• DOLAR 34.547
  • EURO 36.015
  • ALTIN 3005.461
  • ...
Küçük Esnafa Büyük Darbe: HAKSIZ REKABET
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İbrahim Koçyiğit

Kovid-19 tedbirleri kapsamında salgın kısıtlamaları nedeniyle bakkal, market, kasap ve fırın gibi bazı küçük işletmeler, sokağa çıkma kısıtlamasının uygulandığı hafta sonlarında kapalı kalırken raflarında tuhafiyeden giyime, kırtasiyeden oto yedek parçasına, nalbur malzemelerinden teknolojik aletlere ve ayakkabıya kadar birçok ürüne yer veren zincir marketlerin satış yapması tepkilere neden oluyor. Yıllardır ekonomik sıkıntılarla boğuşan küçük esnaf, salgın kısıtlamalarıyla birlikte adeta batma noktasına gelirken fiyat artışlarıyla gündeme gelen zincir marketler ise sokağa çıkma kısıtlaması günlerinde kazancını katladı.

ZİNCİR MARKETLERDE SADECE GIDA ÜRÜNLERİNİN SATIŞINA İZİN VERİLSİN

Küçük esnafın aksine hafta sonu açma yasağından muaf olan zincir marketler, gıda ürünlerinin yanı sıra birçok kalemde ürün satışı yapması kısıtlama günlerinde kapalı kalan esnafın tepkisine neden oluyor. Zincir marketlerin hafta sonları gıda dışında ürün satmaması gerektiğini vurgulayan esnaf temsilcileri, haksız rekabete neden olan duruma düzenleme getirilmesini talep ediyor. Sokağa çıkma yasağı ve alınan kısmi kapanma tedbirlerinin teyet geçtiği yerlerin başında gelen zincir marketlerin haksız rekabete neden olduğunu beyan eden esnaf temsilcileri, zincir marketlerde sadece gıda ürünlerinin satışına izin verilmesini istiyor.

ZİNCİR MARKETLER HAKSIZ REKABET OLUŞTURUYOR

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “TESK olarak bizim talebimiz zincir marketlerde tütün mamulleri, mobilya, cep telefonu, elektronik eşya ve beyaz eşya, kırtasiye ürünleri, zücaciye, hırdavat, oyuncak, tekstil, konfeksiyon, ayakkabı, hediyelik eşya, oto yedek parça ve aksesuar, kesme çiçek, işlenmemiş et ürünleri, deniz ürünleri, unlu mamul ve pastane ürünlerinin satışının yasaklanması yönünde. Çünkü A’dan Z’ye tüm ürünleri satan zincir marketler 70’dan fazla meslek kolu üzerinde haksız rekabet oluşturuyor. Eğer bu ürünlerin satışına sınırlama getirilirse başta kasap, kırtasiyeci, mobilyacı, ayakkabıcı, çiçekçi, tekstilci, hırdavatçı, zücaciye gibi çok sayıda meslek kolundaki esnafımız iş yapmaya başlar. Özellikle bu zincir marketlerin bünyesinde hizmet veren kasap esnafı gibi esnafımız da kendi iş yerlerini açma noktasında harekete geçer. Ürünü muhatabı satıp vatandaşın ayağı esnafa gittiğinde mahalle esnafı yeniden canlanır ve yeni istihdam olanakları doğar. İş yeri kapanışları engellenir” dedi.

SATIŞA SUNULABİLECEK ÜRÜNLERE YÖNELİK BİR DÜZENLEME YAPILMALI

Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Tuncay Yıldırım ise küçük işletmelerin zincir marketler karşısında rekabet gücünün gün geçtikçe azaldığına dikkat çekerek zincir marketlerde sokağa çıkma kısıtlamasının uygulandığı günlerde satacakları ürünler için düzenleme yapılması çağrısında bulunmuştu. Zincir marketlerle rekabet etmekte zorlanan perakende işletmelerinin Kovid-19 salgınının da etkisiyle rekabet güçlerinin iyice azaldığına dikkat çeken Yıldırım, sokağa çıkma kısıtlamasının olduğu günlerde açık olan zincir marketlerde satışa sunulabilecek ürünlere yönelik bir düzenleme yapılması gerektiğini belirterek haksız rekabetin önüne geçilmesini istedi.

“BU ZORLU REKABET PANDEMİ İLE BİRLİKTE DAHA DA ŞİDDETLENDİ”

Perakende sektöründe faaliyet gösteren işletmelerin, gıdadan, elektroniğe, beyaz eşyaya ve giyime kadar çok geniş bir ürün yelpazesinde satış yapan zincir marketlerle rekabet etmek durumunda kaldığına dikkat çeken Yıldırım, “Bu zorlu rekabet pandemi ile birlikte daha da şiddetlenerek küçük işletmelerin gücünü tüketmiştir. Özellikle hafta sonu sokağa çıkma yasaklarında faaliyetlerine devam eden marketlerin beyaz eşya, elektrikli ev aletleri, mobilya, giyim ve kozmetik gibi ürün satışına da devam etmesi işletmelerimizi haksız rekabetle karşı karşıya bırakmıştır.” dedi.

“BU ZORLU REKABET KÜÇÜK ESNAF VE ZANAATKÂRIN GÜCÜNÜ BİTİRMİŞTİR”

Gaziantep Ayakkabıcılar Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Mehmet Emin İnce de haksız rekabetin önüne geçilmesi için zincir marketlerde sadece gıda ürünlerinin satılmasını talep etti. Kısmi kapanma sürecinde işletmesi kapalı olan birçok işletmenin vatandaşa sunduğu birçok ürünün teminini zincir marketlerin sağladığını ifade eden İnce, kısmi kapanma tedbirleri ile birlikte söz konusu işletmelerin yaşadığı sıkıntıların daha da büyümemesi için bir an önce gerekli önlemlerin alınmasını istediklerini belirtti. Perakende sektöründe faaliyet gösteren esnafın, çok geniş ürün gamında satış yapan marketlerle rekabet etmek durumunda kaldığına dikkat çeken İnce, “Bu zorlu rekabet pandemi ile birlikte daha da şiddetlenerek küçük esnaf ve zanaatkârın gücünü bitirmiştir. Yetkililerden beklentimiz, zincir marketlerde satışı yapılan temel ihtiyaç dışı ürünlerinin satışının engellenmesi, sınırlandırılması yönünde düzenleme yapılmasıdır.” ifadelerini kullandı.

“BİR AN ÖNCE GEREKLİ ÖNLEMLER ALINMALI”

Yetkililere seslenen İnce, “Kısmi kapanma tedbirleri ile birlikte söz konusu esnafımızın yaşadığı mağduriyetin daha da büyümemesi için perakende yasasının bir an önce düzenlenmesi gerekmektedir. Ayrıca esnaf dostu Karaman Valiliği, Karaman İl Hıfzıssıhha Kurulu’nun aldığı hafta sonu kısıtlamasında gıda dışı satış yasağı karar gibi bir an önce gerekli önlemler alınmalı.” diye konuştu. (İLKHA)

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir