• DOLAR 32.269
  • EURO 34.767
  • ALTIN 2398.546
  • ...
Türkiye ‘biyometrik veri’de üretenler kulübünde
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

TEKNOLOJİ SERVİSİ

İçişleri Bakanlığı Biyometrik Veri Sistemi’ne ilişkin protokol kapsamında, HAVELSAN ile Polis Bakım ve Yardım Sandığı (POLSAN) ortaklığında 2019 yılında Biyoteksan firması kuruldu. Parmak izi tarayıcılarından okunan izlerle çalışan ‘nitelikli parmak izi tanıma ürünü’ hizmet vermeye başladı. Sistemin ikinci fazında ise olay yerinden alınan, kriminal izlerle çalışacak ‘niteliksiz parmak izi tanıma ürünü’ geliştirmeleri tamamlandı ve kısa sürede ihtiyaç birimlerinin hizmetine sunulacak. Milli Biyometrik Veri Yönetim Sistemi projesinde, nitelikli ve niteliksiz parmak izi tanıma sistemi dışında avuç içi tanıma, retina ve iris tanıma, yüz tanıma, ses tanıma, yazı ve imza tanıma gibi özellikler de yer alacak. Proje kapsamında, biyometrik verinin toplanacağı, sayısallaştırılacağı ve doğrulanacağı merkezi bir ‘milli biyometrik veri merkezi’ kurulması hedefleniyor.

YERLİ TEKNOLOJİ

Türkiyeli mühendisler, Nitelikli (Temiz) Parmak İzi Tanıma Ürünü’nü, 1.5 yıl gibi kısa sürede tamamlayarak önemli bir başarıya imza attı. Türkiye, yazılım alanında dünyada ‘Biyometrik Veri Yönetim Sistemi’ teknolojisini geliştiren 7’nci ülke oldu. Teknolojide dışa bağımlılığın azaltılması misyonuyla çalışmalar yürüten HAVELSAN’ın görüntü işleme alanındaki birikimi de kısa sürede elde edilen bu başarıda önemli rol oynadı. Görüntü işleme teknolojileri savunma sanayi alanında da önemli rol oynayan ve sıkça kullanılan bir alan olarak göze çarpıyor.

HEDEFTE İHRACAT VAR

İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü’nün ardından İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü’nün kullanımına alınacak sistem, daha sonra Emniyet Genel Müdürlüğü Kriminal Daire Başkanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı Kriminal Daire Başkanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı birimlerinde de kullanıma sunulacak. Geliştirilen bu yazılım ciddi bir ihracat potansiyelini barındırıyor. HAVELSAN Genel Müdürü Ahmet Hamdi Atalay, “Şu anda herkes, her yerde parmak izi alıyor. Bunları nerede saklıyor, ne yapıyor belli değil. Onlar da bir şekilde kontrol altına alınmış olacak” sözleriyle yazılımın yurt dışı hedeflerininde olduğunu belirtti.

Kaynak, İTO

Bu haberler de ilginizi çekebilir