• DOLAR 32.337
  • EURO 35.171
  • ALTIN 2242.27
  • ...
Türkiye’nin yeni füzesi: Bozdoğan
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DOĞRUHABER / Hasan Işık

Türkiye, yıllardır yurt dışından zor şartlarda ithal ettiği havadan havaya füzeleri, yerli ve milli imkânlarla geliştirme hedefinde önemli bir aşamayı başardı. İlk etapta F-16 savaş uçağı ve Akıncı insansız hava araçlarına entegre edilecek yerli ve milli hava-hava füzesi Bozdoğan’ın en kritik testlerinden biri gerçekleştirildi.

2022’DE TSK ENVANTERİNE GİRMESİ BEKLENİYOR

7 Nisan 2021 tarihinde, Hava Kuvvetleri Komutanlığı’na bağlı 4 F-16 uçağı ve 10. Tanker Üs Komutanlığı’na bağlı tanker uçak koordinesinde bir atış testi yapıldı. F-16 tarafından hava hedefine karşı ateşlenen Bozdoğan, hedefi doğrudan vuruş ile imha etti. Bozdoğan’ın 2022’de TSK envanterine girmesi bekleniyor. Bozdoğan’ın geliştirilme sürecini yakından takip eden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Bozdoğan’ın havadan havaya atış yaptığı ilk testi sosyal medyadan şöyle duyurdu: "Türkiye, havadan havaya füze teknolojisine sahip sayılı ülkelerden biri olmayı başardı. Genç teknisyen ve mühendislerimizin GÖKTUĞ projesinde geliştirdiği görüş içi hava-hava füzemiz BOZDOĞAN, ilk atışta hedefi tam isabetle vurdu. Gençlere maşallah."

GÖKTUĞ PROJESİ

Ses hızının çok üstünde uçan ve yüksek manevra yeteneğine sahip Bozdoğan, Savunma Sanayii Başkanlığı adına TÜBİTAK SAGE tarafından THK’nın ihtiyaçları doğrultusunda Göktuğ Projesi kapsamında geliştiriliyor. TÜBİTAK SAGE tarafından başlatılan Göktuğ Projesi, Bozdoğan ve Gökdoğan füzeleri ile bunların eğitimlerinde kullanılacak elektronik eğitim füzelerinin geliştirilmesini hedefliyor. Her ikisi de havadan havaya füzeler olan Bozdoğan ve Gökdoğan, hava üstünlüğünün tesis edilmesinde kritik önemde görülüyor. Bozdoğan, görüş içi bir füzeyken, Gökdoğan görüş ötesi bir füze niteliği taşıyor.

SİHA'LARDA DA KULLANILACAK

Öncelikli olarak F-16 uçaklarına entegrasyonu planlanan Bozdoğan ve Gökdoğan, muharip uçak, büyük gövdeli uçak, helikopter, insansız hava aracı ve seyir füzelerine karşı kullanılabilecek. Akıncı, Aksungur gibi SİHA’ların mühimmatları arasına da girmesi planlanan Bozdoğan ve Gökdoğan, milli muharip uçağın da önemli silahlarından biri olacak.

BOZDOĞAN'IN ÖZELLİKLERİ

Kısa menzilli, kızılötesi görüntüleyicili arayıcı başlıklı (IIR) Görüş İçi Hava-Hava Füzesi olan Bozdoğan’ın bazı temel özellikleri şöyle: ağırlık: 140 kg, uzunluk: 3300 mm, max çap: 160 mm, tip: görüş içi (wvr), hız: >4 mach, fonksiyon: kısa menzilli yakın hava angajmanı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir