• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...

DOĞRUHABER / Hasan Işık

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2021 yılı şubat ayına ait “Sanayi Üretim Endeksi” verilerini açıkladı. Buna göre:

SANAYİ ÜRETİMİ YILLIK %8,8 ARTTI

Sanayinin alt sektörleri (2015=100 referans yıllı) incelendiğinde, 2021 yılı Şubat ayında madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi bir önceki yılın aynı ayına göre %15,9 ve imalat sanayi sektörü endeksi %9,3 artarken, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi %0,8 azaldı.

SANAYİ ÜRETİMİ AYLIK %0,1 ARTTI

Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, 2021 yılı Şubat ayında madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi bir önceki aya göre %2,3 azalırken, imalat sanayi sektörü endeksi %0,2 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi %0,8 arttı.

BAKAN VARANK: “YILLIK SANAYİ ÜRETİMİNİ EN ÇOK ARTIRAN G-20 ÜLKELERİNDEN BİRİSİ OLDUK”

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, sosyal medya hesabından şubat ayına ilişkin sanayi üretim endeksi verilerini değerlendirdi. Varank paylaşımında şu ifadeleri kullandı: “ Global tedarik zincirlerindeki aksaklıklara rağmen sanayi üretiminde artış eğilimi sürüyor. Sanayi üretimi şubatta geçen yılın aynı ayına göre %8,8, bir önceki aya göre %0,1 arttı.  Aynı ayda, yıllık sanayi üretimini en çok artıran G-20 ülkelerinden birisi olduk.

KSO BAŞKANI ZEYTİNOĞLU: “BU RAKAMLARI GÖRMEYİ MEMNUNİYET VERİCİ BULUYORUZ”

Endekse ilişkin değerlendirmelerde bulunan Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, “Sanayi üretim endeksi şubatta aylık yüzde 0.1, yıllık yüzde 8.8 arttı. Şubat ayında, aylık bazda en yüksek şubat ayı ihracatını gerçekleştirmiştik. Bunun üretime de yansıyacağını bekliyorduk. Geçen yılın şubat ayında da sanayi üretim verileri oldukça iyiydi. Üzerine bu rakamları görmeyi memnuniyet verici buluyoruz.” dedi. Önümüzdeki döneme ilişkin değerlendirmede bulunan Zeytinoğlu, “Mart ayında da sanayi üretimindeki artışın devam edeceğini bekliyoruz. Geçen yıl salgın etkisiyle düşük oranlar çıkmasından kaynaklı baz etkisiyle de artışlar görülecektir.”

“UFAK BİR YAVAŞLAMA VAR”

Sektörlere ilişkin değerlendirmelerde bulunan Zeytinoğlu, “Alt kalemlere baktığımızda, aylık artış hızında bir önceki aya göre ufak bir yavaşlama var. Ancak, yüksek teknolojili ürünlerde aylık yüzde 12.2’lik, sermaye malı üretiminde de aylık yüzde 3.3’lük dikkat çekici buluyoruz ve çok olumlu değerlendiriyoruz. Şubat ayında yıllık artışlara baktığımızda ise, imalat sanayi sektöründe yüzde 9.3, ara malı üretiminde yüzde 13.7, dayanıklı tüketim malları üretiminde yüzde 19.5, orta yüksek teknoloji ürünlerde yüzde 14.5’luk güçlü katkı gelmesini de önemli buluyoruz.” dedi.