• DOLAR 34.447
  • EURO 36.303
  • ALTIN 2837.002
  • ...
Ramazan sofrasının gözdesi olan çöreklerin siparişine yetişemiyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

 

Mardin’in Kızıltepe ilçesinde fırıncı ustası olan Murat Çağatay, bölgenin asırlık lezzetleri arasında yer alan ancak son yıllarda unutulmaya yüz tutmuş Mardin çöreğini 10 çeşit baharat kullanılarak tekrar yapmaya başladı.

 

Kısa sürede bölgede sofraların vazgeçilmezi haline gelen çöreklere İstanbul ve İzmir gibi büyükşehirlerden de talep gelmeye başladı.

Yoğun talep karşısında siparişlere yetişemeyen fırıncı ustası, sadece çöreklerin yapılacağı bir fırın açmaya hazırlanıyor. Kilosu 15 liradan satılan çörekler, il dışına ise kargo veya otobüslerle gönderiliyor.

Çöreğin yapılışı

10 çeşit baharat, keçi sütü, tereyağı ile yapılan hamur, dinlendirildikten sonra açılıyor. Hamur açıldıktan sonra da bir saat dinlendiriliyor. Dinlendirilen hamura şekil verilerek tavalara konuluyor. Taş fırınlardaki köz ateşte 15 dakikada pişirilen çörekler, iftar ve sahur sofralarını süslüyor.

Şehir dışından yoğun talep geliyor

Ünü şehirleri aşan çöreklere İstanbul, İzmir ve Adana’dan da siparişler gelmeye başlayınca fırıncı ustası Murat Çağatay, siparişleri yetiştirmek için gecesini gündüzüne katmaya başladı.

Tahinli, pekmezli, meyveli ve çikolatalı gibi farklı çörek çeşitleri çıkartmaya hazırlanan fırıncı ustası Çağatay, sadece çöreklerin yapılacağı bir fırın açacağını söylüyor.

 Özel baharatlarla hazırlanan çöreklerde keçi sütü kullanılıyor

Usta Çağatay, “Bu çörekler özel baharatlarla hazırlanıyor. 10 çeşit baharat kullanıyoruz ve keçi sütüyle karışımı oluyor. Biz bunu özel bir şekilde hazırlayıp vatandaşların beğenisine sunuyoruz. Bunu yeni çıkardık, ayrıca meyvelisini de yaptık. Yakın zamanda pekmezli ve tahinli çörekleri de halkın beğenisine sunacağız. Tabi yoğun bir şekilde talep geldi. İstanbul, İzmir, Adana, Diyarbakır ve Mersin’e kadar telefonla talep geliyor. 10 çeşit baharat karışımıyla yapıyoruz. Tabi baharat çeşitlerini biz tek biliyoruz. Karışımı kimseye söylemiyoruz. Çöreği yiyenler hiçbir rahatsızlık duymuyor ve çok beğeniliyor.” dedi.

Murat Çağatay

“Siparişleri yetiştirmek için fazladan mesai yapıyoruz”

Çörek yapılışının çok eski tarihlere dayandığını ve bölgede bir zamanlar sadece bayramlarda yapıldığını kaydeden Çağatay, kendilerinin unutulmaya yüz tutmuş çörek geleneğini tekrar canlandırmaya çalıştıklarını söyledi.

Çöreğin diğer günlerde de yapıldığını ama genellikle ramazanda daha çok tercih edildiğini ifade eden Çağatay, ramazan nedeniyle çörek siparişlerinde patlama yaşandığını ve talepleri karşılamak için fazla mesai yaptıklarını aktardı.

“Çöreğimizin tadına bakan müdavimi oluyor”

Çağatay, “Elimizden geldiğince talepleri yetiştirmeye ve elimizden gelenin en iyisini yapmaya çalışıyoruz. Bir kere çöreğimizin tadına bakan artık müdavimi oluyor. Ramazan nedeniyle ekmek de çıkardığımız için çörek siparişlerini çoğu zaman yetiştiremiyoruz. Bu yüzden sadece çörek çıkartacağımız bir fırın daha kurmayı düşünüyoruz. Herkese hayırlı ramazanlar diliyoruz.”  (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir