• DOLAR 34.223
  • EURO 37.869
  • ALTIN 2926.193
  • ...
18 yıl önce öldürülen askerin mezarı açılacak
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BATMAN - Hatay`ın Hassa Gökhan Sınır Karakolu`nda 18 yıl önce askerlik yapan Batmanlı piyade er Nihat Özcan`ın tezkeresine 3 gün kala firar ettiği iddia edilmiş ve Özcan, sırtından vurularak katledilmişti. Bunun üzerine Hatay Cumhuriyet Savcılığı olayın aydınlatılması için Batman Cumhuriyet Başsavcılığına resmi yazı göndererek, öldürülen Özcan`ın mezarının açılması ve cesedinin adli tıp uzmanlarınca incelenmesi talimatı verdi.

 

Mezarlığı açmak için gelen Batman Müze Müdürlüğü Arkeolog uzmanları, yağışlar nedeniyle toprağın ıslak olması nedeniyle mezarın, yaklaşık 3 ay sonra açılmasına karar verildi.

 

Konuyla ilgili bilgi veren Özcan ailesinin avukatı Av. Serkan Ramanlı, Nihat Özcan`ın terhisine 3 gün kaldığını ve firar etmesi için hiçbir nedeninin olmadığını söyleyerek zamanında derin bir soruşturma yapılmadığını ifade etti.

Ramanlı, \"Nihat Özcan`ın herhangi bir otopsisi yapılmadan olayın kapatıldığı anlaşılmaktadır. Ailesinin 18 yıllık hukuk mücadelesi devam etmiştir. Ancak bu güne kadar ciddi bir sonuç elde edilmemiştir. Aile oğullarının firar ettiğine inanmamaktadır. Çünkü oğullarının firar edecek hiçbir gerekçesi yoktur. Nihat`ı tanıyan, orada görevli personelin de beyan ettikleri gibi, Nihat Özcan`ın komutanları tarafından öldürüldüğü ve bu öldürme hadisesinin de üstünün örtülmesi için böyle bir firar senaryosu hazırlandığı yönünde ciddi bir düşünce var\" dedi.

 

Hatay Cumhuriyet Savcılığının olayın aydınlatılması için Batman Cumhuriyet Başsavcılığına resmi yazı gönderdiğini sözlerine ekleyen Ramanlı, \"Hatay Cumhuriyet Savcılığı olayın aydınlatılması için Batman Cumhuriyet Başsavcılığına resmi yazı gönderdi ve bugün Nihat Özcan`ın mezarı açılacaktı. Ancak edindiğimiz bilgilere göre, Cumhuriyet Başsavcılığı, Müze Müdürlüğünde görevli arkeologların da görüşünü alarak, mezar açma işlemini yaklaşık 3 ay ertelemiştir. Mevsimlerin yağışlı olması ve cesedin yeni olmaması sebebiyle ulaşılabilecek delillerin yok edilme ihtimaline karşı mezarın açılmasından vazgeçilmiştir\" ifadelerini kullandı.

 

Olayın üzerinden 18 yılı aşkın bir zaman geçtiğini ve zaman aşımı süresinin dolmak üzere olduğunu hatırlatan Ramanlı, olayın biran önce bekletilmeden ele alınmasını ve sorumlular hakkında dava açılarak sorumluların cezalandırılması talebinde bulundu.

 

\"Olayın aydınlatılmasını istiyoruz\"
18 yıldan beri hukuk mücadelesi veren Nihat Özcan`ın kardeşi Şeyhmus Özcan ise, TBMM, Cumhurbaşkanı, TSK gibi birçok merciye konunun aydınlatılması ve kim ya da kimler tarafından ağabeyinin katledildiğini öğrenmek için müracaatta bulunduğunu söyledi.

 

Ağabeyimin tezkere günü öldürüldüğünün tutanaklarda da belli olduğunu dile getiren Özcan, \"Kardeşim Nihat`ın, bir gün önce, 3 gündür yatalak olan hastayı tedaviye gelen götürmek için gelen Şükrü adlı teğmenin bir buçuk saat oyalanmasına tepki göstererek, `Komutanım, siz buraya hastayı doktora götürmeye mi, yoksa çay ve muhabbet keyfi yapmaya mı geldiniz?` dediği ve teğmenin de, Nihat`ın üzerine saldırıp tehdit ettiği tutanaklarda sabittir. Topladığımız belgelere göre ağabeyimi kesinlikle komutanı öldürmüştür, bu olayın aydınlatılmasını istiyoruz\" dedi.

 

\"Bir asker tezkere günü firar eder mi?\"
Meclis İnsan Hakları Komisyonu tarafından sivil soruşturma ile birlikte askeri soruşturmanın da açıldığını dile getiren Özcan, \"Ağabeyim tezkere günü öldürülüp firar süsü veriliyor. Bin kişiye sorsunlar, bir asker tezkere günü firar eder mi? Eğer öyle bir örnek varsa biz de bu durumu kabul ederiz. Tutanaklarda hangi silahla vurulduğu bellidir. Ağabeyimin mezarının açılmasına bile gerek yoktur ve kimlerin öldürdüğü bellidir. Cenaze toplantısı yaklaşık 7 saat sürdü. Bir cenazenin toplantısı 7 saat sürer mi? Bir asker öldürülüyor ve bir günde soruşturma bitiyor. Bu askerin ne kadar basit olduğunu gösteriyor. Davanın kapanması için babamın yerine sahte imza atmışlar\" ifadelerini kullandı.

 

Nihat Özcan`ın babası Fahrettin Özcan da, oğlunun firar ettiğini ve öldüğünü söylemeleri üzerine oğlunun cenazesini almaya gittiğini ve orada bulunan yüzbaşının kendisine terhisine 2 gün kala bir asker neden firar etsin dediğini söyledi.

 

Nihat Özcan`ın annesi Naime Özcan ise, yüzbaşının oğlunu öldüren komutana Nihat Özcan`ın annesi ne kadar ağlarsa kendi annesinin de o kadar ağlayacağını söylediğini belirterek, oğlunun faillerinin ortaya çıkarılıp cezalandırılmasını istedi. (M.Fatih Akgül - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir