• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Milyonlarca ton gıda çöpe gidiyor İSRAF YAPMA YARDIM YAP
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HABER MERKEZİ 

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, çevrimiçi olarak düzenlenen "Belediyelerde Gıda Bankacılığı Çalıştayı"nda yaptığı konuşmada, Türkiye'de yaşanan gıda kayıp ve israfına değindi. Bakan Pakdemirli "Günlük olarak 4,9 milyon ekmek israf ediliyor. Üretilen sebze ve meyvelerin yüzde 50'si kayıp! Hizmet sektöründe; işletme başı yılda 4,2 ton gıda ve 2 bin litre içecek israfı! Her yıl çöpe giden 19 milyon ton gıda! Bu da yaklaşık 625 bin çöp kamyonunun taşıdığı çöp miktarına denk!  Çarpıcı bir rakam vermek isterim. Ülkemizde gıda sektörünün cirosunun yıllık 500 milyar lira olduğu tahmin edilmekte. Yüzde 2 civarında gıdayı çöpe göndermekten vazgeçersek, bunun anlamı 10 milyar lira demek. Bu oranı; yüzde 5 yapmayı başarırsak 25 milyar lira demek! O nedenle ikramı değil, israfı önleyecek alışkanlıklarımızı öne çıkartmamız gerekiyor." dedi.

“İSRAF EDİLEN GIDA, EKONOMİK KAYBIN YANINDA DİĞER DOĞAL KAYNAKLARIN KAYBI DEMEK”

Gıda kayıp ve israflarının nedenlerini anlatan ve çevreyle olan ilişkisine değinen Pakdemirli "1 kilogram kırmızı etin üretimi için 15 bin 455 litre suya, 1 kilogram peynirin üretimi için 5 bin litre suya, 1 kilogram pirincin üretimi için 3 bin 400 litre suya, 1 kilogram şekerin üretimi için bin 500 litre suya ve 1 kilogram domatesin üretimi için ise 184 litre suya ihtiyaç var. Bu da demek oluyor ki, tüketilmeyen veya israf edilen gıda, ekonomik kaybın yanında diğer doğal kaynakların kaybı demek" ifadelerini kullandı.

“İSRAF YERİNE MÜSLÜMANLAR OLARAK TASARRUF ETMEMİZ GEREKİYOR”

Konuyla ilgili olarak gazetemize değerlendirmelerde bulunan Alimler ve Medreseler Birliği (İTTİHADUL ULEMA) Genel Başkan Yardımcısı Molla Beşir Şimşek, dinimizde israfın haram olduğunu, Peygamber efendimizin de bir çok hadisi şerifinde bu konuya dikkat çektiğinin altını çizdi.  İsraf yerine Müslümanlar olarak tasarruf etmemiz gerektiğini belirten Şimşek, “Bir tarafta özellikle son yıllarda pandeminin de getirdiği toplumun içindeki maddi sıkıntılar, esnafın içinde bulunduğu ekonomik sıkıntılar hepimizin malumu. Diğer tarafta da Suriye ve diğer ülkelerden gelerek ülkemizde muhacir olarak yaşayan yüzbinlerce insan var. Kendi halkımızdan da dünya kadar fakir insan var. Bu kadar fakir fukaranın olduğu bir memlekette biz Müslümanlar olarak hepimizin dinimizin de yasaklamış olduğu bu israf ahlakından uzak durmamız lazım. Bunu sadece yetkililer olarak değil hepimizin fert olarak israf ile aramıza bir mesafe koymamız ve tasarrufa gitmemiz lazım.” dedi.

MUHTAÇLARA YARDIM ELİ UZATALIM

Etrafımızda muhtaç insanların olduğunu hesaba katarak daha çok onlara bir yardım eli uzatma hesabı içerisinde olmamız gerektiğini söyleyen Şimşek, “Şu an mübarek Ramazan ayı içerisindeyiz. Sofralarımızda belki tüketmediğimiz ama sofraya koyup yemekten sonra çöpe attığımız ekmekten tutun yemeklere kadar dünya kadar israf yapılıyor. Bütün bu israfı eğer biz tasarrufa çevirebilirsek, fert olarak, aileler olarak, kadınlar olarak, bütün Müslümanlar olarak böyle bir hassasiyet sahibi olursak o zaman toplumumuza bir faydamız olur. Çöpe giden ekmek olsun yemek olsun bütün bunların hesabı sorulacaktır. Bunlar Allah’u Teâlâ’nın bizlere vermiş olduğu nimetlerdir. Nimetin şükrünü yapmamız gerekiyor. İsraf, nimete saygısızlıktır. Ama tasarruf nimetin kıymeti bilmektir, nimeti yerli yerinde kullanmaktır.” ifadelerini kullandı.

