Kuraklığın vurduğu ekinler tarlada kurumaya başladı
Mezopotamya'nın verimli ve bereketli topraklarını bünyesinde barındıran Mardin Ovası'nda kıştan sonra beklenen yağışlar bahar mevsiminde de gelmeyince kuru tarım arazilerinde ekinler başakta kurumaya başladı.
Tahıl ambarı Mardin’de kasım, aralık ve ocak ayında yağışların normalin altında seyretmesinin ardından şubat ve marttan sonra nisan ayıda kurak geçiyor. Uzmanların paylaştığı verilere göre; Mardin’de yağışlar geçen yıla göre 3 kat azaldı.
Mardin il genelinde 3.1 milyon dekarlık ekili alanın yüzde 70’i kuru tarım yapılıyor. Beklenen yağışlar gelmeyince çiftçinin ekini başağa girer girmez kurumaya başladı.
Kuraklık nedeniyle zor günler geçiren çiftçiler, GAP projesinin sona ermesiyle kuraklık riskinin kalmayacağını, bunun için de bir an önce projenin bitirilmesi gerektiğini, elektrik faturalarının da kabarık gelmesinden dolayı kuyulardan yeterince sulama yapamadıklarını söylediler.
Kızıltepe Çiftçiler Derneği Başkanı Mikail Erbeyi, İLKHA muhabirine, ciddi kuraklık tehlikesi ile karşı karşıya olduklarını, çiftçinin üretebilmesi için hükümetten destek beklediklerini söyledi.
Mikail Erbeyi
“Sulanmayan kuru alan kurumuştur”
Bölgede kuraklığın devam ettiğini ve toprağın suya hasret olduğunu dile getiren Erbeyi, “Türkiye genelinde yaşanan kuraklıktan Mardin Ovası çok etkilendi. Mardin Ovasında yağan yağış çok az. Malumunuz bölgemiz tarım bölgesidir ve tek geçim kaynağımızdır. Burada buğday ekiyoruz, ektiğimiz buğday sulanmadan maalesef olmuyor. Bölgenin sulanmayan kuru alan kurumuştur. Bu saatten sonra toparlanması mümkün değildir.” dedi.
“Çiftçinin elektrik faturalarındaki vergi ve katkı payları düşürülsün”
Çiftçiye bu süreçte destek çıkılması için hükümete seslenen Erbeyi, şöyle dedi:
“Hükümete, Tarım Bakanlığına şunu söylüyoruz: Kuru alan kurudu, tek sulu alan kaldı. Zaten çiftçinin girdi maliyetler yüksektir, çiftçi zor durumdadır. Onun için Mardin çiftçisine kulak verin. Buradaki üretimi sürdürebilmeleri için ülke ekonomisine katkıda bulunması, ülkenin dürt bir yanına buğdayını gönderebilmesi için kulak verin. Kullandığımız enerji çok yüksek, TRT payının ve vergilerin 2021 faturalarından düşürülmesini talep ediyoruz. Hükümet üzerine düşeni yapsın. Bu üretim hepimiz için gereklidir. Çiftçimizin yanında olalım ki, üretim sürsün ve çiftçi gelecek yıl üretim yapabilsin.”
“Üretim olmadığı zaman sadece çiftçiler değil hepimiz zor durumda kalıyoruz”
Elektrik faturalarının kabarık gelmesinden dolayı kuyulardan yeterince sulama yapılamadığını kaydeden Erbeyi, özelleştirilen şirketin de elini taşın altına koyarak salgın kabarık fatura çıkartmaktan vazgeçmesi gerektiğini dile getirdi.
Erbeyi, “Hükümete, milletvekillerine, muhalefete çağrımızdır, sesimizi artık duyun. Bakın üretim olmadığı zaman sadece çiftçiler değil hepimiz zor durumda kalıyoruz. Çiftçiler ekmediği zaman ürenler soframıza pahalı gelecek. Bu yüzden bunun önlemini bir an önce alınması lazımdır.” diye konuştu. (İLKHA)