• DOLAR 32.507
  • EURO 34.901
  • ALTIN 2452.139
  • ...
Türk Petrol Kanunu Tasarısı`nın TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu`nda görüşülmesine başlandı.

Tasarının tümü üzerindeki görüşmeler sırasında konuşan Yıldız, Petrol Kanunu`nun ilk kez 1954 yılında çıkarılmasından 1994`e kadar yasanın 9 kez değiştiğini belirterek, sektörün dinamik olduğuna işaret etti.

Piyasa kanunları yürürlüğe girdikçe üretim, iletim, dağıtım, rafineri gibi konuların yasadan çıktığını ve sadece arama faaliyetleriyle ilgili kısımların yasada kaldığını anlatan Yıldız, Petrol Kanunu`nun güncelliğini yitirdiğini kaydetti.

Yıldız, tasarıyla ruhsat alanlarının daha netleşeceğini, 180`den fazla ruhsat alanı alamayan TPAO`yu uluslararası şirket haline getirecek yapılanmaya gittiklerini ifade etti.

Komisyonun CHP ve MHP`li üyeleri, tasarıyla TPAO`nun uluslararası şirket statüsünde, yapısının değiştirilmesinin öngörülmesine itiraz ettiler. Muhalefet milletvekilleri, düzenlemenin TPAO`nun özelleşmesi anlamına geldiğini, Türkiye`de yerli sektörün zayıflayacağını ve güçlü uluslararası şirketlerin Türkiye`de petrol arama piyasasına hakim olacağını öne sürdüler.

Muhalefet milletvekillerinin eleştirilerini de yanıtlayan Bakan Yıldız, dünyanın büyük petrol şirketlerinin çoğunda kamu payı olmadığını söyledi.

Shell`i örnek veren Yıldız, şirketin tamamının halka açık olduğunu, ABD ve Avrupa borsalarında işlem gördüğünü belirtti.
Yıldız, TPAO`yu da THY modelinde olduğu gibi bir bölümünü halka arz ederek özelleştirmeyi düşündüklerini açıkladı. ``TPAO acınacak halde değil`` diyen Yıldız, şirketin karlılıkta geçen yıl Türkiye üçüncüsü olduğuna dikkati çekti.

Komisyon Başkanı AK Parti Malatya Milletvekili Mücahit Fındıklı, tasarının tümü üzerindeki görüşmeler tamamlandıktan sonra, yarın devam edilmek üzere toplantıyı bitirdi.