Sigarayı bırakmak için Ramazan ayı fırsat bilinmelidir
Yeşilay Şanlıurfa Şube Başkanı Muharrem Çelik, Ramazan ayının sigarayı bırakmak için önemli bir fırsat olduğunu hatırlatarak, sigaranın yol açtığı hastalıkların ölüm sebeplerinin başında geldiğini ifade etti.
Sigara başta kanser hastalıkları olmak üzere birçok hastalığa davetiye çıkarıyor. Sigara kullananlar, içlerine çektikleri her dumanla birlikte hem kendilerine hem de çevrelerine zarar veriyorlar.
İnsanlığın Coronavirus salgın hastalığı ile mücadele verdiği bir dönemde sigara ile Coronavirus ile ilişkisi merak ediliyordu.
Sağlık Bakanlığı, sigara kullanan ve tütün dumanına maruz kalan kişilerin, kullanmayan ve sigara dumanına maruz kalmayanlara göre Covid-19’a yakalanma riskinin çok daha yüksek olduğunu açıkladı.
Coronavirus, solunum yollarını etkileyen ve bulaşıcı bir hastalık. Ağır vakalarda solunum yetmezliğine ve akciğer organ yetmezliğine neden oluyor. Sigarada bilindiği üzere vücudumuzda en çok akciğerlere zarar verir. Sigara içenlerin akciğerlerinde, içilen sigara miktarı ve süresine göre değişken olmakla birlikte hasar gelişiyor.
Ramazan ayı ile birlikte insanların 15-16 saat boyunca sigaradan ulaştığını belirten Yeşilay Şanlıurfa Şube Başkanı Muharrem Çelik, Ramazan ayının sigarayı bırakmak isteyenler için fırsat olduğunu hatırlattı.
Açıklamasının başında Ramazan ayı ile ilgili duygularını dile getiren Çelik, "Bütün İslam ümmetinin Ramazan-ı Şerif'i mübarek olsun. Ramazan demek; maneviyat, huzur, bereket, kardeşlik ve tokun aç insanın halini anlaması demektir.
"Günde birkaç paket sigara kullanan kişilerin oruç tutarak sigaradan uzaklaştığını görüyoruz"
Sigara içen kişilerin Ramazan ayında oruçlu olduğu süre içerisinde sigaradan uzaklaştığını belirten Çelik, "Bazı kişiler 'Sigarayı bırakamıyoruz, terk edemiyoruz ve onsuz olamıyoruz' diyorlar. Ramazan ayında günde 15-16 saat yeme ve içme gibi ihtiyaçlarımızı karşılamıyoruz. Bu zaman içerisinde de doğal olarak sigara içenler sigarayı da bırakıyorlar. Bu durumu devamlı hale getirmeye çalışmalıyız. Günde birkaç paket sigara kullanan kişilerin oruç tutarak sigaradan uzaklaştığını görüyoruz ve kendileri de bunun farkındadırlar. 'Sigara bırakılamıyorum' düşüncesi de böylece kendiliğinden ortadan kalkıyor. " şeklinde konuştu.
"Sigara; paranıza, sağlığınıza ve manevi kişiliğinize zarar verir"
Sigarayı bırakmak için Ramazan ayının bir fırsat olduğunu ifade eden Çelik, "Kim sigarayı bırakmak isterse bırakabilir. Sigarayı bırakmak, beyinde biten bir durumdur, yeter ki kişi iradesini kullansın. Ramazan'da yeme ve içmeyi nasıl bırakıyorsak sigarayı da bırakabiliriz. Sigarayı bırakmak için Ramazan ayını fırsat bilelim. Sigara; paranıza, sağlığınıza ve manevi kişiliğinize zarar verir. Son 2 yıldır dünyanın mücadele ettiği Coronavirus'ün olduğu bir zaman dilimindeyiz. Coronavirus, bilim dünyasının tespitine göre; sigara ve alkol gibi maddeler kullananlara, diğer insanlara göre yüzde 14 daha erken bulaşma riski var." diye konuştu.
"Sigara içenler, en çok yanında bulunan kişiye zarar veriyor"
İnsanların istedikleri takdirde sigarayı bırakabileceğine dikkat çeken Çelik, "Sigarayı bıraktığınız zaman rahat bir hayat sürdüreceksiniz, mutlu olacaksınız, paranız israf olmayacak ve insanların hakkına geçmemiş olacaksınız. Sigara kullanımında en çok mağdur olanlar pasif içicilerdir. Sigara içenler, en çok yakınlarında bulunan kişilere zarar verirler. Pasif içicilerde yüzde 70-80 oranda aktif içiciler gibi aynı zararı görür. Pasif içicilerin arasında bebekler, yaşlılar, hastalar da bulunmaktadır. Bu kişiler farkında olmadan pasif içici olup çeşitli hastalıkları yakalanıyorlar. Sigara bağımlıları, Ramazan ayı içerisinde özellikle Yeşilay Danışmanlık Merkezimize (YEDAM) 444 79 75 numaralı hattan başvurabilirler. Türkiye'de 101 YEDAM merkezimiz var. Bu merkezlerde psikologlarımız, sigarayı bırakma konusunda ücretsiz danışmanlık yapıyorlar. Vatandaşlarımız hangi ilde olursa olsun YEDAM'a giderek bilirkişi desteği de alabilir. " ifadelerini kullandı.
"Ramazan'ı fırsata çevirerek sigarayı hayatımızdan çıkaralım"
Sigarayı bırakmak isteyenler, öncelikle karar vermeli ve sigarayı bırakacağı günü belirlemelidir. Daha sonra aldığı kararı hayata geçirmelidirler. Hayata geçirmesi içinde bazı egzersizler yapmalı, temiz hava almalı, aktif zaman geçirecek alanlara gitmeli, bol bol duş almalı ve düzenli beslenmeye önem göstermelidir. Kısaca kendisine yeni alışkanlıklar kazandırmalıdır. Aksi takdirde sigara hayatı ve malı bitirip insanı hastalıklı bir hale getirir. Yaşadığımız dünya içerisinde de yapılan araştırmalara göre ölüm sebeblerinin başında sigara geliyor. Hastalıklara ve Coronavirus'e yakalanmada başı sigara çekiyor. İnşallah insanlarımız, Ramazan'ı fırsata çevirerek hepten sigarayı hayatlarından çıkarırlar. (İLKHA)