• DOLAR 32.541
  • EURO 34.834
  • ALTIN 2434.382
  • ...

Mardin Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Murat Süzen, Turizm ve Sosyal İşler Daire Başkanı Abdurrahman Şahin ve Zabıta Daire Başkanı Kinyaz Köle ile birlikte Mardin Gazeteciler ve Yazarlar Cemiyetini ziyaret etti.

Cemiyet Başkanı Kadir Üründü ve yönetim kurulu üyeleri tarafından karşılanan Genel Sekreter Süzen, kadim şehir Mardin'in Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Yaratıcı Şehirler Ağı'na “Zanaat ve Halk Sanatları” temasıyla katılımını sağlamak üzere hazırlık çalışmalarının startını verdiklerini kaydetti.

Kadim medeniyetin merkezi olan inanç ve kültür şehri Mardin'in zanaat ve halk sanatları alanındaki zenginlikleriyle de dünyanın tanınmış şehirlerinin ağında yerini alması gerektiğine vurgu yapan Süzen, bu konuda akademisyeninden sivil toplum örgütüne, esnafından sanatkarına varana kadar herkesi ve her kesimi sürecin içerisine katarak, (UNESCO) Yaratıcı Şehirler Ağı'na Haziran ayında tamamlanacak olan 2021 yılı başvurusu için Zanaat ve Halk Sanatları teması ile dosya hazırlığına başladıklarını söyledi.

UNESCO Yaratıcı Şehirler Ağı'nda 2018 yılı itibariyle 72 ülkeden 180 üye şehrin yer aldığını ifade eden Süzen, şöyle konuştu:

Dünya’da 72 ülkede toplam 180 şehrin dahil olduğu bu zincire ilimizi dahil ederek uluslararası bir prestij elde etmek istiyoruz. İlimizde bulunan birçok varlığın UNESCO geçici koruma altında olmasının getirdiği avantajla bu alanda hem ulusal hem de küresel anlamda kadim şehrimizin marka değerini artırmak kaçınılmaz olacaktır. Söz konusu ağın içerisinde ülkemizdeki farklı şehirler, ayrı kategorilerin içerisinde değerlendirilmek üzere başvuruda bulunmuş, kimi şehirler de bu ağın içerisindeki 'yaratıcı şehir' unvanı alarak envanterdeki yerlerini almış durumdadır. Bizler bu süreci, 2017 yılında tıpkı bizim başvuru hazırlığı içerisinde olduğumuz Zanaat ve Halk Sanatları alanında ‘Yaratıcı Şehir’ unvanını almış Kütahya'da o süreci takip etmiş, içinde bizzat yer almış dostlarımızın tecrübe ve desteklerinden de yararlanarak, haziran ayı içerisinde başvurumuzu tamamlamak üzere dosyamızı teslim edeceğimize inanıyorum. Prosedürün yerine getirilmesinin ardından şehirde yapılacak yerinde inceleme ve değerlendirmelerin ardından yeni üye şehirler ağında yerimizi almamızla birlikte; küresel dünya düzeninin lokomotifi şirketler, turizm acenteleri, kongre ve fuar organizasyonları için makul güvence olarak kabul gören Coğrafi İşaretli şehir unvanımızla kadim kentimize ekonomik anlamında çağ atlatmış olacağız. Bu süreçte yerel halkın ve tüm paydaşların yenilik, markalaşma, görünürlük farkındalık ve etiketleme sürecine katılımı çok büyük önem arz etmektedir. Bunun için siz değerli basının mensuplarımızın da tıpkı şehrimizin diğer dinamikleri gibi bu sürecin içerisinde olmasını destek olması bizlere bu şehrin geleceği açısından güç katacaktır.”

Mardin Gazeteciler ve Yazarlar Cemiyeti Başkanı Kadir Üründü ise hazırlığı içerisinde bulunulan (UNESCO) Yaratıcı Şehirler Ağı başvurusunun çok geç kalınmış bir başvuru olduğuna işaret ederek, “Mardin gibi kadim bir kültür ve inanç şehrinin bugüne kadar (UNESCO) Yaratıcı Şehirler Ağında yerini almamış olması çok büyük bir eksikliktir. Bu eksikliğin giderilmesi noktasında yerel dinamikleri de sürecin içerisine katacak şekilde güzel ve örnek bir dayanışma içerisinde Mardin için çalışmalara başlayan söz konusu projenin hazırlayıcılarını Valimiz Mahmut Demirtaş ve Genel Sekreterimiz Murat Süzen beyin şahsında tebrik ediyorum. İnşallah süreç tamamlandığında; Mardin'de unutulmaya yüz tutmuş sanatlar, el sanatları yeniden canlandırılmış olup yeniden yaşatılacak, yeni istihdam kapıları aralanacak, el sanatları geleceğe taşınmış olacak. Bununla birlikte; yeniden restore edilen tarihi çarşılarımız da bu sanatların birer merkezi olarak tarihi kenti ticari alan olarak yeniden ihya edilip, canlandırılmalarında büyük emeği olacaktır. Bizler gazeteciler olarak, bu süreci yakından takip edip edecek olmanın heyecanı içerisindeyiz. Bize düşecek her iş ve işlemde tarafımız her zaman dediğimiz gibi Mardin ve Mardin'in faydaları olacaktır.” dedi.

İlke Haber Ajansı Mardin Temsilcisi Mehmet Salih Keskin ile TRT Mardin Temsilcisi Yusuf Güneş'in de hazır bulunduğu ziyaret, karşılıklı görüş alışverişiyle devam etti. (İLKHA)