Aşiretler arasındaki kan davası büyükbaş hayvan katliamına dönüştü
Irak’ın Diyala kentinde Sadi ve Cuburi aşiretleri arasında 5 yıldır süren kan davasının en büyük kurbanları büyükbaş hayvanlar oldu. Sadi aşireti mensupları, barışa yanaşmayan Cuburi aşiretine mansup ailenin ağılını basarak 50 büyükbaş hayvanı katletti, 25’ini de yaraladı.
Diyala vilayetinin doğusunda Arap Sadi ve Cuburi aşiretlerine mensup iki aile arasında 5 yıl önce kavga çıktı. Kavgada Cuburi aşiretinden bir baba ve oğlu öldürüldü. Mahkeme, katile idam cezası verdi ancak Cuburi aşireti bu karara da razı olmadı.
Cuburi aşiretine mensup maktüllerin ailesi, karşı tarafın barış teklifini reddetti. Fakat katilin aşireti, barışmak istemeyen karşı tarafı caydırmak için farklı yöntemlere başvurdu.
Rûdaw’a konuşan Salah Aziz, “Onlar ailemden iki kişiyi öldürdüler. Daha sonra gelip bizimle sulh yapmak istediler. Onları affetmemizi talep ettiler. Kabul etmeyince bizi caydırmak için ağılımı bastılar, hayvanlarımı öldürdüler. İneklerimin başına kurşun sıkarak öldürdüler” dedi.
Karşı tarafın daha önce de aynı şekilde ağıl basarak hayvanları katlettiğini belirten Aziz, “Bu defa da 50 ineği öldürüp 25’ini yaraladılar. Zararım 150 milyon dinardan daha fazla” diye konuştu.
Her iki aşiret mensupları da aralarındaki kan davasını yasal yollarla çözmek yerine kendi yöntemleri ile çözmeyi tercih ediyor.
Cuburi aşireti üyesi Mehdi Casım, “Daha önce de köyümüzde diğer ağıllara saldırıp hayvanları öldürdüler. Saldırganların yakalanıp cezalandırılması için zaten mahkeme kararı var ama işlemiyor. İsteseler şimdi de yapalayıp soruşturabilkirler” dedi.
Saldırı nedeniyle Sadi aşiretine dava açtıklarını belirten Cuburi aşireti mensupları, güvenlik güçlerinin ve adli kurumların dava dosyasından kaçtığını ve yaklaşmak istemediğini belirtiyor. İdari kurumlar ailelerin kendi arasında çözüm bulmasını yeğliyor.
Rûdaw’a konuşan Diyala Emniyet Müdürlüğü’nden Eli Kado, “Aşiretler arası çatışmalarda taraflar birbirlerinden birini öldüremeyince bu defa hayvanlara saldırıyor, evleri ateşe veriyorlar. Bunun bir sebebi de aşiretlerin silahlı olmasıdır. Bu nedenle yasalar ve güvenlik kurumları aşiretlere karşı zayıf kalıyor” diye konuştu.
Irak’ta özellikle Şii Arap aşiretlerinin bir çoğu silahlı güç sahibi. Dolayısıyla aşiretler arasındaki çekişme ve kavgalarda çoğu zaman silahlar konuşuyor.
Bağdat Operasyonlar Odası verilerine göre, bu yılın ilk dört ayında Basra, Zikar, Diyala ve Hile vilayetlerinde şu ana kadar aşiret ve aileler arasında 26 kez çatışma çıktı.