• DOLAR 34.271
  • EURO 37.427
  • ALTIN 2917.338
  • ...
STK`lar Van`ın yeni imar planını konuştu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
VAN - Van Aktif Sanayici ve İş Adamları Derneği (VASİAD), inşaat ve emlak sektöründe faaliyet yürüten STK`larla bir araya geldi. Toplantıda uzun süre askıda kalan imar planlarının halkta bıkkınlık ve imar planlarına karşı güvensizlik meydana getirdiğini, imar planının bir an önce halka açık olarak tamamlanması gerektiği belirtildi.


Konuyla ilgili olarak VASİAD`dan yapılan yazılı açıklamada, toplantıda oluşan genel görüşün planların çok uzun bir sürede tamamlanmamış olmasının ve süreç içinde planların birkaç kez değişmesinin inşaat ve emlak sektöründe bıkkınlık ve planlara karşı güvensizlik oluşturduğu ifade edildi.


Açıklamanın devamında, \"Büyükşehir olan ve nüfusu bir milyonu aşan şehrimizde eski planların yetersiz kaldığı herkesin malumudur. Planların hazırlanmasında teknik kriterlere ve ilgi mevzuata uygun olarak yapılmaya çalışıldığı ve bu konuların plan yapıcılarının sorumluluğunda ciddi emekler sarf edilerek tamamlandığı bilincindeyiz\" denildi.


Açıklamada toplantıda alınan kararlara vurgu yapılırken, \"Planın askıya alınma süresi içinde yapılan itirazların ciddiyetle incelenmesi ve cevaplandırılması, planların kesinleşmesinden sonraki süreçte mevzuat gereği imar programlarının yapılıp yapılmayacağının ve belediyelerimizin bu kapsamda imar uygulaması programlarının ve politikalarının açıklanması, belediyelerin yapı inşa izni ile ilgili izleyecekleri programın açıklanması gerekir\" ifadeleri kullanıldı.


Plan incelendiğinde şehrin hâlihazır ve kadastral durumunun pek dikkate alınmadığının belirtildiği açıklamada, \"Özellikle merkez bölgesinde terkinler veya imar uygulaması neticesinde oluşmuş yolların güzergâhının değiştirildiği, açık yolların kapatıldığı, yol genişliklerinin arttırıldığı veya yolların kaydırıldığı görülmektedir. Bu da zaten sınırlı sayıda olan imar parsellerini öldürmektedir. Bu bölgenin tekrar gözden geçirilmesi gerekir. Kat yüksekliklerinin ve yapı yoğunluklarının orantılı verilmediği, aynı ada içinde farklı kat yüksekliklerinin verildiği mevcuttaki yapıların veya inşası devam eden yapıların olduğu imar adalarında bile mevcut kat yüksekliğinin korunmadığı, şehrimizin tamamen yıkıldığı düşünülerek planların hazırlandığı izlenimi doğmaktadır\" denildi.


Yapılan toplantıya VASİAD`dan Ümit Ova ve Kudbettin Baştuğ, Tüm Sanayici ve İş Adamları Derneğinden (TÜMSİAD) M. Zeki Bozkurt, Van Mühendisler Derneğinden Bedrettin Anaran, Van Teknik Elamanlar Derneğinden (VANTED) Sinan Üzümcü, Van Emlakçılar Derneğinden Sabri Çalım ve Orhan Özdek katıldı. (Mehmet Aldemir-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir