• DOLAR 34.388
  • EURO 36.852
  • ALTIN 2968.442
  • ...

Fıstık üretiminin günümüzde Batman halkının önemli gelir kaynaklarından biri haline geldiğini belirten Akdaş, son yıllardaki ekonomik sıkıntılar, hububat ve bakliyat tarımının fıstık tarımı ile mukayese edildiğinde fıstık tarımının getirisinin çok daha yüksek olduğundan dolayı bölge çiftçisinin fıstık üretimine yöneldiğini ifade etti.

Akdaş, “Bölgede, fıstık üretiminde kullanılmak üzere ekonomik olarak değerlendirilebilecek alanların ve bu alanlara uygun üretim hedeflerinin belirlenmesi, fıstık üretiminin artırılması açısından oldukça önem taşımaktadır. İşsizliğin ve köyden şehre göçün yoğun olduğu yörede, fıstık tarımının geliştirilmesi için yapılacak tüm araştırma ve eğitim çalışmaları oldukça önem taşımaktadır ve bu konuda gereken desteğin sağlanması gerekmektedir.” dedi.

Akdaş, hazırladıkları projeyle, Batman’daki fıstık üretiminin mevcut durumu, üreticilerin geçim kaynakları, işletme yapıları, sorunları, fıstık üretiminin yeniden canlandırılması için çözüm önerileri sorularına cevap aranacağını kaydetti.

Akdaş, “Ayrıca çiftçilerle yüz yüze yapılan görüşmeler neticesinde yapılacak anket verilerinden ve edinilen izlenimlerden, fıstık üretiminin, Batman ilinde ne derece önemli bir paya sahip olduğu ve ekonomik olarak bu proje kapsamında, mevcut verilerden de yararlanılmak suretiyle, il genelinde karşılaşılan sorunlar ve bu sorunların çözülmesinde yararlı olacağına inanılan çözüm önerileri sunulmaya çalışılacaktır.” diye konuştu.

Açıklamasının sonunda Akdaş, “Dicle Kalkınma Ajansı tarafından desteklenen projemiz ile birlikte Batman ili sınırları içerisinde üyelerimiz ve potansiyel üyelerin yapısını inceleyip mevcut durumunu araştırarak Birliğimizin yapısının daha etkin bir şekilde çalışmasını sağlayacağız. Bu anlamda projemiz ilimizdeki fıstık tarımının gelişmesine katkı sağlayacağına inanıyorum. Bu vesileyle Dicle Kalkınma Ajansına da projemizi desteklediği için teşekkür ediyorum.” dedi.(İLKHA)