• DOLAR 34.667
  • EURO 36.362
  • ALTIN 2932.49
  • ...
Tam kapanma gündemde VİRÜS ENDİŞE VERİCİ SEVİYEDE
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DOĞRUHABER / Zeki Aras

Türkiye'de koronavirüs vakalarının yeniden artışa geçmesi ile birlikte alınan kısmi kapanma kararını süresi dolmak üzere. Kısmi kapanmanın ilk hafta sonucu belli oldu. Hasta başvurularında en önemli bulaş etkeni yine "aile içi, komşu-eş dost buluşması, toplu taşıma ve kalabalık işyerleri" çıktı. Koronavirüs vakalarının hala 55 bin üzerinde olmasının ardından tam kapanma yeniden gündeme geldi. 

Bilim Kurulu üyelerinin, sağlık sisteminin tıkanma noktasına geldiği, bu nedene tam kapanma yapılması gerektiği şeklinde uyarılarda bulunduğu ifade edildi.

HASTANELERDE CİDDİ ANLAMDA YOĞUNLUK VAR
Yoğun bakımlarda doluluk oranlarının yüzde 70'leri geçmesi üzerine, normal hizmetlerin yavaşlatılmasına devam ediliyor. Normal cerrahi müdahaleler ile normal hasta kabulleri sınırlandırılırken bazı servisler yeniden COVID-19 hastalarına tahsis ediliyor. Uzmanlar, 10 bin vaka gerilemesinin, yoğun bakımlara her gün 200 daha az hasta gelmesi demek olduğunu söylüyor.

BİR GÜNDE 341 KİŞİ VEFAT ETTİ

Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, son 24 saatte 318 bin 869 Covıd-19 testi yapıldı, 55 bin 149 kişinin testi pozitif çıktı, 341 kişi hayatını kaybetti. Böylelikle Türkiye’de bir günde en yüksek vefat sayısı  da açıklandı.

Sağlık Bakanlığı Coronavirus nedeniyle son 24 saatte 341 kişinin vefat ettiğini duyurdu.

Türkiye Günlük Koronavirüs Tablosu, "covid19.saglik.gov.tr" adresinden paylaşıldı.

Buna göre, Türkiye'de son 24 saatte 318 bin 869 Kovid-19 testi yapıldı, 55 bin 149 kişinin testi pozitif çıktı, 341 kişi yaşamını yitirdi, hasta sayısı 2 bin 862 oldu.

Son 24 saatte 48 bin 947 kişinin Kovid-19 tedavisi ya da karantinasının sona ermesiyle iyileşen sayısı 3 milyon 736 bin 537'ye yükseldi.

Test sayısı 44 milyon 87 bin 628'e ulaştı, vaka sayısı 4 milyon 323 bin 596, vefat sayısı 36 bin 267, ağır hasta sayısı 3 bin 319 oldu.

BAKAN KOCA: YENİ BİR SAFHAYA GEÇİYORUZ

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, "Bugün itibariyle aşılama programında yeni bir safhaya geçiyoruz. Aşılamada sıra 55 yaşından büyüklere geldi. Sırası gelen vatandaşlarımızı aşı olmaya davet ediyorum. Aşı programımız tedarik koşullarına bağlı olarak kararlılıkla sürecek" açıklamasında

Bakan Koca, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, "Bugün itibariyle aşılama programında yeni bir safhaya geçiyoruz. Aşılamada sıra 55 yaşından büyüklere geldi. Sırası gelen vatandaşlarımızı aşı olmaya davet ediyorum. Aşı programımız tedarik koşullarına bağlı olarak kararlılıkla sürecek" açıklamasında bulundu.

“VAKA SAYILARI DA TEDBİRLERLE BİRLİKTE AZALACAK”

Fahrettin Koca, 3-9 Nisan'da 100 bin nüfusta Kovid-19 vakası görülme oranı en çok artan ve azalan illerin grafiğine yer verdiği paylaşım yaptı.

Koca, sosyal medyadan yaptığı paylaşımda, vaka görülme oranı en çok artan illerin Düzce, Çanakkale, Zonguldak, Yozgat ve Yalova, en çok azalan illerin ise Kırklareli, Kilis, Samsun, Osmaniye ve Adıyaman olduğunu anımsattı.

Bakan Koca, paylaşımında "Vaka sayısı artış hızı azaldı. Vaka sayıları da tedbirlerle birlikte azalacak." ifadesini kullandı.

İSTANBUL'DA YOĞUN BAKIM YATAKLARINDA DOLULUK ORANI YÜZDE 71,4

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, İstanbul'da yoğun bakım yataklarında doluluk oranının yüzde 71,4, Çanakkale'de 67,1, Tekirdağ'da 73,5, Kırklareli'nde 69, Yalova'da 55,4 olduğunu bildirdi.

Sağlık Bakanlığının açıkladığı bir haftalık tabloya göre 100 binde görülen Kovid-19 vakaları 75 ilde arttı, 6 ilde ise düşüşe geçti.

Bakanlık, Kovid-19'la mücadele kapsamında uygulanan birinci ve ikinci doz toplam aşı miktarının 20 milyonu aştığını duyurdu.

İSTANBUL’DA TÜM ETKİNLİKLER 17 MAYIS'A KADAR YASAKLANDI

İstanbul Valiliği, salgın nedeniyle getirilen kısıtlama ve yasakların 17 Mayıs tarihine kadar uzatıldığını açıkladı.

Vali Yardımcısı Niyazi Erten başkanlığında 15 Nisan’da toplanan İl Umumi Hıfzıssıhha Meclisi, Cumhurbaşkanlığı Kabinesinde alınan kararlar ve İçişleri Bakanlığı’nın 14 Nisan'da yayımladığı genelge doğrultusunda 'kısmi kapanma' kararları aldığını belirterek kentteki her türlü etkinliğe 17 Mayıs 2021’e kadar izin verilmemesine hükmetti.

 DSÖ: KÜRESEL KAYNAKLAR ADİL VE EŞİT BİR ŞEKİLDE PAYLAŞILMALI

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, "25 ila 59 yaş arasındaki insanlar arasındaki enfeksiyonlar ve hastaneye yatışlar endişe verici bir oranda artıyor" dedi.

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, dünyanın önümüzdeki aylarda küresel Covid-19 salgınını kontrol altına alma imkanına sahip olduğunu belirterek, küresel kaynakların adil ve eşit bir şekilde paylaşılması çağrısında bulundu.

Ghebreyesus, “Eğer elimizdeki araçları tutarlı ve eşit şekilde kullanırsak, bu salgını aylar içinde kontrol altına alabiliriz” dedi.

“ENFEKSİYONLAR VE HASTANEYE YATIŞLAR ENDİŞE VERİCİ BİR ORANDA ARTIYOR”

Dünya genelinde 25-59 yaş arasında Covid-19 yayıldığını ifade eden Ghebreyesus, "Muhtemelen oldukça bulaşıcı türlerin ve genç yetişkinler arasında artan sosyal karışımın bir sonucu olarak 25 ila 59 yaş arasındaki insanlar arasındaki enfeksiyonlar ve hastaneye yatışlar endişe verici bir oranda artıyor" dedi.

Küresel can kaybına değinen Ghebreyesus, "Geçen hafta, yeni Covid-19 vakaları art arda sekizinci haftada arttı ve 5,2 milyondan fazla vaka bildirildi. Şu anda DSÖ'ye 3 milyondan fazla ölüm bildirildi. 1 milyon ölüme ulaşmak 9 ay sürdü, 4 ayda 2 milyona, 3 ayda 3 milyona ulaştık” ifadelerine yer verdi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir