Cumhurbaşkanlığı genelgesi kamu kurumlarında neden uygulanmıyor?
Cumhurbaşkanlığı’nın Covid-19 nedeniyle kamu kurumlarında esnek çalışma yönteminin uygulanmasına yönelik genelgesine rağmen vaka sayısının arttığı Gaziantep’te kamu kurumlarının tamamının dönüşümlü çalışmaya geçmediği iddia ediliyor.
Çok sayıda kamu kurumu hizmet binasının olduğu ve vaka sayısının arttığı Gaziantep’e ilişkin uzmanlar, en sık vaka görülen kişilerin kamu kurumlarında çalışanlar olduğuna dikkat çekiyor.
Cumhurbaşkanlığı Genelgesi’yle Covid-19'a yönelik tedbirler kapsamında kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanlara uzaktan çalışma ve dönüşümlü çalışma gibi esnek çalışma yöntemleri uygulayabilme hakkı tanınmasına rağmen bazı kamu kurumlarında henüz esnek çalışmaya geçilmediği iddia ediliyor.
Konu ile ilgili yazılı bir açıklama yapan Büro Memur-Sen Gaziantep Şube Başkanı Hanifi Borazan, “Kamu kurumlarında Sayın Cumhurbaşkanımızın kararları neden uygulanmıyor?” diye sordu.
Covid-19 kapsamında “Kamu Çalışanlarına Yönelik Tedbirler” başlıklı 2021/8 sayılı genelgenin Resmi Gazete’de yayımlandığını hatırlatan Borazan, “Genelgeye göre, çalıştırılma biçimine bakılmaksızın kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanlara uzaktan çalışma, dönüşümlü çalışma gibi esnek çalışma yöntemleri uygulanabilir. Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanlardan, gebeliğinin 24’üncü haftasından 32’inci haftasına kadar olan süre içerisinde hamile çalışanlar, süt izni kullananlar ile engelli çalışanlar, 60 yaş ve üzerinde olanlar (yönetici pozisyonlardakiler hariç) Sağlık Bakanlığının belirlediği kronik hastalığı bulunanlar ile 10 yaş ve altı çocuğu olan kadın çalışanlar, idari izinli sayılacaktır.’ denilmektedir. Sayın Cumhurbaşkanımız, 2021/8 sayılı genelge ile kamu kurumlarında dönüşümlü ve esnek çalışmaya geçilmesi gerektiğini ifade etmişlerdir. Buna rağmen vaka sayısı ve bulaş riski yüksek olan ilimizde halen dönüşümlü çalışma ve idari izinler neden uygulanmıyor?” dedi.
Bilim Kurulunun önerileri doğrultusunda Covid-19 salgınının toplum sağlığı açısından oluşturduğu riski yönetebilmek adına sosyal hareketliliği ve insanlar arası teması azaltarak sosyal izolasyonun mutlak şekilde sağlanmasının hayati derecede öneme arz ettiğini belirten Borazan, buna ilişkin tedbirleri kamu kurumlarının yöneticilerinin almak zorunda olduklarını vurguladı.
Covid-19 ile mücadele kapsamında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatları doğrultusunda İçişleri Bakanlığının 81 ile göndermiş olduğu yeni genelge ile bulaş riskinin azaltılması için birçok yeni tedbirler alındığını anımsatan Borazan, “Bütün bunlara rağmen Cumhurbaşkanlığı genelgesindeki dönüşümlü ve esnek çalışma ile idari izinli sayılması gerekenlere neden izin verilmiyor? Kamu kurumlarında Sayın Cumhurbaşkanımızın kararları neden uygulanmıyor? İdari izinler neden verilmiyor? Cumhurbaşkanımızın yayımladığı genelgedeki dönüşümlü çalışma neden dikkate alınmıyor? Bazı kamu kurumlarında 10.00-16.00 esnek çalışma mesai saatleri neden uygulanmıyor?” ifadelerini kullandı.
Borazan, Gaziantep’te Covid-19 vaka sayısının ve kamu çalışanları arasında da pozitif vaka sayısının yüksek olması nedeniyle dönüşümlü ve esnek çalışma ile idari izin uygulamasına bir an önce geçilmesi gerektiğini belirterek şunları söyledi:
“İlimizde dönüşümlü çalışma yöntemine geçmeyen kurum yöneticileri pozitif vaka sayısının kamu kurumlarında artmasına neden olmaktadırlar. Ayrıca, Covid-19 pandemisi dolayısıyla kamu kurumlarında idari izinli sayılmayan ve her daim görevinin başında olan ve idari izinli personelin görevini de yapan personellere pandemi ikramiyesi ödenmelidir. Kamu kurumları eksik personel ile kamu hizmeti vermektedir. Personel eksikliği olan kurumlara acilen personel alımı yapılmalıdır. Vatandaşlarımızla teması olan kamu personellerinin aşılanmasına öncelik verilmelidir.” (İLKHA)