• DOLAR 32.455
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...

DOĞRUHABER / Hasan Işık 

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Edirne'den Bulgaristan'a açılan Kapıkule Sınır Kapısı'nda incelemelerde bulundu, basın açıklaması yaptı. Pandemi döneminde üretmenin, satmanın yanında lojistiğin ne kadar önemli olduğunu hep birlikte bir kez daha yaşadıklarını belirten Bakan Pekcan, şöyle dedi:

“TEMASSIZ TİCARET UYGULAMASINI BAŞLATTIK”

"Kovid salgını ile beraber yaşadığımız sorunlar, bazı faaliyetlerin ne kadar stratejik önemi olduğunu bizlere göstermiş oldu. Pandemide, doğal afette, savaşta, her daim çalışacak, fedakar çalışanlarımız, insanlarımız olmasa diğer imkanlarımızın hiçbir kıymeti de yok. Pandeminin ilk başında tüm ülkeler sırasıyla kapıları kapatmaya başladığı zaman biz Ticaret Bakanlığı olarak proaktif davranarak temassız ticaret uygulamasını başlattık. Özellikle Kapıkule, Habur ve Kapıköy Gümrük kapılarımızda temassız ticaret uygulamalarımızla beraber ticaretin akşının sürdürülebilmesini sağlamış olduk. Tedarikçilerimize zamanında tedariklerimizi gerçekleştirdik. Aynı zamanda gümrük hizmetlerimizin kalitesinden ödün vermeden gümrük hizmetlerimizde teknolojiyi sonuna kadar kulandık ve dijitalleşmeye önem verdik. Kağıtsız gümrük uygulamalarının kapsamını her geçen gün daha da geliştirmeye devam ediyoruz. Akıllı gümrük anlayışı ile risk analizi ve tespiti yöntemleriyle birçok alanda teknolojinin imkanlarını sonuna kadar kullandık, kullanmaya da devam ediyoruz."

'GÜMRÜK KAPILARINDA 1 DAKİKA BİLE KAYBETME LÜKSÜMÜZ YOK'

Bakan Pekcan, uluslararası mal ticaretinin gerçekleştirildiği gümrük kapılarında sadece araçların basit giriş çıkış işlemlerinin gerçekleştirilmediğini ifade ederek, "Bunun çok daha ötesinde saatin içerisindeki çarklar gibi eş güdüm ve uyum içerisinde birbiriyle iç içe geçmiş çok kapsamlı bir hizmetler zinciri var. Bunların arasında Kapıkule'de pasaport kontrolleri, gümrük beyannameleri, araçların yüklerinin kontrolü, muayenesi, araç taşıma sigortaları, damga vergisi, yol geçiş ücretleri, tanımsal ürünlerin analizi ve kovid testleri ve dezenfektasyonları gibi. Bunların haricinde ticareti kolaylaştırma görevimiz olduğu gibi yasadışı ticaretle mücadele etme görevimiz de var. Tüm bu işlemlerin yanı sıra Bulgaristan'da kendi gümrük kapısı Kapitan Andreevo'da gerçekleştirdiği işlemlerin öneminin de altını çizmemiz lazım. Bu işlemlerin aşamasında 1 dakikalık performans kaybı, sırada bekleyen 60'ncı aracın 1 saat daha fazla beklemesi demek. Bizim gümrük kapılarında 1 dakika bile kaybetme lüksümüz yok. Bu anlayış ve prensip içerisinde tüm bakanlık olarak ve gümrük kapılarımızdaki çalışanlarla beraber kusursuz bir uyum içerisinde bu çalışmayı gerçekleştirmek için gayret ediyoruz" dedi.

2 BİN ARAÇLIK TIR KAPASİTEMİZ VAR

Kapıkule'deki işlemlerin etkinliğini arttırmak için kamu kurumlarının yanı sıra TOBB, FİN, UND gibi sektör kuruluşlarıyla koordinasyon ve işbirliği içerisinde çalıştıklarını söyleyen Pekcan, "2018 yılı sonunda Kapıkule Eylem Planı'nı hayata geçirdik ve 20 eylem dikkate aldık ve çok şükür bu 20 eylemi gerçekleştirdik. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Ayrıca sayın valimiz de yok üzerindeki TIR parklarının kapsamını arttırarak onları genişleterek de TIR parklarının devreye girmesiyle bu süreci hızlandırdı. 2 bin araçlık bir TIR kapasitemiz bulunmakta. Böylece, araçların hem daha kontrollü bir şekilde gümrük kapılarına gelmelerini sağladık. Böylece hem araçların daha kontrollü bir şekilde gümrük kapılarına gelmelerini sağladık hem de nakliyecilerimizin insani koşullarda ihtiyaçlarını giderebilecek istirahat edebileceği ortamlar yaratmış olduk" dedi.