“FAKİR FUKARAYA YARDIM ELİNİ UZATIRSAK BİNLERCE İNSANI SEVİNDİRİRİZ”

Sözlerine “Bütün kardeşlerimize, bacılarımıza, küçük olsun büyük olsun bütün Müslüman fertlere” diyerek devam eden Şimşek şu çağrıda bulundu: “Gelin tasarrufa gidelim, gelin soframızdan, harcamalarımızdan, giyim kuşamımızdan, yediğimizden, içtiğimizden tasarruf ederek ahiretimize bir yatırım yapalım. Çöpe atarsak bir faydası olmaz ama tasarruf edersek ve bununla fakir fukaraya yardım elini uzatırsak binlerce insanı sevindiririz. Onların sayesinde ahiretimize bir yatırım yapmış oluruz. Toplum olarak da israftan kaçıp tasarrufa gittiğimiz zaman belki memleketimizin içerisinde bulunduğu bu sıkıntılara bir nebze katkımız olur.”

“BUGÜN BİRBİRİMİZE YARDIM ELİNİ UZATMA VAKTİDİR”

En üst makamdakilerden en alttakilere kadar hassasiyet sahibi kişilere çağrıda bulunan Şimşek şunları kaydetti: “Bugün israf vakti değildir, bugün tasarruf vaktidir. Bugün birbirimize yardım elini uzatma vaktidir. Gelirimiz ne olursa olsun biz israfa gittiğimizde bunun bize katkısı olmaz. O yüzden mümkün mertebe dinimizin emrettiği şekilde israftan kaçarak bu tasarruftan biriktirdiklerimizle sadaka verelim, infak yapalım, fakir fukaraya yardım eli uzatalım. Bu kadar sıkıntılarımızın içerisinde kalkıp bu kadar büyük bir israf konuşuyorsa bu bizim inancımızla ne kadar uzaklaştığımızın göstergesidir.”

“DÜNYANIN EN BÜYÜK SORUNU KAYNAKLARIN YETERSİZLİĞİ DEĞİL BİLAKİS DENGESİZ PAYLAŞIMDIR”

Gazetemize konuşan Umut Kervanı Vakfı Genel Başkanı Cengiz Kurtaran, “Dünyanın ortak kaynakları tüketilerek herkese yetecek kadar gıda üretilmesine rağmen bugün dünyada 690 milyon kişi açlıkla pençeleşiyor. Pandemi koşullarıyla beraber bu sayı çok daha yüksek boyutlara ulaşmıştır. Buna karşın dünya nüfusunun neredeyse 1 milyara yakını obez durumdadır.  Milyarlarca insan da aşırı yemekten dolayı ciddi sağlık sorunları yaşıyor.” İfadelerini kullandı.

“Umut Kervanı İnsani Yardım Vakfı olarak bir yanda gıdaların çöpe atılıp israf edildiği, diğer yanda insanların açlık nedeniyle hayatını kaybettiği bir dünyanın en büyük sorununun kaynakların yetersizliği değil bilakis dengesiz bir paylaşımın olduğunu belirten Kurtaran, “Bunun en büyük çaresi ise var olan imkânları israf etmekten kaçınarak, yardım etmeye yönelmektir. Bu mübarek Ramazan ayında tüm duyarlı insanlara çağrıda bulunarak ‘İsraf etme, yardım et' diyoruz.” şeklinde konuştu.

“AKRABAYA HAKKINI VER, YOKSULA VE YOLDA KALMIŞA DA. İSRAF EDEREK SAÇIP-SAVURMA.”

Kurtaran, “Rabbimiz yüce kitabında israf ile ilgili “Ey Ademoğulları, her mescid yanında ziynetlerinizi takının. Yiyin, için ve israf etmeyin. Çünkü O, israf edenleri sevmez.” (Araf Suresi, 31) İsra Suresi 26. Ayette de: “Akrabaya hakkını ver, yoksula ve yolda kalmışa da. İsraf ederek saçıp-savurma.” buyurmaktadır. Bugün dünya üzerinde ciddi bir ekonomik dengesizlik aşikardır. Bir tarafta yiyecek bir lokma bulamayan ve bir yanda çöpe atılan ekmekler. Komşusu aç yatarken, kendisi çok yemekten uyuyamayan insanlar var.” diye konuştu.

“İHTİYAÇ FAZLASINI İSRAF ETMEMEK, YARDIM ETMEK SURETİYLE PAYLAŞMAK HEM İNSANİ HEM İMANİ OLARAK ACİLİYET KAZANMIŞTIR”

“Günümüz gıda ve imkan israfına baktığımızda şunu söyleyebiliriz” diyen Kurtaran son olarak şunları söyledi: “Bizlere bahşedilen nimetleri ihtiyacımız kadar kullanıp, ihtiyaç fazlasını israf etmemek, yardım etmek suretiyle paylaşmak hem insani hem imani olarak aciliyet kazanmıştır.”

Bu haberler de ilginizi çekebilir