Yardımeli'nden Arakanlılara iftar ve kumanya dağıtımı
Uluslararası Yarım Derneği (Yardımeli), Bangladeş ve Rogingya mültecilerine Ramazan ayı dolayısıyla kumanya yardımında bulundu.
Açlık, susuzluk ve zor geçen yaşam şartlarının her gün devam ettiği, Arakan Kamplarında, insanların oruç hali senenin her günü devam etmekte.
Yeterli gıda ve temiz içme suyunun kısıtlı olduğu kamplarda yaşam şartları zaten çok zordu. Bu zorlukların üstüne kampta çıkan yangın sonucunda, Arakanlılar daha da zor şartlarla karşı karşıya kaldılar.
Yardımeli tarafından başlatılan "Arakan Evim Projesi" kapsamında yüzlerce bambu evlerin yapımı, tuvalet-duşluk ve mescitlerin inşası devam ediyor. Projesi kapsamında inşa edilen bambu evlerin 3. etabı da tamamlanarak, ailelere teslim edildi.
Kamplarda kalanlara daha yumurta tavuğu, süt keçisi hediye ederek kendi kendilerini geçindirmelerini sağlandı.
Yangın hayatı daha da zorlaştırdı
Arakanlıların kaldığı kampta çıkan yangın, çadır, branda ve bambu ağacından yapılan evler kül oldu.
Rüzgarın etkisi ile çabuk yayılan yangın sonucu, 10 bin barınak kül olduğu, 60 bin insanın etkilendiği ifade edilmekte olup, destek ve yardım çalışmaları Yardımeli ekipleri tarafından hemen başlatıldı.
Arakan kamplarındaki yangından sonra kamplarda sıcak yemek ve gıda paketlerinin dağıtımı yapıldı.
Ramazan ayı destekleri artırıldı
Yangın sonucu zorlaşan şartları biraz hafifletmek amacıyla hemen çalışmalar başlatıldı. Daha önce belirlenen Ramazan ayı bütçesi artırılarak, kamplarda her gün sıcak yemek ve gıda paketlerinin dağıtımına hız verildi. Evleri ve eşyaları yanan aileler için bambu evlerin inşası, kıyafet ve sağlık yardımlarından oluşan proje çalışmaları başlatıldı. Yaklaşan muson yağmurları öncesi ailelerin başlarını sokabileceği evlerine kavuşabilmeleri için harekete geçildi.
Bangladeş’in kendi insanını geçindirmek, barındırmak, istihdam etmekte zorlandığı düşünülürse, 1 Milyon’dan fazla Arakanlı mülteci’nin hangi şartlar altında oldukları net olarak anlaşılacak.
Dünyanın gözlerinin neredeyse kör kaldığı Budist zulmü ve Miyanmar’da yaşanan darbe ve siyasi kriz sebebiyle topraklarına geri dönme imkanlarının yakın zamanda mümkün olmadığı Arakanlı mülteciler her zamankinden daha fazla zor günler geçiriyor. (İLKHA)