Oruç tutanlar aman dikkat! Günde kaç bardak su içmeli?
Ramazan ayında iftar ve sahur vakitleri doğru değerlendirilmediğinde çeşitli sağlık problemlerine neden olabiliyor. Uzmanlar bu yüzden çeşitli uyarlarda bulunuyor. Bunlardan biri de su tüketimi...
Özellikle yeterli sıvı alınmadığında Ramazan orucu tutanlar sağlık açısından sıkıntı yaşayabilirler.
Bu rahatsızlıklardan bazıları ise ayılma hissi, bulantı, baş dönmesi gibi durumlar olabiliyor.
Uzmanlarsa günde en az 14-15 bardak su tüketiminin vücudun sıvı-elektrolit dengesinin bozulmasını engellediğini kaydediyor.
SAHURU İHMAL ETMEYİN
Sahurda doğru gıdalarla beslenilmesi büyük önem taşımaktadır. Sahur atlanırsa 15-16 saatlik açlık süresi nedeniyle bireylerde kan şekeri daha erken düşer, halsizlik, yorgunluk ve çeşitli mide problemleri ortaya çıkabilir.. Günü daha verimli geçirmek ve açlık hissini azaltmak için mutlaka sahura kalkılmalıdır.
PROTEİN BAKIMINDAN ZENGİN BİR KAHVALTI TERCİH EDİN
Yaz mevsiminde uzun süren günlerde açlıkla başa çıkmak için sahurda protein bakımından zengin gıdalarla beslenmek oldukça önemlidir. Özellikle iyi bir protein kaynağı olan yumurta haftada 2-3 defa, kalsiyum ihtiyacının karşılanması açısından da süt-yoğurt gibi gıdalar tüketilmelidir. Sahurda protein ve kalsiyum bakımından zengin bir kahvaltı, gün içerisinde bireyleri dinç tutar, açlık hissini en aza indirir. Örneğin 1 su bardağı süt, 1 adet haşlanmış yumurta, salata ve tam buğday ekmeğiyle yapılan bir sahur oldukça iyi bir seçim olacaktır.
İFTARDA BULGUR PİLAVI TERCİH EDİN
Uzun ve sıcak sürecek günlerde kan şekeri oldukça düşük seviyelere olacağından bireylerde kısa sürede fazlaca yemek yeme isteği doğacaktır. Bunu engellemek için; iftar yemeğine hurma- zeytin ya da çorba gibi hafif yemeklerle başlanılması, 10-15 dakika sonra az yağlı et yemekleriyle, sebze yemekleriyle veya salatayla devam edilmesi uygun olacaktır. Beyaz ekmek, pirinç pilavı gibi glisemik indeksi yüksek olan gıdalar yerine; bulgur pilavı, kepekli ekmek veya kepekli makarna gibi posalı besinler tercih edilmelidir. Yemekler yavaş yavaş ve iyice çiğnenerek tüketilmelidir.
RAMAZAN PİDESİNDE ÖLÇÜLÜ OLUN
Ramazan ayının vazgeçilmeyen besinlerden biri de pidedir. Ramazan pidesinin esmer ekmek çeşitlerine göre glisemik indeksi daha yüksektir, daha az posa içerir. Pide yenilecekse pilav ve makarna tüketilmemelidir. İftardan 2 saat sonra yapılacak sindirime yardımcı olacak ve kilo alımını önleyecektir.
CACIK, KOMPOSTO VE ŞEKERSİZ LİMONATA İÇİN
Yemekten sonra da su içmeye devam edilmelidir. Çay ve kahvenin suyun yerini tutmayacağı unutulmamalıdır. Cacık, komposto ve şekersiz limonata, günlük sıvı ihtiyacının karşılanmasına katkıda bulunacak önemli seçeneklerdir.
İFTARDAN SONRA ARA ÖĞÜN YAPABİLİRSİNİZ
İftarda ana yemekten sonra 1-1,5 saat arayla 2 ara öğün yapılabilir. Karpuz, kavun gibi su içeriği yüksek meyveler, leblebi, ceviz, fındık, badem gibi kuruyemişler veya yarım yağlı süt ve yoğurt tüketilebilir. Tatlı tüketilecekse yemekten 2 saat sonra dondurma, Tatlı tüketilecekse haftada 1-2 kez, ana yemekten 2 saat sonra olacak şekilde sütlaç, güllaç, muhallebi gibi sütlü tatlılar yenebilir.