması elzemdir. Bu marketler güzide küçük esnaflarımızı gün be gün yutmakta ve bitişlerine sebep olmaktan geri durmamaktadırlar. Bir türlü Perakende Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanunda esnaf lehine düzenleme yapılamadı. Zaten bugüne kadar zar zor kredi ile döndürmeye, ayakta kalmaya çalışan bu esnaflarımız günah keçisi durumuna sokuldu." şeklinde konuştu.
"Kamu da tam kurallara riayet etmemektedirler"
Kongreler, fuarların yapıldığını dile getiren Duranay "Ayrıca kısmi ve tam kapanma döneminde vatandaşlarımız olsun, kamu da tam kurallara riayet etmemektedirler. Kongreler, fuarlar yapılıyor, fabrikalarda binlerce kişi bir arada çalışıyor, vaka sayıları da arttığında esnaflarımız kapanıyor. Tüm esnaflar Turizm’e kurban edildi, diye söylentiler dolaşıyor. Biz bundan çok rahatsız oluyoruz.
Devletimiz, bizlerin yanında olduğunu hissettirecek. Keşke öncede haber verilseydi esnaflarımız bu kadar borca girip mal almazdı. Esnaf la ilgili bir karara varılacak ise neden esnaf teşkilatımızın Genel Başkanı bu kurul toplantısına davet edilmez." dedi.
Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanımız Bendevi Palandöken, Ticaret Bakanı Mehmet Muş'a sunduğu 12 maddelik yeni destek talep listesini dile getiren Duranay Palandöken'in yazılı açıklamasında, sunduğu liste şu şekilde:
'Esnaf ve sanatkârlarımızın gelir vergisi, stopaj vb. gibi tüm vergilerden muaf olması,
- Elektrik, su, doğal gaz gibi enerji girdilerinin geçici olarak devletimizce finanse edilmesi,
- Tüm meslek dallarında sıkıntı yaşayan esnaf ve sanatkârlarımız ile yanlarında çalışanlara ekonomik destek verilmesi,
- Tüm meslek dallarında sıkıntı yaşayan esnaf ve sanatkârlarımız ile yanlarında çalışanlarının SGK primlerinin devletimiz tarafından karşılanması,
- Esnaf ve sanatkârlarımızın borçlarının süresiz ve faizsiz olarak ertelenmesi,
- Ödenemeyen vergi borçlarının, geçmiş kredi borçlarının ve bankalara olan tüm borçlarının faizsiz olarak ertelenmesi,
- Söz konusu pandemi sürecinde ekonomik olarak sıkıntıya giren ve daha önce yararlandıkları yapılandırmaları bozulan esnaf ve sanatkârlarımıza yeni bir yapılandırma hakkının acilen sağlanması,
- Ticari araçların kullandığı akaryakıt fiyatlarında ÖTV ve KDV indirimi sağlanması,
- Salgın sona erip piyasa normalleşene kadar desteklerin sürdürülmesi,
- Esnaf ve sanatkârlarımız ile yanlarında çalışanlara Covid- 19 aşısında öncelik tanınması,
- Kısa çalışma ödeneğinin kapsamı genişletilerek, yeni başvurulara imkân tanınmalı,
- Tam kapanma döneminde muafiyet kapsamında bulunan işyerleri dışında kalan esnaf ve sanatkârlarımıza nakdi destek sağlanmalıdır.
Mücbir sebep olduğu için esnaflarımıza bu destek taleplerinin bir an önce gerçekleştirilmesi zorunlu hale gelmiştir. Esnaflarımızın yanında çalışanları da mağdur. Esnaflarımıza ve çalışanlarımıza en kısa zamanda destek verilmesi gerekiyor. Destek verilsin bizde memurlar gibi seve seve çalışmayalım, kapatalım.' dedi. (İLKHA)