• DOLAR 34.55
  • EURO 36.015
  • ALTIN 3005.461
  • ...
Fitre verirken söylemek gerekir mi? Diyanet açıklaması
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ramazan ayına ilişkin en önemli konulardan biri de fitrenin verilme şekli ve ne kadar verilmesi gerektiğidir. Diyanet İşleri Başkanlığı ile Alimler ve Medreseler Birliği Fetva Kurulu, “Fitre verirken söylemek gerekir mi? Bu seneki fitre miktarı ne kadar?” sorularına yanıt olacak açıklamalar yaptı.

BU SENEKİ FİTRE MİKTARI NE KADAR? (2022)

Diyanet İşleri Başkanlığı bu yıl ramazan ayında kişi başı verilmesi gereken fitre miktarını 40 lira olarak belirledi. Buna göre 4 kişilik bir ailenin 160 lira fitre vermesi gerekiyor. Fitrelerin Bayram namazına kadar verilmesi gerekiyor.

FİTRE VERİRKEN SÖYLEMEK GEREKİR Mİ?

Ramazanda en çok merak edilen sorulardan biri de “Fitre verirken söylemek gerekir mi?” sorusu oluyor. Bu konuya ilişkin Alimeler ve Medreseler Birliği, “Fıtır sadakasını verirken ramazan ayında işlediğimiz kusurları dikkate alarak vermeliyiz. Ramazanda yapılan hayır ve hasenatların ecri daha fazla olduğu gibi Allah'u Teâla'nın şeytanları zincire vurduğu bu ayda işlenen günahların cezası da diğer aylara göre daha farklıdır. Dolayısıyla bu eksikliklerimizi giderecek olan fıtır sadakasını en güzel bir şekilde minnetten, riyadan, cimrilikten uzak duracak şekilde vermeliyiz.” İfadelerine yer verildi.

Diyanet İşleri Başkanlığı açıklamasında ise, “Halk arasında fitre diye bilinen fıtır sadakası (sadaka-i fıtır); insan olarak yaratılmanın ve Ramazan orucunu tutup bayrama ulaşmanın bir şükrü olarak; dinen zengin olup Ramazan ayının sonuna yetişen müslümanın, belirli kimselere vermesi vacip olan bir sadakadır (Nevevî, el-Mecmû’, VI, 103-105). Vacip oluşu, sünnetle sabittir (Buhârî, Zekât, 70-78; Müslim, Zekât, 12-16; Ebû Dâvûd, Zekât, 18; İbn Mâce, Zekât, 21).” İfadelerine yer verildi.

Ayrıca, başka bir kaynakta ise "Fitre verirken söylemek gerekir mi?” sorusuna şu şekilde yanıt verildi: “Fitre verilen kişinin namaz kılması şart değildir. Ayrıca fitre verirken karşıdakine söylememiz şart değildir. Fitreyi alan kişinin de iki rekat namaz kılması gerekmez. Şafii mezhebine göre zekât verirken zekât verenin zekâta niyet ederek vermesi gerekir. Ancak fakire verirken "Bu benim zekâtımdır." demesi şart değildir.”

Bu haberler de ilginizi çekebilir