• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.98
  • ...
Oruç tutmayanlar kaç para vermeli? 2021
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DOĞRUHABER

Ramazanda herhangi bir sebepten dolayı oruç tutamayanların fidye vermesi gerekiyor. Peki bu yıl oruç tutamayanlar kaç para vermeli? Fidye nedir? Fidye ne zaman verilir? Tüm bu soruların cevabı haberimizde...

“ORUÇ TUTMAYAN GÜNAHKAR OLUR”

Alimler ve Medreseler Birliği Fetva Kurulu, ramazan ayında oruç tutamayanların durumuna ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada, “ Ramazan ayında oruç tutmak buluğ çağına ulaşmış her Müslümana farzdır. Allah (cc) şöyle buyuruyor: ...sizden kim Ramazan ayını idrak ederse onda oruç tutsun...  (Bakara 185). Emir sıgasıyla varid olan bu ayet, orucun bütün Müslümanlara farz olduğuna işaret etmektedir. Mazeret olmaksızın bir kimse bu ayda oruç tutmazsa, Allah'ın emrini yerine getirmediği için günahkâr olur.” Denildi.

 “KAZASI YAPILMAYAN ORUÇLAR İÇİN BİR SONRAKİ YIL AYRICA FİDYE VERİLMELİDİR”

Açıklamanın devamında, “Geceden oruca niyet getirmeyen ve gündüze oruçsuz başlayan kimse Allah'a tövbe etmeli ve tutmadığı günlerin kazasını en kısa sürede yapmalıdır. Hadislerde ve fıkıh kaynaklarında, tutulmayan oruçlar için kefaretin gerekli olduğuna dair herhangi bir bilgi yoktur. Sadece Şafiî mezhebine göre yıl içerisinde kazası yapılmayan oruçlar için bir sonraki yıl ayrıca fidye verilmelidir. (Zeydân, El-Cami' fi'l-Fıkhi'l-İslamî el-Mufassal II, 78).” İfadelerine yer verildi.

FİDYE NEDİR?

Diyanet İşleri Başkanlığı Fidye nedir sorusuna verdiği cevap, “Kur’an-ı Kerim’de, “Oruç tutmaya güç yetiremeyenler, bir yoksul doyumu fidye öder.” (Bakara, 2/184) buyrulmaktadır. Buna göre ihtiyarlık ve şifa ümidi olmayan bir hastalık sebebiyle oruç tutamayan kimse, daha sonra bu oruçları kaza etme imkânı bulamazsa, her gününe karşılık bir fidye öder (Serahsî, el-Mebsût, III, 100; İbn Kudâme, el-Muğnî, IV, 395-397). “Öte yandan Şâfiîlere göre Ramazan ayının kaza borcu herhangi bir mazeret olmaksızın yerine getirilmeden, öteki Ramazan gelecek olursa, kaza borcuna ilaveten bir de fidye ödeme yükümlülüğü ortaya çıkar (Nevevî, el-Mecmû’, VI, 364; Şirbînî, Muğni’l-muhtâc, I, 645).” İfadelerine yer vermiştir.

ORUÇ TUTAMAYANLAR KAÇ PARA VERMELİ? (2021)

Diyanet İşleri Başkanlığı bu yıl ki fire miktarını kişi başı 28 lira olarak belirledi. Bu tutar aynı zamanda fidye miktarı için de geçerli. Dolayısıyla bu yıl oruç tutamayanlar günlük 28 lira fidye vermesi gerekiyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir