• DOLAR 35.346
  • EURO 36.827
  • ALTIN 3004.71
  • ...

DOĞRUHABER / Hasan Işık

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ve Kocaeli Sanayi Odası verilerine göre nisan ayı kapasite kullanım oranı; Türkiye genelinde yüzde 75.9 ile geçen yılın aynı ayına göre 14.3 puan, mart ayına göre 1.2 puan arttı. Kocaeli’de ise yüzde 71 ile geçen yılın aynı ayına göre 16.7 puan, mart ayına göre 0.3 puan arttı.

VARANK: EN YÜKSEK SEVİYEYE ULAŞTI

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, sosyal medya hesabından nisan ayına ilişkin imalat sanayi kapasite kullanım oranını değerlendirdi. İmalat sanayi kapasite kullanım oranının nisan ayında bir önceki aya göre 0,6 puan artarak yüzde 76,2 düzeyinde gerçekleştiğini belirten Varank, "Dış ticaret dengemiz açısından kritik öneme sahip ara malları üretiminde kapasite kullanım oranı yüzde 78,8 ile Eylül 2018'den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı." ifadesini kullandı

“AYLIK ARTIŞI DEĞERLİ BULUYORUZ”

KSO Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, kapasite kullanım oranlarına ilişkin yaptığı değerlendirmede, “Geçen yıl, salgın sebebiyle üretim aksamalarının kapasite kullanım oranlarına en belirgin yansımasını nisan verisinde görmüştük. Kapasite kullanım oranlarında geçen yıla göre gerçekleşen yüksek artış Covid-19 etkisiyle taban seviyeden gelen artışı gösterdiği için yıllık artıştan ziyade aylık artışı değerli buluyoruz. Aylık bazda da hem Kocaeli hem Türkiye geneli kapasite kullanım oranlarının yükselişte olduğunu memnuniyetle görüyoruz. İlimizde bu ay sanayi kuruluşlarına yönelik yaptığımız araştırmada firmalarımızın yüzde 57’si de kapasite kullanım oranlarının geçen aya göre arttığını bildirdi. Sektörlere baktığımızda, otomotiv, kimya, metal, plastik ve kauçuk sektörleri kapasite kullanım oranlarında mart ayına göre artış gerçekleşen sektörler olarak karşımıza çıkıyor.” dedi.

KOCAELİ’DE DURUM

Zeytinoğlu açıklamasının devamında, “Nisan ayı anketine katılan Kocaeli firmalarının, mayıs ayı iç ve dış piyasadaki beklentilerine baktığımızda; firmaların yüzde 17’si mayıs ayında iç siparişlerinin arttığını belirtilirken, yüzde 25’i azaldığını belirtmiştir. Firmaların yüzde 58’inde ise iç sipariş miktarlarında bir değişim yaşanmamıştır. İhracat yapan firmaların ise yüzde 18’i dış siparişlerinin mayıs ayında arttığını belirtirken, yüzde 14’ü azalış bildirmişlerdir. Firmaların yüzde 68’inde alınan dış sipariş miktarlarında bir değişim yaşanmamıştır.” dedi.