• DOLAR 32.349
  • EURO 35.057
  • ALTIN 2427.439
  • ...
F Klavye İçin Kanun Teklifi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

CHP Antalya Milletvekili Gürkut Acar, F klavyeyi Türkiye`ye kazandıranlara Devlet Üstün Hizmet Madalyası verilmesini öngören kanun teklifini TBMM Başkanlığı`na sundu.

Madalya ve Nişanlar Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi, Kanuna geçici madde eklenmesini öngörüyor.

Buna göre, F klavyeyi Türkiye`ye kazandıran İhsan Yener ve 20 Ekim 1955 tarihinde F klavyeyi standart Türk klavyesi olarak kabul eden Bakanlıklararası Standardizasyon Komitesi üyeleri, Devlet Üstün Hizmet Madalyası ile ödüllendirilecek.

Teklifin gerekçesinde, Öğretmen İhsan Sıtkı Yener`in, 1946`dan itibaren Türk dilinin özelliklerine uygun, standart klavye geliştirilmesi için çalışmalara başladığı belirtilerek, klavyenin 20 Ekim 1955`te Bakanlıklararası Standardizasyon Komitesi tarafından ``Standart Türk Klavyesi`` olarak adlandırıldığı kaydedildi.

Son yıllarda, Türkiye`nin kendi standardını korumak yerine, Türkçe`ye uygun olmayan Q klavyenin bilgisayarlarla birlikte yaygınlaşmasına seyirci kalındığı ifade edilen gerekçede, ``Türkçe bir yandan yabancı kelimelerle yozlaştırılırken, çocuklarımıza, gençlerimize Q klavye kullandırılarak bu sürece su taşınması kabul edilebilir değildir. F klavyeyi Türkiye`ye kazandıran İhsan Sıtkı Yener bir çok ödül kazanmıştır. Ancak, böylesine önemli bir başarının devlet tarafından da ödüllendirilmesi gereklidir`` denildi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir